≫ 

Advokati Zorana Marjanovića: Da je prelazio kanal bio bi do guše u blatu, bez krvi na njegovoj odeći

Advokat Nikola Dumnić je istakao da su veštaci apsolutno isključili mogućnost da izvršilac ovog krivičnog dela na sebi ne bi imao tragove krvi, bilo na odeći, bilo u podnokatnom sadržaju

  • 10
Zoran Jelena Marjanović suđenje

Foto: Nikola Tomić, Facebook/Jelena Jeca Krsmanovic

U Palati pravde pred Višem sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje za ubistvo Jelene Marjanović. Odbrana njenog supruga Zorana Marjanovića, koji je osumnjičen za ovaj zločin, kaže da veštačenje ide na ruku njihovom klijentu jer je utvrđeno da je ubica morao da ima tragove krvi na odeći.

Advokat Nikola Dumnić je istakao da su veštaci apsolutno isključili mogućnost da izvršilac ovog krivičnog dela na sebi ne bi imao tragove krvi, bilo na odeći, bilo u podnokatnom sadržaju.

- Ovo veštačenje i njihov iskaz treba dovesti u vezu sa drugim dokazima koji postoje u predmetu, a iz kojih nedvosmisleno proizilazi da Zoran nije učinilac ovog krivičnog dela budući da ni na njegovoj odeći, ni u podnokatnom sadržaju nije detektovano prisustvo krvi, ali ni njen DNK materijal - naveo je Dumnić.

On kaže i da je „pomalo čudno veštačiti psihijatrijski pokojnu osobu“, ali da odbrana ne bežimo od toga.

Suđenje Zoranu Marjanoviću

Zoran Marjanović i advokat Nikola Dumnić Foto: Nikola Tomić

- Ovakva procesna odluka je najblaže rečeno začuđujuća, a mogu reći i protivzakonita jer sud po službenoj dužnosti dokaz može odrediti izuzetno nako što strankama naloži predlaganje određenog dokaza ukoliko na tu okolnost već postoje protivrečni ili nejasni dokazi - rekao je Dumnić.

Prema njegovim rečima, veštaci koji su se juče izjašnjavali su osporili tezu optužnice ostavljajući i mogućnost da je bilo više oruđa ili oružja kojima su joj nanete povrede, pa čak i da je bilo više napadača.

- Nisu ostavili mogućnost da je trag krvi u vidu brisotine i slivanja na granju preko puta ostavio bilo ko drugi osim napadača. Zoran evidentno to nije mogao biti jer da je prešao na drugu stranu kanala morao bi biti do guše u blatu i vodi, a morao bi imati i tragove krvi, koji bi čak i u slučaju da se prao i brisao bili detektovani hemijskim putem - rekao je Dumnić.

On je rekao da je sudija završio sa ispitivanjem svedoka, te da ostaje da budu ispitani ostali veštaci.

- Sud treba da odluči o i dokaznom predlogu odbrane koji se odnosi na to da je Jelena Marjanović gostovala u nekoj emisiji i izjašnjavala se o porodičnim odnosima. Ona se sama izjasnila o eventualnom motivu zločina - istakao je Dumnić.

Advokat Stefan Jokić je istakao da je veštak Zoran Stanković u svom životu uradio preko 7.000 veštačenja.

- Sve što je rečeno je išlo na ruku odbrane i u prilog našoj tezi da Zoran Marjanović nije kriv za krivično delo koje mu se stavlja na teret. Najbitnija stvar jeste da je Stanković rekao da na drugoj strani kanala na grani postoji slivanje krvi odnosno da je povredilac morao na sebi imati veliku količinu krvi, maltene, kako je rekao, do laktanaveo je Jokić.

Suđenje Zoranu Marjanoviću

Advokat Stefan Jokić Foto: ATA Images

Naglasio je da je Zoran Marjanović prilikom hapšenja da sebi nije imao ni jedan trag krv i da je sva njegova odeća je izuzeta. 

- Prilikom izuzimanja odeća prolazi kroz uminolom, koja reaguje na krv, te i ako je bila oprana, pokazaće da je na njoj bilo krvi - rekao je Jokić i dodao da veštaci nisu isključi da je bilo više napadača.

Jokić je rekao da odbrani nije jasno zašto se nastavljaju glavni pretresi kada su veštaci rekli da je morao da ima krvi na sebi, te da bi bilo logično da je postupak već obustavljen.

Podsetio je i da je odbrana tražila da se ispitaju tragovi okliznuća i da li odgovaraju patici Zorana Marjanovića.

Veštaci Stanković i Kunjdić o napadu, Jeleninim povredama, dokazima na nasipu...

 

Sudski veštaci Zoran Stanković i Milan Kunjadić juče su prvi put svedočili pred Višim sudom u Beogradu o dokazima na osnovu kojih je utvrđeno da je pevačica Jelena Marjanović ubijena 2. aprila 2016. u kanalu pored nasipa u Crvenki, a ne na nekom drugom mestu, kako se u javnosti tokom istrage spekulisalo.

Zoran Stanković

Zoran Stanković Foto: ATA Images

Oni su govorili o povredama nanetim u kanalu, njenoj odeći, oružju i dokazima koji su pronađeni.

Stanković je rekao da su sve povrede Jeleni nanete dok je bila živa, kao i da su nastale jedna za drugom u kratkom vremenskom periodu. Prve dve povrede, kako je objasnio bile su povreda ruke, a zatim povreda na zadnjem temenom delu šiljatim delom oruđa, dok je imala kapuljaču na glavi. Potom joj je naneto još osam povreda istim predmetom, od kojih se kod četiri vidi razdvojeno moždano tkivo. Povrede su u obliku latiničnih slova L, Y.

Stanković je rekao da je Jelena povređena na mestu gde je i pronađena.

- Utvrdili smo da su u plućnim krilima pronađene grančice, mulj, i u želucu je isto pronađen sadržaj, strana tela biljnog porekla koja ukazuju da je bila živa na mestu gde je pronađena jer je udisala tečnost iz kanala.

O tome koliko je telo bilo u vodi, Stanković kaže da su prsti na šakama i stopalima bili naborani i da je pokojna Jelena u vodi provela najmanje 5-6 sati, a moguće i više.

Veštak je govorio i o krvi koja je pronađena na grani u blizini mesta gde je Jelena nađena. U pitanju je Jelenina krv, ali veštak kaže da je ona na granu najverovatnije dospela tako što se napadač uhvatio za nju dok je izlazio iz kanala.

Stanković je rekao da postoji trag klizanja u kanalu gde je pronađena, moguće da je Jelena pokušala da izađe iz kanala.

Jelena Jeca Krsmanovic Marjanović,

Jelena Marjanović Foto: Facebook/Jelena Jeca Krsmanovic

Što se napadača tiče, velika je verovatnoća da je bio desnoruk, kako kaže Stanković.

- On je imao jake emocije s obzirom na brojnost, intenzitet i lokalizaciju povreda. To ukazuje na njegovo stanje i da li je u pitanju ljubav, mržnja, osveta, ne mogu da kažem.

Prema nalazu, Jelena je, pre nego što je stigla do kanala, trčala i izgubila desnu patiku, telefon, gumicu za kosu, rekao je veštak Milan Kunjadić. Nakon toga joj je skinut gornji deo trenerke. Što se tiče predmeta kojim su joj nanete povrede, Kunjadić kaže da je vrlo teško izjasniti se o tome.

Nema pravilnog otiska predmeta i to predstavlja teškoću. Svaka povreda je različita, u obliku latinočnog L, E... Napadač je najverovatnije izašao iz kanala i uhvatio se za granu.

Advokati su se dotakli pitanja o oružju, da li je moguće da su bila dva napadača, ili dva različita oružja.

Kako su veštaci odgovorili, ubistvo je najverovatnije počinjeno jednim oružjem sa dva kraja, ali ne mogu da tvrde da je bilo više napadača.

Video: Zoran Marjanović opet u sudu, nastavlja se proces zbog ubistva pevačice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA