≫ 

"Ubistvo Pantića na ulazu u dom savršen primer dobro organizovanog zločina": Prošlo je 19 godina

"Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne"

  • 2
Milan Pantić Foto: novosti.rs

Rodbina, prijatelji, novinari Jagodine, Pomoravskog okruga i Srbije, danas su obeležili 19 godina od ubistva novinara, dopisnika "Večernjih novosti" iz Jagodine, Milana Pantića i zatražili da taj slučaj preuzme Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika "Večernjih novosti" Milan Babović podsetio je, ispred biste Pantiću u Jagodini, da je njegovo ubistvo istraživalo sedam radnih grupa, a da je njihov rezultat "nula".

- Kolektiv ''Večernjih novosti'' daje apsolutnu podršku Komisiji za istragu o ubistvu novinara da ovaj slučaj, koji nema epilog već 19 godina, preuzme Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal, zato što je brutalno ubistvo Pantića, na ulazu u njegov dom, savršen primer dobro organizovanog zločina - rekao je Babović.

Pantić je pisao o privatizacijama Jagodinske pivare i Cementare i verovatno je bio na smetnji moćnicima koji su o tome odlučivali, rekao je Babović.

- Mi, njegove kolege, nećemo se smiriti dok istina njegovog mučkog ubistva ne izađe na videlo i dok neposredni egzekutori i nalogodavci ne budu privedeni pravdi - rekao je Babović.

I predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović založio se za to da slučaj ubistva novinara Pantića preuzme Specijalno tužilaštvo kako bi, kako je rekao, "sledeće godine mogli da kažemo da su pronađene ubice i nalagodavci Milana Pantića". Pantić je 2001. godine bio, posle promena u Srbiji, bio jedan od onih koji su verovali da je došlo vreme slobode za štampu i da će moći slobodno da se piše o korupciji, zloupotrebama i zato je platio glavom, ocenio je Radomirović.

- Ne smemo zaboraviti Pantića, a državi poručujemo da mora da uradi sve da se pronađu odgovorni za njegovo ubistvo. Pozivam tužilaštavo za organizovani kriminal da preuzme istragu da bi konačno našli ubice - rekao je Radomirović.

Komemoracija je počela polaganjem cveća i paljenjem sveća na Gradskom groblju u Jagodini, gde je Pantić sahranjen a zatim i na spomen ploču na mestu ubistva na kojoj piše: "Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne". U potpisu "Milanove kolege - novinari Srbije", i na bistu Pantića na Trgu koji nosi njegovo ime, kod zgrade u kojoj je ubijen.

Milan Pantić Printskrin: Kopernikus RTV Jagodina

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u nedeljnim novinama "Novi put" iz Jagodine.

Pantić je ubijen u jutro, oko osam sati, sa "nekoliko udaraca tupim predmetom u glavu", dok se u papučama vraćao iz obližnje prodavnice sa veknom hleba i i litrom mleka u kesi, koji su pronađeni kraj njega u lokvi krvi.

Najveći broj tekstova Pantić je u to vreme objavio u rubrici "Crna hronika" pišući o privrednom kriminalu i korupciji u Jagodini, Pomoravskom okrugu i tom delu Srbije.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA