≫ 

Nišlijka o lažnom savetniku Vučića i prevari od 30.000€: Uništio mi je porodicu, sin ostao bez kose

Nišku privrednicu N. R. ubedio je da je visoki funkcioner BIA i tvrdio da joj se sprema hapšenje, i da bi je navodno zaštitio, od nje je uzeo 30.000 evra

  • 9
Zvonko Cvetković Zvonko Cvetković, Foto: Privatna arhiva

Svedočenjem Nišlijke N. R. danas je pred Višim sudom u Nišu nastavljeno suđenje Kragujevčaninu Zvonku Cvetkoviću (65) optuženom za iznudu i prevaru. On se tereti da je od 2. jula 2015. do 23. jula 2016. godine u nameri da pribavi protivpravnu imovinsku korist doveo u zabludu V. M. iz Ćuprije tako što joj se predstavio kao Miroslav Milenković, savetnik tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića. Sa njom je stupio u ljubavnu vezu što je iskoristio da joj uzme 350.000 dinara za navodno renoviranje kuće u Beogradu. Iskoristio je ovo poznanstvo da bi stupio u kontakt sa njenom prijateljicom, niškom privrednicom N. R. koju je navodeći da je i visoki funkcioner BIA, ubedio da joj se sprema hapšenje. Da bi je navodno zaštitio, od nje je uzeo 30.000 evra sve vreme je ubeđujući da je u velikoj opasnosti.

- Neposredno pre početka glavnog pretresa Cvetković je zatražio izuzeće sudije Mirka Draškovića sa obrazloženjem da „izgleda strašno“, ali se predomislio čim je sudu predao podnesak sa ovim zahtevom.

Bili ste nervozni, pa ste mi izgledali strašno

- Prošli put ste izgleda bili nervozni pa ste mi izgledali strašno, izgleda da vas je neko iznervirao. Sada delujete drugačije, odustajem od vašeg izuzeća – kazao je Cvetković.

Sudija Drašković mu se izvinio ako zaista deluje strašno, ali je izrazio bojazan da bi Cvetković mogao da ponovi zahtev ukoliko proceni da se opet iznervirao.

U nastavku suđenja žrtva iznude N. R. je teško optužila Cvetkovića za koga je kazala da joj je uništio život.

- Kad god ga sretnem osećam strah... Doživela sam strašnu torturu, uništio mi je porodicu, ja sam dobila šećer, sin mi je ostao bez kose zbog stresa... Govorio mi je da će mi neko nešto podmetnuti pod automobil, da će me izgurati sa auto-puta... Ne žalim za novcem koji sam mu dala, nego ne mogu da se oporavim od straha da će stradati moje dete i cela porodica. On je vrlo opasan čovek, udario me je tamo gde sam najtanja, u porodicu – posvedočila je pred sudom N. R.

Viši sud, Niš Viši sud u Nišu, Foto: D. K.

Nije lakoverna

Ona je istakla da nije bila lakoverna, već da je Cvetković ubedio da radi za državu iznoseći najintimnija saznanja o njenoj porodici.

- Znao je neke stvari koje nije mogao da sazna od V. M, da mi je suprug bolestan, šta mi sin studira, kako mu se zove devojka... Pominjao je imena ljudi koji su na položaju u državi kao svoje poznanike, njegovo vozilo imalo je rotaciono svetlo, nisam znala da može da ga ima i neko ko nije službeno lice... Poklekla sam jer me je doveo u stanje rastrojstva, u nekim trenucima mi je direktno pretio, a onda govorio da će me zaštititi, ali da moram da mu dam novac za neke "velike igrače". Sve što sam uradila, učinila sam da bih zaštitila porodicu – kazala je N. R.

Svedočila je i njena radnica V. M. koja je kazala da je viđala Cvetkovića u poslovnim prostorijama.

- Upadao je bahato, nenajavljen, bez kucanja... Videla sam da je moja poslodavka bila uznemirena, vremenom nisam mogla da je prepoznam, bila je stalno u strahu i panici. Svojim očima sam videla kako pakuje novac u kutiju od viskija za koji sam kasnije saznala da je namenjen Cvetkoviću – govorila je pred sudom V. M.

Na suđenje doveden iz zatvora

Cvetković je na suđenje doveden iz kragujevačkog zatvora gde izdržava kaznu takođe zbog prevare jer je predstavljajući se kao radnik BIA uzimao novac od građana obećavajući im posao u tamošnjem Kliničkom centru. Prošle nedelje je osuđen zbog proganjanja bivše sudije suda u Vranju Marije Janićijević za šta mu je izrečena kazna zatvora od šest meseci i mera zabrane prilaska oštećenoj.

Cvetkoviću je godinu dana suđeno pred Osnovnim sudom u Nišu zbog produženog krivičnog dela prevare izvršenog na štetu V. M. i N. R. Međutim, s obzirom na to da je ustanovljeno da je prema N. R. upotrebio pretnju da bi joj uzeo novac, optužnica je prekvalifikovana pa mu je na teret stavljena iznuda. Kako je za ovo krivično delo predviđena kazna zatvora od čak 12 godina, dalje suđenje je preuzeo Viši sud.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djoka iz NY

    3. jun 2020 | 17:04

    Privrednica mora da je mnogo pošteno radila čim je poverovala da neko hoće da je uhapsi.

  • Jms

    3. jun 2020 | 17:52

    Treba ispitati ovu preduzetnicu. Odakle joj 30000 kesa I zasto se plasila da ce biti uhapsena.

  • Huh

    3. jun 2020 | 17:57

    Pod hitno ispitati njeno poslovanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA