≫ 

Pala nova hapšenja i kazne zbog mera tokom vanrednog stanja: Najviše ih je u Kragujevcu i Leskovcu

Oni koji su priznali kršenje mera za vreme trajanja epidemije dobili su kućni zatvor i uslovne kazne

  • 4
Vojska Srbije, granica, granični prelaz Foto: ATA Images

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kragujevcu će, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneti krivične prijave protiv dvojice Kragujevčana starosti 42 i 45 godina i tridesetšestogodišnjeg Aranđelovčanina, zbog sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Policija je dvojicu osumnjičenih zatekla sinoć, za vreme trajanja policijskog časa, na ulicama u Kragujevcu i Aranđelovcu, dok je jedan zatečen za volanom.

Kragujevčani prednjače

Policija će, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneti krivične prijave protiv još tri osobe iz Kragujevca, osumnjičene za krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, jer su kao vlasnici ugostiteljskih objekata u Kragujevcu dozvolili da u objektima ili baštama bude više osoba nego što je dozvoljeno.

U Kragujevcu su uhapšeni i S. R. (48) i Z. Ð. (56) iz ovog grada, zbog sumnje da su izvršili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Njih dvoje se sumnjiče da, po povratku iz inostranstva, nisu poštovali mere o izolaciji u kućnim uslovima.

Kućni zatvor za one koji su priznali

Osam osoba koje su noćas prekršile zabranu kretanja između 20 sati u veče i 5 sati ujutru zaključilo je sporazume o proznanju krivice sa Trećim osnovnim tužilaštvom u Beogradu na osnovu kojih su osuđeni na uslovne kazne zatvora i kućni zatvor.

Oni su priznali krivično delo “nepostupanje po zdravstvenim propisima u vreme vanrednog stanja”, saopštilo je Tužilaštvo. Šest osoba je dobilo uslovne kazne zatvora od šest meseci s rokom provere od dve godine, a dvoje je dobilo kazne kućnog zatvora od šest i osam meseci kućnog zatvora.

Inđija, Stara i Nova Pazova

Policija u Inđiji i Staroj Pazovi uhapsila je tri osobe zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije. Policija u Inđiji zatekla je dvadesetsedmogodišnjeg muškarca koji je za vreme policijskog časa, pod uticajem alkohola, upravljao automobilom.

Vojska Srbije, granica, granični prelaz Foto: ATA Images

Između dve stambene zgrade u Inđiji, oko 18 časova zatečen je šezdesetosmogodišnji muškarac koji je vikom uznemiravao stanare.

Prilikom kontrole u Novoj Pazovi, policija je na ulici pronašla četrdesetosmogodišnjeg muškarca koji je prekršio meru samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Uhapšenima je određeno zadržavanje do 48 časova. Oni su uz krivične prijave privedeni nadležnom sudiji koji im je izrekao mere zabrane napuštanja stana.

Žena uhapšena u Valjevu

U Valjevu je uhapšena A. J. (34) iz Uba zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Policija je osumnjičenu sinoć, za vreme trajanja policijskog časa, zatekla na ulici u Ubu. Osumnjičena je, uz krivičnu prijavu, privedena Osnovnom javnom tužilaštvu u Ubu.

Sedam Leskovčana na ulici tokom policijskog časa

U Leskovcu uhapšeno sedam osoba, dok je protiv jedne podneta krivična prijava, zbog sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Uhapšeni su P. Ð. (35), M. K. (33) iz okoline Bojnika, T. P. (29) iz Sombora, V. C. (35), B. S. (49), R. A. (28) i Ž. S. (25) iz Leskovca, dok je protiv sedamdesetosmogodišnjeg muškarca podneta krivična prijava.

Policija je osumnjičene zatekla na ulicama na području Jablaničkog upravnog okruga za vreme trajanja policijskog časa. Uhapšene su još tri osobe, dok je protiv šest podneta krivična prijava zbog sumnje da su izvršile krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

Vojska Srbije, korona virus Foto: mod.gov.rs

Uhapšeni su D. R. (67) i S. S. (67) iz okoline Leskovca i D. K. (74) iz okoline Vlasotinca. Policija ih je zatekla na ulici.

Pritvor za širenje panike

Posebno odeljenje tužilaštva za visoko tehnološki kriminal predložilo je danas sudu da odredi pritvor Petru D. (31) iz Beograda, koji se sumnjiči da je u četvrtak putem jedne vajber grupe, širio lažne informacije da pumpe neće prodavati gorivo fizičkim licima, kao i da će od danas biti dozvoljen izlazak samo do prodavnice.

On se prethodno na saslušanju pred tim tužilastvom branio da nije imao nameru nikoga da uplaši, ali tužilaštvo mu nije poverovalo.

Tanjugu je u tom tužilaštvu rečeno da je osumnjičeni saslušan zbog krivičnog dela “Izazivanje panike i nereda” i da je u toku saslušanja je potvrdio osnovanu sumnju da je ovo delo za koje se tereti.

Nakon Petrovićevih lažnih informacija, Beograđani su juče u strahu od nestašice benzina pojurili na pumpe i stvorili redove...

Pritvor i karantin u Vršcu, Požarevcu i Pirotu

Svi oni koji prekrše mere samoizolacije, koja im je određena radi sprečavanja širenja korona virusa, biće uhapšeni a potom pritvoreni na minimum 30 dana u posebne pritvorske jedinice u Vršcu, Požarevcu i Nišu.

Reč je mahom o državljanima naše zemlje koji rade u zemljama Zapadne Evrope u onim zemljama u kojima postoje žarišta virusa, a prekršili su zabranu napuštanja stana na 14 ili 28 dana, čime su izvršili krivično delo “nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije”.

Počinioci drugih krivičnih dela ići će u redovne pritvore uz primenu posebnih sanitarnih mera koje se sprovode više od mesec dana u svim srpskim zatvorima za sva novoprimljena lica.

Vojska Srbije, korona virus Foto: mod.gov.rs

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić objašanjava za Tanjug da će lica koja krše samoizolaciju biti izolovana od ostalih pritvorenika kako bi se otklonila svaka mogućnost unošenja korona virusa u zatvorski sistem.

- Oni će biti smešteni u posebne pritvore u Vršcu, Požarevcu i Pirotu u kojima važe naročite mere, jer u njih dolaze ona lica za koja može da postoji ozbiljna sumnja da su zaražena korana virusom - naveo je Ilić.

Ovaj poseban pritvor, kako je naveo, određuje se kao i redovni - u trajanju do 30 dana i može da bude produžen u skladu za Zakonikom o krivičnom postupku.

- Pored toga, pošto za ova lica važe i karantinski propisi - kada zdravstveni radnici procene da treba da budu duže izolovana, ona će ostati u ovim u zatvorskim prostorijama ili će dobiti meru kućnog pritvora - naveo je Ilić.

To znači da će oni koji krše policijski čas ili se bave nedozvoljenom trgovinom, ili počine neko drugo krivično delo, ići u redovan pritvor u skladu sa tim merama i karantinskim uslovima.

Video: Pritvor u Vršcu za osobe koje prekrše naredbu o obaveznoj samoizolaciji

Video: Ovako izgleda objekat u Požarevcu za one koji krše samoizolaciju

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bibi

    20. mart 2020 | 17:32

    Bravo za vojsku i policiju!!! Samo hrabro i zatvaraj ko god ne postuje zakon!!!

  • Vranje

    20. mart 2020 | 18:08

    Apelujem na nadlezne da policija i vojska rigoroznije kontrolisu Vranje i Bujanovac, ovo je haos koliko ljudi na ulicama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA