≫ 

Presuda posle 16 godina: Muškarac iz Kamenice zgrešio 2004. godine, sad dobio godinu kućnog pritvora

Imajući u vidu pored ostalog, protek vremena od izvršenja krivicnog dela, sud je zaključio da je godinu dana kućnog zatvora opravdana i dovoljna kazna da se popravno utiče na okrivljenog

  • 2
Zakon, suđenje, čekić, ilustracija

Foto: Pixabay

U Višem sudu u Novom Sadu na godinu dana zatvora u kućnim uslovima osuđen je J.S. iz Sremske Kamenice, zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, koju je počinio 2004. godine. On je kao direktor sa neogranečim ovlašćenjima u preduzeću „Braća Jakovljević“ sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od skoro 3,3 miliona dinara, na štetu radnika angažovanih u firmi.

J.S. je, kako se navodi u saopštenju Višeg suda u Novom Sadu, od aprila do juna 2004. godine u Minhenu, u Nemačkoj, kao direktor sa neograničenim ovlašćenjima u preduzeću "Braća Jakovljević" iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist po zaključenju Okvirnog ugovora i Ugovora o delimičnom izvršenju radova od 20. novembra 2003. godine, u ime i za račun privrednog društva "Braca Jakovljević" sa preduzećem "IMR Industriemontagen und Anlagenbau” iz Hamburga.

Radnicima su u celosti isplaćene zarade za januar, februar i mart 2004.godine, novcem iz realizovanih ugovora koje je od preduzeća ""IMR Industriemontagen und Anlagenbau” iz Hamburga okrivljeni J. S. primio, gotovinski, na ruke.

Primio je i 61.500 evra, od kojih je trebalo da plati zarade radnicima za april, maj i jun 2004. godine u ukupnom iznosu od 46.148 evra, u dinarskoj protivvrednosti skoro 3,3 miliona dinara što nije učinio, niti je taj novac uplatio na otvoren devizni račun privrednog društva "Braća Jakovljević".

Imajući u vidu pored ostalog, protek vremena od izvršenja krivicnog dela, sud je zaključio da je godinu dana kućnog zatvora opravdana i dovoljna kazna da se popravno utiče na okrivljenog da ubuduće ne čini krivicna dela, ali i da će se istovremeno postići svrha kažnjavanja u smislu generalne prevencije, ukazujući potencijalnim izvršiocima da i nakon proteka toliko vremena kazna ipak postoji, ali prilagođena svim okolnostima, pišu Novosti.

U saopštenju Višeg suda u Novom Sadu navodi se da je istom presudom, sudsko veće, sudije Ivane Josifović odlučilo i o 18 postavljenih imovinskopravnih zahteva za odštetu.

Video: Hapšenje zbog zloupotrebe službenog položaja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA