≫ 

Obesio se osuđenik u zatvoru u Beogradu: Više puta pokušao da se ubije, robijao zbog nasilja

Služio je zatvorsku kaznu od 13 meseci

  • 0
Okružni, Centralni zatvor, CZ Foto: Milena Đorđević

Osuđenik E.G. (41) izvršio je noćas samoubistvo u Specijalnoj zatvorskoj bolnici Okružnog zatvora u Beogradu, rečeno je za Telegraf.rs u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Kako saznajemo, muškarac se obesio u toaletu sobe.

- Obavestili smo policiju, koja je obavila uviđaj - kazu iz Uprave.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, preminuli je osuđen na 13 meseci zatvora zbog nasilja u porodici, a izrečena mu je i mera lečenja od alkoholizma.

On je i ranije više puta pokušao da sebi oduzme život.

U proteklih 5 godina u zatvorila 32 slučaja samoubistava i 5 ubistava

Najviše samoubistava u srpskim zatvorima bilo je 2015. godine - 10, a potom i 2017. kada je 9 osuđenika izvršilo suicid.

Prema podacima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, 2016. ih je bilo 8, a prošle 5. U 2018., pak, nije bilo nijednog samoubistva u zatvorskim ćelijama.

Broj ubistava u proteklih 5 godina bio je znatno manji i iznosio je 5.

Program prevecije suicida

U zavodima u Srbiji sprovodi takozvani Program prevencije suicida i samopovređivanja koji podrazumeva intenzivan rad sa licima lišenim slobode.

- Sve to radi se u cilju prepoznavanja promene ponašanja i vođenja računa o faktorima rizika za svako lice ponaosob - navode za Telegraf.rs.

Ovaj program, kako za Telegraf.rs kažu iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, podrazumeva i obuku zaposlenih (Služba za obezbeđenje, Služba za tretman, Služba za zdravstvenu zaštitu i Služba za obuku i upošljavanje) koji su u svakodnevnom kontaktu sa licima lišenim slobode i koji su edukovani da prepoznaju promene u ponašanju.

Pored ovoga, posebno Služba za tretman prolazi i obuku za intenzivan individualan i grupni rad sa licima lišenim slobode koji su u riziku od suicida ili samopovređivanja.

(J. Stakić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA