≫ 

Šta se dešava sa migrantima u Srbiji? Tenzija, pobune i tuče u centrima, reaguju policija i vojska

Migranti su preksinoć, prema pisanju medija, izazvali masovne tuče u centrima u Obrenovcu i Krnjači, a potom napali i radnike, zbog čega je reagovala vojska i policija

  • 7
Migranti, Prihvatni Centar Obrenovac, Kriket Foto: Nikola Tomić

Snimci na kojima se vidi kolona brojnih snaga Žandarmerije, kao i fotografije navodnog hapšenja migranata nakon nereda koje su izazvali u Prihvatnom centru, pojavili su u lokalnim medijima i na društvenim mrežama. Prema pisanju medija, u roku od 24 sata masovne tuče miigranata i napadi na radnike dogodili su se u centrima u Obrenovcu i Krnjači. Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković napisao je na Fejsbuku da je nakon nereda u centru u ovoj opštini 30 migranata uhapšeno.

Nakon incidenata koji su se dogodili u protekla dva dana u centrima u Krnjači i Obrenovcu oglasio se Komesarijat za izbeglice i migracije.

"Zbog pandemije korona virusa, migranti u Srbiji se već više od tri nedelje nalaze u potpunoj izolaciji od okruženja, a neki centri i duže od mesec dana. Sa stanovišta zdravstvene bezbednosti svih to je dalo rezultate, jer za sada, 33. dana od pojave prvog slučaja zaražavanja u Srbiji, među migrantima nema nijedan oboleli.", navodi se u saopštenju Komesarijata.

Iz Komesarijata su naveli da "usled karantina u kom se nalaze, očekivan je porast napetosti, tenzija i nervoze u centrima. To, međutim, nije ni razlog ni opravdanje za kršenje odredbi vanrednog stanja, koje u situaciji velike opasnosti po zdravlje stanovništva, moraju da poštuju svi."

"Komesarijat za izbeglice i migracije očekuje od nadležnih da sve vinovnike nemira procesuira po zakonu koji važi u ovim vanrednim okolnostima i saopštava da ni ubuduće neće tolerisati kršenje odredbi vanrednog stanja unutar centara. Komesarijat se istovremeno zahvaljuje Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova na brzoj i efikasnoj reakciji uvereni da će i ubuduće, zajedničkom i koordinisanom akcijom, sprečiti pojavu bilo koje nepoželjne situacije u centrima u vreme vanrednog stanja", navodi se u saopštenju.

Kako je "Telegrafu" juče rekao izvor upoznat sa slučajem, jedan broj migranata je izazvao preksinoć nemire u centru, koje je prouzrokovala njihova nervoza i kako su navodno rekli, nezadovoljstvo što su dugo zatvoreni. 

Predsednik Obrenovca Miroslav Čučković je jutros za TV Prva rekao da je, pre nego što je nastupila epidemija u tom centru bilo između 250 i 300 migranata, a da ih sada ima 1.060. Vojska Srbije je one koji su bili van centara, prema njegovim rečima, odlučila da skloni sa ulice i smesti u prihvatne centre.

- Očigledno su se sa ovim starosedeocima pohuškali tokom noći, bilo je tu optužbi i za krađu ličnih stvari, bilo je sukoba koji je vezan za pokušaj izlaska van ovog kruga, zato što oni moraju da poštuju sve ono što poštuju građani Srbije - kaže Čučković.

Čučković dodaje da u"besu u kojem nisu mogli između sebe da se obračunaju, onda su krenuli na radnike Komesarijata kojih je bilo tada 12, i polupali su unutra ambulantu i ostale prostorije", dodajući da povređenih nema i da su policija i vojska munjevito reagovali u velikom broju i smirili situaciju.

Predsednik opštine dodao je da je 30 osoba uhapšeno i da su odvedeni u tužilaštvo i da će u skladu sa zakonima Srbije biti procesuirani kao i ostali građani.

On je objasnio da su svi migranti pregledani i okarakterisani kao potpuno zdravi bez simptoma vezanih za korona virus, te da je "za njihovo dobro da ne napuštaju centre dok kriza ne prođe". Dodao je da su vojska i policija stalno prisutni.

Čučković je juče ujutru na svom Fejsbuku objavio informacije o događaju i fotografije sa lica mesta.

"Izveštaj iz kasarne! Tokom noći i dana grupa Avganistanaca pokušala je da naruši policijski čas i napusti centar. Nasrnuli su na radnike komesarijata i demolirali objekte u kasarni. Združenom akcijom pripadnika policije i vojske lišeno je slobode 30 lica i oni su sprovedeni u tužilastvo. Mislim da im više neće pasti na pamet ovakve akcije. Na svu muku samo nam je i ovo trebalo. Ali proći će i ovo pa ćemo ih ispratiti onako kako dolikuje. Pozivam tužilaštvo da oslobodi i našeg sugrađanina koji je juče uhapšen zbog objava na fb, strah stanovništva je očigledno opravdan. Važno je da je danas država pokazala da Obrenovčani ne treba da brinu", napisao je predsednik opštine.

Lookalni mediji prenuli su nakon incidenta da su u Obrenovcu prisutne pojačane snage Žandarmerije, policije i Vojske Srbije koje će se postarati da se situacija u potpunosti smiri i da se građanima Obrenovca obezbedi maksimalna bezbednost.

Takođe, pojedini mediji pisali su da je do incidenta došlo i sinoć u Prihvatnom centru u Krnjači. Navodno je došlo do tuče među migrantima, a potom napada na radnike obezbeđenja i priadnike vojske, zbog čega su pripadnici vojske navodno upotrebili oružje i ispalili četiri projektila u vazduh. Kako bi proverio ove navode, "Telegraf" je uputio pitanja Ministarstvu odbrane.

(M. Z. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marta

    7. april 2020 | 15:49

    Deporujte ih tamo odakle su dosli.

  • Tuat

    7. april 2020 | 16:13

    Ocigledno smo uskraceni za pravu istinu. Sudeci prema ovolikom broju zandarmerije u pitanju je nesto mnogo vece od male carke medju migrantima. U pamet se Srbi!

  • Alkos psihopata

    7. april 2020 | 15:17

    Ako im se ne svidja nase gostoprimstvo, nek se vrate odakle su dosli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA