≫ 

Hteo da unese 500.000 € u Srbiju, pa završio u zatvoru: Carinici prate govor tela, pa narede pretres

U poslednjih sedam godina zaplenjeno preko 25 miliona evra koje su krijumčari pokušali da prenesu kroz Srbiju

  • 5
Carina, zaplena Foto: Uprava Carina

Od početka godine srpski carinici zaplenili su više od 1.200.000 evra koje su krijumčari pokušali da prenesu preko teritorije naše zemlje, kažu za Tanjug u Upravi carine.

Poslednji veliki slučaj zaplene bio je na graničnom prelazu Špiljani sa Crnom Gorom gde je otkriveno više od pola miliona evra sakrivenih u šupljinama automobila turskog državljanina.

Pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa Uprave carina Rade Knežević navodi da je u poslednjih sedam godina zaplenjeno preko 25 miliona evra koje su krijumčari pokušali da prenesu kroz Srbiju.

- U toku ove godine već smo na cifri od preko milion i 200 hiljada evra. Poslednjih par meseci imali smo značajne zaplene. Najznačajnija je na graničnom prelazu Špiljani gde smo otkrili preko 500.000 evra, i na graničnom prelazu Batrovci, gde smo otkrili preko 300.000 hiljada engleskih funti - ukazuje Knežević.

U svim slučajevima do sada novac se uglavnom zauvek oduzima, a sledi i novčana kazna za prekršioce, dodaje Knežević.

Na graničnom prelazu Špiljani, turski državljanin koji je pokušao da prokrijumčari https://www.telegraf.rs/teme/carina

Jedan od razloga zašto se pokušava krijumčarenje novca, kaže, može biti i pranje para kako bi se sakrilo poreklo novca.

- Novac se krijumčari da bi se sakrilo poreklo, uglavnom to rade kriminalne bande i to je novac iz kriminalnih aktivnosti - objašnjava Knežević i napominje da može biti opasna krajnja namena tog novca.

Krijumčarene pare mogu biti iskorišćene za finansiranje terorizma ili druge kriminalne aktivnosti.

- Tu onda stupaju na snagu neke naše nove aktivnosti koje se vezuju za međunarodnu razmenu informacija. Obaveštavamo sve druge države za koje je taj slučaj bitan, razmenjujemo informacije i oni dalje vrše svoje istrage.

Knežević kaže da je preko 95 posto otkrivenih pokušaja krijumčarenja rezultat rada carinskih službenika koji procenjuju ponašanje svakog putnika koji prelazi granicu.

- Govor tela govori sve - ističe Knežević navodeći da na osnovu "profilisanja" carinik odlučuje da li će se obaviti detaljan pretres vozila.

Kada je reč o turskom državljaninu, u njegovom luksuznom automobilu pronađeno je 500.000 evra u apoenima od 50, 20 i 10 evra.

Svaka šupljina na tom automobilu je bila ispunjena novcem, dodaje Knežević navodeći da je zahvaljujući dokazima koje su obezbedili carinici, tužilaštvo odmah moglo da "obezbedi boravak u zatvoru" za tog krijumčara.

Inače, sav novac koji se oduzme na granici ali i novčane kazne od prekršaja, direktno se sliva u državnu kasu.

Video: Jastuk pun neprijavljenih deviza

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    3. jun 2020 | 12:35

    Prate oni dojavu, i pola prijave.. Pola podele i njima super

  • Budući

    3. jun 2020 | 17:34

    A koju skolu da zavrsim pa da budem carinik?Bas bih voleo da ucim i da se dokazem u timskom radu kao i u radu pod pritiskom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA