≫ 

Priveden osumnjičeni za širenje lažnih vesti o potpunoj zabrani kretanja: Okrivio suprugu

Za širenje panike predviđena je kazna od 6 meseci do pet godina

  • 13
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Muškarac V. P. (34) iz Beograda uhapšen je zbog sumnje da je juče na Tviteru širio lažnu vest o tome kako će večeras biti uveden 24-časovni policijski čas.

Njemu se na teret stavlja krivično delo izazivanje panike i nereda, za koje je predviđena kazna od 6 meseci do pet godina zatvora.

- Sumnja se da je on juče, na društvenoj mreži Tviter, širio lažnu vest kako „ima informaciju iz ministarstva da će sutra u 18 časova da se objavi zabrana od 24 sata, koja verovatno kreće za 48 sati i da će trajati verovatno do 15. aprila, kao i da će samo po jedan član domaćinstva moći da izađe iz kuće svaki drugi dan do prodavnice i nazad" - navodi se u saopštenju MUP-a.

Kako "Telegraf" saznaje od izvora upoznatog sa slučajem, V. P. je rekao da je za uvođenje 24-časovnog policijskog časa čuo od supruge.

Njemu je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Podsećamo,  društvenim mrežama, ali i putem aplikacija “Viber”, “WhatsApp” i SMS poruka kruži lažna informacija da od srede u ponoć počinje policijski čas u trajanju od 24 sata na teritoriji naše zemlje u sklopu mera za suzbijanje korona virusa.

U poruci se nalazi i informacija da se pušta u rad sotfver preko koga će građani slati SMS-ove u kojima će tražiti odobrenje da napuste domove, a zatim u odgovoru dobijati dozvolu, te će u slučaju kontrole policiji pokazati tu poruku.

Kako je potvrđeno portalu “Telegraf.rs” reč je o lažnom obaveštenju, a to je saopštio i ministar policije Nebojša Stefanović.

- Informacija koja kruži društvenim mrežama o tome da se sutra uveče uvodi 24-časovni karantin, kao i da će građani dobijati SMS poruku odobrenja za izlazak na ulicu, lažna je vest. Policija intenzivno radi na utvrđivanju identiteta osobe koja širi ovu lažnu vest - naveo u objavi na Tviteru ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je dodao da je dosada napisano 2.500 prekršajnih i krivičnih prijava protiv nesavesnih građana.

Vlada Srbije ističe da će građani, ukoliko se takva mera bude uvodila, o tome biti obavešteni 48 časova unapred.

Video: Najcrnji dan za Srbiju: Još sedam preminulo od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prc

    1. april 2020 | 13:30

    Gde su testovi za koronu ??? Zasto se cekaju rezultati po 5 dana i vise ???? Odgovornost !!!!

  • Sram vas bilo

    1. april 2020 | 13:39

    Kako smete da privodite lice u svojstvu gradjanina? Krsite zakonik o krivucnom postupku. Smete da ga privedete samo u svojstvu osumnjicenog.

  • Aleksandar

    1. april 2020 | 13:38

    Strpati ga u zatvor odma

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA