≫ 

Ubili supruge, decu, porodicu, pa presudili sebi u zatvoru. Kazne za ove žrtve nikad nisu odslužene

Među onima koji su izvršili samoubistvo u zatvorskim ćelijama su i Marko Nikolić, koji je ubio svoju suprugu i sina, kao i Goran Janković, optužen za trostruko ubistvo

  • 4
Goran Janković, Marko Nikolić, osuđenici, samoubistvo, zatvor

Foto: Facebook/Srpski telegraf/Pink

U proteklih 5 godina u srpskim zatvorima bila su 32 slučaja samoubistava. Najviše ih je bilo 2015. godine - 10, a onda i 2017. kada je 9 osuđenika izvršilo samoubistvo. Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, 2016. ih je bilo 8, a prošle 5. U 2018. pak nije bilo nijednog samoubistva u zatvorskim ćelijama.

Juče nas je iznenadila vest koja je stigla iz Okružnog zatvora u Novom Sadu, da je Goran Janković (38) iz Novog Sada, koji je ubio svoju suprugu Mirjanu, a onda i njene roditelje, i to naočigled svoje decepresudio i sebi.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija rečeno je za Telegraf.rs da je G. J. (38) izvršio samoubistvo vešanjem u sobi.

- Drugo pritvoreno lice, koje je takođe smešteno u toj sobi u tom trenutku je bilo u šetnji. Okružni zatvor u Novom Sadu je u skladu sa zakonom obavestio policiju, koja je obavila uviđaj, tužilaštvo i sud - naveli su za Telegraf u Upravi.

Podsetimo, gnusni zločin koji je šokirao srpsku javnost, odigrao se 24. maja prošle godine u jutarnjim časovima, a prethodila mu je prijava Jankovićeve supruge zbog nasilja u porodici. Kako je i sam ispričao na saslušanju, kobnog jutra došao je kući iz kafane i "nešto mu je kvrcnulo u glavi" pa je odlučio da ode kod žene u kuću gde je živela sa roditeljima, kako bi joj se osvetio.

U rancu je poneo macolu i garderobu koja će mu kasnije koristiti za beg. Čim je došao na kućni prag Pajića, izvadio je macolu i nasrnuo na svog bivšeg tasta Branislava jer je bio najkrupniji. Zatim je ušao u kuću i nastavio svoj krvavi pir. Nasrnuo je na taštu i njoj takođe presudio udarcem macolom. A onda se ustremio na suprugu.

Kako je i sam ispričao, najpre ju je tukao i davio, želeći da iskali sav bes na njoj, a zatim joj je ubrzo i presudio. Da zločin bude još jezivi, sceni ubijanja tasta Branislava, tašte Nade i supruge Mirjane svedočili su njegovi maloletni sinovi. Nakon što im je ubio i majku, okrenuo se ka njima i starijem dečaku rekao: "Zapamtite, tata nije bio ovde!".

Ubica iz Rakovice se ubio parčetom ogledala

 

Među onima koji su optuženi ili osuđeni za ubistvo, a koji su kasnije presudili sebi je i Marko Nikolić, koji je u julu 2017. godine u Centru za socijalni rad u Rakovici ubio ženu i dete, oduzeo je sebi život 5 meseci kasnije prerezavši karotidu u zatvorskoj ćeliji. Nikolić je sebi prerezao vrat staklom koje je uzeo od slomljenog ogledala u toaletu.

Kako su mediji tada preneli, kada je Nikolić počeo da lomi staklo kako bi došao do sečiva, ka njemu su potrčala trojica cimera kako bi videli o čemu se radi. Dok su stigli do njega, on je već počeo da se reže.

Prvi zatvorenik koji je stigao do Nikolića i pokušao da mu otme staklo kako bi ga spasao zadobio je ubodne rane.

Ipak, Nikolić je umro 30. decembra 2017. godine u Urgentnom centru od posledica povreda. Sahranjen je u tajnosti na Centralnom groblju u Beogradu.

Marko Nikolić je, da podsetimo, 12. jula u Centar za socijalni rad doveo sina Mihaila, koji je taj dan proveo sa njim, da ga vrati majci Maji Đorđević. Sina je doveo u maltene besvesnom stanju i sa penom u ustima.

Dete je tresnuo o pod i udavio ga, a zatim je na parkingu ispred Centra za socijalni rad u Rakovici izbo nožem i majku svog deteta.

Video: Nikada objavljeni snimci Maje i Mihajla ubijenih u Centru za socijalni rad u Rakovici

Dva samoubistva za 10 dana

 

Dukserisom koju je omotao oko vrata obesio se u kupatilu niškog Kazneno popravnog zavoda Kenan H. iz Novog Pazara, koji je služio kaznu zatvora zbog trgovine narkoticima.

On je sebi presudio 1. aprila 2017. godine.  Ušao je u kupatilo i pustio vodu kao da se tušira. Njegovi zatvorski cimeri su primetili da ga nema u krevetu i ušli u kupatilo gde su ga pronašli mrtvog.

Kenan je u niški zatvor došao mesec i po dana pre samoubistva, a pravosnažno je bio osuđen na 3 godine zatvora.

Prema nezvaničnim informacijama, on je 2016. godine imao operaciju tumora, koju je veoma teško psihički podneo pa se ne isključuje mogućnost da je to bio razlog zbog kog je digao ruku na sebe.

Deset dana kasnije, N. C. (36) iz Kuršumlije, koji je u niškom Kazneno-popravnom zavodu izdržavao devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađa i provala, obesio se u svojoj ćeliji pertlom.

Neposredno pre smrti, osuđenik je desetak puta zvao svoju porodicu, ali mu se niko nije javljao na telefon.

Kako su tada naveli naši izvori, N. C. je i ranije pokazivao autodestruktivne namere, gutajući različite predmete.

N. C. je u KPZ Niš stigao pre 2014. godine, a u zatvoru je trebao da ostane do 2023. Međutim, protiv njega su bili u toku i drugi sudski postupci zbog sličnih krivičnih dela.

Prerezao vene poklopcem od konzerve

 

Osuđenik Aleksandar Stanimirović (38), rodom iz Pančeva, počinio je juna 2017. godine samoubistvo u Kazneno-popravnom zavodu u Požarevcu. On je sebi prerezao vene poklopcem od konzerve.

Povređenom osuđeniku odmah je pružena medicinska pomoć, ali je Stanimirović preminuo posle pokušaja reanimacije.

Aleksandar je, inače osuđen za razbojništvo na kaznu zatvora od dve godine i šest meseci. Samoubistvo je počinio odmah po dolasku u zatvor.

Kako su mediji preneli, Stanimirović je bio lečeni narkoman koji je nekoliko puta bio hospitalizovan u različitim institucijama za odvikavanje od bolesti zavisnosti. Imao je "dosije" kao maloletnik, ali je ovo bio prvi put da je osuđen na zatvorsku kaznu.

I osuđenik Jovica Golubović (50) je izvršio samoubistvo vešanjem u samici sedmog paviljona Kazneno-popravnog zavoda Zabela, 5. aprila 2012. godine.  Golubović je uhapšen novembra 2011. sa još petoricom iz nekoliko gradova, zbog sumnje da su izvršili više od 50 teških krađa i sebi pribavili korist od oko 40 miliona dinara.

Osumnjičena petorka zadržana je u pritvoru istražnog zatvora u Požarevcu, ali je samo Golubović prebačen u sedmi paviljon Zabele, gde se nalaze osuđeni za najteža krivična dela.

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    26. februar 2020 | 17:18

    Ocigledno smatraju da su im kazne male

  • Ina

    26. februar 2020 | 21:10

    I treba da se roknu, ovi što su pobili porodicu..decu...A ovi za sitna dela,grehota...Al ne može svako zatvor da podnese

  • Bgd

    27. februar 2020 | 07:47

    To se i ocekuje od takvih kukavica i jajara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA