≫ 

Žene iz Srbije žrtve trgovine ljudima u Austriji, Italiji, Nemačkoj i Turskoj: Na meti i deca

Istraživanje Stejt departmenta o modernom ropstvu na teritoriji Balkana pokazalo frapantne podatke

  • 1
Silovanje, zlostavljanje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Maloletnici, žene, muškarci spremni da rade u inostranstvu najčešće su žrtve trgovine ljudima u Srbiji, ukazalo je istraživanje Stejt departmenta o modernom ropstvu na teritoriji Balkana.

Stejt department nedavno je objavio istraživanje o borbi protiv trgovine ljudima širom sveta u 2019. godini. U delu posvećenom Balkanu, odnosno Srbiji, istraživanje je ukazalo na to da se i dalje u našoj zemlji malo govori o ovom problemu, ali da državne institucije čine značajne napore kako bi se moderno ropstvo u Srbiji iskorenilo.

Devojčica, zlostavljanje, plače, romkinja

Foto: Profimedia/Alamy

Kao najvažnija stavka u borbi protiv trgovine ljudima, u ovom izveštaju navodi se povećano krivično gonjenje, ali i osposobljavanje prihvatilišta za hitan smeštaj žrtava.

Analiza Stejt departmenta pokazuje da su od 36 identifikovanih (u 2019. godini) najčešće deca bila žrtve trgovine ljudima, zatim žene i na kraju muškarci. Seksualna eksploatacija prva je na neslavnoj listi, o čemu govore i podaci da je od ukupnog broja identifikovanih žrtava čak njih 23 bilo podvrgnuto seksualnom eksploatisanju.

- Prethodnu 2019. godinu obeležio je rekordno nizak broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima u Srbiji – samo 36 (u poređenju sa 76 u 2018. godini). Nažalost, to ne znači da nas je prošle godine ova pošast zaobišla, već da je sistem negde zakazao. Dokaz za to je činjenica da je broj identifikovanih žrtava trgovine ljudima širom Evrope porastao je za gotovo polovinu između 2015. i 2018. godine - naveli su iz nevladine organizacije posvećenoj iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima "Astra" za "Blic".

Suđenja

 

Naša država je procesuirala tokom prošle godine 47 optuženih, što je za polovinu više nego u 2018. kada je procesuirano njih 20. Od početka tekuće godine, prema podacima "Astrinog" tima, identifikovano je 22 žrtve trgovine ljudima, dok podaci ostalih aktera za sada nisu poznati.

- Od početka krize Covid 19 u Srbiji, broj poziva putem ASTRA SOS telefona povećan je za 71 odsto. Iako su razlozi za takvo povećanje možda višestruki, jedan od njih jeste taj što žrtve više nemaju mogućnost dolaska u kancelariju "Astre", pa ih češće zovu. I žrtve su, kao i drugi, pod većim stresom tokom pandemije - naveli su iz ove organizacije. Za ovo krivično delo propisane su kazne koje se kreću od dve do 12 godina zatvora kada je žrtva odrasla osoba, a pet do 12 godina kada su u pitanju maloletnici.

Zlostavljanje deteta, silovanje, dečak

Foto-ilustracija: Shutterstock

Iz "Astre" navode je glavni problem to što krivični postupci traju predugo što dodatno retraumatizuje žrtvu.

- Kaznena politika je blaga, propisane kazne su u visini propisanog zakonskog minimuma i često tokom sudskih procesa dolazi do sporazumnog preinačenja krivičnog dela trgovina ljudima u delo posredovanje u vršenju prostitucije, koje automatski vuče niže kazne i diskredituje žrtvu. Pored toga, retko koja žrtva dobija status posebno osetljivog svedoka, čak i ako je u pitanju maloletna osoba, da bi na taj način tokom sudskog procesa bila pošteđena direktnog susreta sa počiniocem (trgovcem) ili izlaganja javnosti - naveli su iz ove organizacije za "Blic".

Prevencija

 

Najbolji vid prevencije trgovine ljudima, kako navode iz ove organizacije, jeste informisanost.

- Istina je da postoje ranjive grupe koje su izloženije riziku, kao i da su siromaštvo i pripadnost određenim društvenim grupama faktori rizika, ali podaci govore da žrtve trgovine ljudima dolaze iz svih slojeva, da mogu biti bilo koje nacionalnosti, roda/pola, nivoa obrazovanja... - naveli su iz ove organizacije za "Blic".

Većina žrtava nađe se u lancima trgovine ljudima tako što je zavedena lažnim ponudama za posao. Dakle, iz te perspektive najbitnije je informisati se kako da prepoznate lažni oglas za posao ili bar kako i uz čiju pomoć da proverite da li je neki oglas za posao lažan.

Profil žrtava trgovine ljudima

Nasilje, prostitucija, devojka, zlostavljanje

Foto: Shutterstock

*Iskorišćavanje domaćih i stranih državljana u Srbiji, ali i eksploatacija žrtava iz Srbije u inostranstvu

*Najčešće se žene iz Srbije eksploatišu u susednim zemljama kao što su Austrija, Nemačka, Italija, Turska

*Muškarci se najčešće eksploatišu za prinudni rad (građevina) i to u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima

*Trgovci ljudima decu iz Srbije, posebno romske nacionalnosti, u zemlji seksualno eksploatišu, iskorišćavaju za prinudni rad, prisilno prosjačenje i vršenje sitnih krivičnih dela

*Strane žrtve identifikovane u Srbiji su iz Albanije, Kameruna, Danske, Malija, Nigerije i Pakistana. Hiljade migranata i izbeglica sa Bliskog istoka, iz Afrike i Azije koji prolaze kroz Srbiju ili su zaglavljeni u Srbiji.

Video: Igor Jurić o trgovini ljudima, predatorima, pedofilima i tome kako da zaštitite svoju decu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stručnjak

    5. jul 2020 | 21:53

    Austrija, Italija i Nemacka imaju legalizovanu prostituciju! To znaci svaka tri meseca prodavačica ljubavi na sistematski pregled, placa se porez , socijalno i penziono... tu se lako idje i izadje iz kruga... problem su Haremi po turskoj, Egiptu i Emiratima, da se ne lažemo, zar ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA