Nasilnike ni vanredno stanje nije sprečilo da tuku žene: Samo u Kruševcu prijavljeno 56 slučajeva

Među ženama koje su prijavile nasilje ima i onih koje su ga prvi put doživele

  • 1
borba za život nasilje nad ženama foto: aleXsandro Palombo

Ukupno 56 hitnih mera po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici izrečeno je tokom vanrendog stanja u Kruševcu. Prema informacijama iz Osnovnog javnog tužilaštva, sumnje u porodično nasilje registrovane su među supružnicima i vanbračnim partnerima, ali i na relaciji deca-roditelji, braća i drugi srodnici.

Od 15. marta do 5. maja, koliko je i trajalo vanredno stanje u državi, broj izrečenih hitnih mera identičan je broju prijava u istom periodu prošle godine, kada je takođe bilo izrečeno 56 hitnih mera. Žrtve su se obraćale za pomoć i nevladinom sektoru. Samo je od 3. marta do 4. aprila podršku pozivom SOS telefona Udruženja žena "Peščanik" potražilo 14 žena, a među njima je devet žena koje su broj 066-006-606 okrenule prvi put.

- U pogledu načina postupanja, procenu rizika obavljala su službena lica Policijske uprave Kruševac, na osnovu ovlašćenja i shodno Zakonu i predviđenoj proceudri kao i ranije, uz pkoronoštovanje epidemioloških preporuka - predočava, za "Novosti", Saša Avramović, zamenik javnog tužioca.

Žrtve su se obraćale jer su trpele fizičko nasilje, nasilje na internetu, a žalile su se i na institucije.

- Zahvaljujući podršci OAK fondacije i Agencije UN za unapređenje položaja žena i rodnu ravnopravnost, produženo je radno vreme usluge SOS telefon, tako da će korisnicama linije biti dostupne duplo duže nego dosad, od ponedeljka do petka od 12 do 20 sati, odnosno subotom od 12 do 19 sati - navode u Udruženju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzoni

    14. maj 2020 | 11:19

    Sramota.Muvas nekoga, ozenis ga da bi ga na kraju mlatio?!Nidje veze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA