≫ 

Kakva kazna čeka osobu koja je širila laži o 24-časovnom karantinu? Preti joj i do 5 godina zatvora

Nakon što se lažna vest o uvođenju 24-časovnog karantina proširila, demantovali su je ministar policije Nebojša Stefanović i Vlada Srbije

  • 8
korona sms Foto: Tanjug/Andrija Vukelić, Telegraf

Osobi koja je juče sastavila i slala lažnu poruku da će 24-časovni karantin početi danas, prema rečima advokata, zbog ovog poteza može pretiti i kazna do pet godina zatvora. Zbog širenja ovih vesti sinoć je reagovao ministar Nebojša Stefanović kao i saopštenjem Vlada Srbije.

Jučerašnji dan okarakterisan je kao najteži dan za Srbiju od pojave virusa korona unutar naših granica. Preminulo je još sedam osoba, a broj zaraženih porastao je na 900. I pored ovih tužnih vesti, našla se osoba koja se drznula da dodatno uznemiri već potreseno građanstvo s lažnom SMS porukom o tome da će 24-časovni karantin početi danas u ponoć.

Ovo je demantovao sinoć ministar policije Nebojša Stefanović na svom Tviter nalogu.

- Informacija koja kruži društvenim mrežama o tome da se sutra uveče uvodi 24-časovni karantin, kao i da će građani dobijati SMS poruku odobrenja za izlazak na ulicu, lažna je vest. Policija intenzivno radi na utvrđivanju identiteta osobe koja širi ovu lažnu vest - napisao je Stefanović.

Saopštenjem je reagovala i Vlada, navodeći da je nije tačno da će biti uvedena potpuna zabrana kretanja danas i da je  reč "o pokušaju širenja panike među građanima".

- Vlada Srbije ističe da će građani, ukoliko se takva mera bude uvodila, o tome biti obavešteni 48 časova unapred - napominju iz Vlade.

Ivan Simić Advokat Ivan Simić / Printskrin: Happy TV

Advokat Ivan Simić kaže za "Telegraf" da pre svega "moramo napraviti razliku između slobode govora i izražavanja što je apsolutno i nesporno ljudsko pravo pa i u vandrednom stanju i nečega sto se zove pronošenje lažnih vesti koje za posledicu ima izazivanje panike i nereda odnosno osujećuje i značajno ometa sprovođenje odluka i mera državnih organa i istovremeno predstavlja društveno opasno ponašanje visokog inteziteta, naročito u trenutnim okonostima."

-  Ovo drugo jeste protipravno i zabranjeno ponašanje i kao takvo kažnjivo je po članu 343. Krivičnog zakonika. Propisano krivično delo “Izazivanje panike i nereda” podrazumeva kazne koje se kreću u rasponu od 3 meseca do 3 godine. Uzimajući u obzir poslednje presude koje se odnose na krivična dela učinjena u vreme i u vezi vanrednog stanja, stiče se utisak da sudovi u ovakvim situacijama izriču kazne koje su bliže maksimalnoj propisanoj kazni. U zakonito sprovedenom postupku sud ima apsolutno pravo da izrekne i maksimalnu kaznu, pogotovu ako učinilac ima svest o tome da su njegove radnje zabranjene - kaže Simić.

Simić dodaje da je u ovom slučaju reč o licu koje iznosi i pronosi vest znajući da je ona lažna i da, ukoliko se ovo krivično delo učini putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava, kazna se kreće u rasponu od šest meseci do pet godina.

On smatra da iako ova dela spadaju u grupu tzv. “lakših” krivičnih apsolutno ne znači da zatvorske kazne neće biti izricane, već naprotiv, one idu u smeru maksimuma kao što je to bio slučaj suda u Dimitrovgradu pre neki dan.

Advokat Borivoje Borović takođe kaže da je reč o širenju lažnih vesti za koje je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

- Iz mog iskustva, osobe koje su počinile to krivično delo u praksi se retko procesuiraju. Osobe koje šire lažne vesti u vreme pandemije trebalo bi procesuirati ukoliko ima osnova za to - kaže Borović.

Milan Marinovic Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović / Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Pojavu lažne vesti o dvadesetčetvoročasovnom policijskom času oštro je danas osudio Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović.

U saopštenju Poverenik je osudio i pojavu drugih lažnih vesti koje se preko društvenih mreža šire ovih dana i apelovao na građane da vesti koje se šire preko društvenih mreža ne prihvataju olako već da koliko im mogućnosti dopuštaju provere njihovu istinitost.

"Širenjem lažnih vesti ne čini se nikakvo dobro našim građanima već se samo doprinosi širenju panike i nespokojstva, i to u trenutku kada su građani već dovoljno napeti zbog toga što trpe brojna ograničenja kao posledicu sprovođenja mera donetih od strane nadležnih u situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa", saopštio je Poverenik.

Video: Jake kontrole policijskog časa: Zaustavljaju se vozila i kontrolišu pešaci

(M. Brkić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Haha

    1. april 2020 | 12:49

    Pa na kraju ce i biti tako 24h. 🙋‍♂️🤷‍♂️😂

  • Ivan Milovanović

    1. april 2020 | 13:43

    "Situacija je dramaticna. Priblizavamo se scenariju iz Italije i Spanije. Molimo vas da ostanete kod kuce." A ovo sta je, nije izazivanje panike? Mene ovakve izjave vise plase i unose nemir nego ono sto neko pise po Fejsbiku.

  • Lenjin

    1. april 2020 | 14:31

    Sta 5-godina , svima takvima koji u ovakvoj situaciji rade tako nesto 15-godina minimum ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA