≫ 

Siniša iz Jagodine po povratku iz Luksemburga otišao na previjanje, pa završio u zatvoru

Sinišin brat Ljubiša smatra da je njegovom bratu naneta velika nepravda

  • 16
Siniša Stanković

Siniša Stanković, Foto: privatna arhiva

Siniša Stanković (44) iz Jagodine, nakon povratka u Srbiju iz Luksemburga i traženja lekarske pomoći zbog povrede noge koja mu se desila u inostranstvu, osuđen je na dve godine zatvora zbog krivičnog dela "nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije".

Sinišin brat Ljubiša priča šta je prethodilo ovakvoj odluci nadležnih institucija, kao i zbog čega smatra da je njegovom bratu naneta velika nepravda.

Bez stalnog posla, išao u Luksemburg da radi

 

- Brat, iako ratni veteran iz 1999. godine, bio je bez stalnog posla, a kako ima troje dece i ženu koja takođe ne radi, otišao je na tri meseca u Luksemburg da radi. Mi smo poreklom sa Kosmeta, iz okoline Gnjilana, tačnije sela Devaja, koje je spaljeno i uništeno 1999. godine. Do 2006. godine živeli smo u selu Parteš u kolektivnom smeštaju, a onda smo se preselili u Jagodinu. Početkom marta, pre nego što će krenuti za Srbiju, brat je povredio nogu. Na našoj granici je bio zadržan 48 sati. Tog 19. marta rečeno mu je da mora da bude u samoizolaciji. Uzeli su mu sve podatke i broj telefona i rekli mu da sačeka 24 sata da mu se neko javi iz zdravstvenog centra iz Ćuprije - priča Ljubiša.

- Rana na nozi je počela da gnoji i da krvari. Kako nije dobio nikakve instrukcije, niti je propisano šta da radi kada ima hitan zdravstveni problem, u samoizolaciji, on je potražio pomoć - priča Ljubiša Stanković.

Siniša je išao automobilom do doma zdravlja, ali je razgovore sa lekarima vodila njegova supruga, dok je on ostao da čeka u autu.

Ostao u autu, doktorka ga primila u zaštitnoj opremi

 

- Njegova supruga je izašla do hitne pomoći u Jagodini, da pita šta da rade, rekli su joj da bi trebalo da se javi u Dom zdravlja. Na šalteru su joj objasnili da mogu da ga prime, uz konsultovanje sa doktorkom. Oni su znali da je došao iz Luksemburga, izmerili mu temperaturu na ulazu i doktorka je rekla da nema problema, samo da stavi zaštitnu opremu i da ga uvedu. Tu je ona napisala izveštaj i naložila da mu se noga previje i očisti rana. Dve sestre su mu pružile pomoć - navodi Sinišin brat.

Siniša Stanković

Foto: privatna arhiva

- Iako nigde nikoga nije bilo u bolnici, u tom trenutku se pojavila treća doktorka. Ona je pozvala policiju, policija je došla, izrekla mu zadržavanje i odvela ga za Požarevac. Sutradan su mu zakazali produženje pritvora i rekli da nije neophodno njegovo prisustvo. A po kratkom postupku, preko video linka, usledila je i presuda na dve godine zatvora. Nismo ga videli, ne znamo u kakvom mu je stanju noga. Čak ni advokat koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti nije ga video, a u međuvremenu smo angažovali još jednog advokata - kaže Ljubiša.

Već 3 nedelje u Požarevcu

 

- Jednostavno smatram da nije imao pravo na fer suđenje. Luksemburg nije na listi zemalja sa intenzivnom slučajevima oboljevanja od koronavirusa. On je posle svega toga pregledan i utvrđeno je da nema simptome korone. Već tri nedelje je u pritvoru, jer postoji opasnost da ne ponovi delo i nalazi se u Požarevcu - priča Sinišin brat Ljubiša.

Informaciju da je Siniša Stanković osuđen na dve godine zatvora potvrdilo je Osnovno javno tužilaštvo u Jagodini.

Siniša Stanković

Foto: privatna arhiva

- Osnovno javno tužilaštvo u Jagodini je dana 25.3.2020. godine, podnelo Osnovnom sudu u Jagodini optužni predlog protiv okrivljenog Siniše Stankovića iz Jagodine, zbog izvršenja krivičnog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, iz 248 stav 1 KZ. Okrivljenom se stavlja na teret da je dana 19. 3. 20120. godine prekršio meru kućne samoizolacije u trajanju od 14 dana, na taj način što je otišao u Dom zdravlja Jagodina.

Osnovni sud u Jagodini je dana 3. 4. 2020. godine doneo prvostepenu presudu, kojom je okrivljenog Sinišu Stankovića oglasio krivim, zbog izvršenja krivičnog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije iz 248 stav 1 Kzi osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od dve godine - navodi se u saopštenju OJT Jagodina.

Na navedenu presudu suda pravo žalbe imaju okrivljeni i OJT Jagodina u roku od osam dana od dana prijema presude.

Video: Ovako izgleda objekat u Požarevcu za one koji krše samoizolaciju

(Slađana Tasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mio

    8. april 2020 | 18:45

    3 meseca kucnog pritvora za poznate a njega 2 godine ! Pravda nepostoji, demokratija nikada nije postojala

  • miconi

    8. april 2020 | 17:37

    Sramota...Ovo nigde nema...Trebao je da sedi kuci dok me amputiraju nogu...

  • Miki

    8. april 2020 | 17:54

    Ako je sve to istina kao što kaže njegova porodica,onda kad prodje sve ovo tužba u Strazburu i sve naplatiti.Ako ne uspe žalba nema drugog rešenja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA