≫ 

Postavio ringišpil u dvorište crkve kod Sombora, pa posle nesreće pobegao: Ko mu je izdao dozvolu?

Jedno dete teže je povređeno

  • 19
Deciji rulet, ringispil Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

U selu Kolut kod Sombora juče je povređeno osmoro dece, među kojima je i jedno sa teškim povredama, kada je pukao nosač ringišpila dok se okretaoSvi su stabilnog stanja, potvrđeno je za Telegraf, a u toku je prikupljanje podataka o okolnostima nesreće, kazali su nam iz Osnovnog javnog tužilaštvu u Somboru.

Tim povodom interesovalo nas je ko izdaje dozvole za ringišpil i čija je odgovornost za nesreću. Iz JKP "Prostor" kazali su za Telegraf.rs da oni izdaju slične dozvole, ali da ovog puta to nije bio slučaj. Navode da nije reč o javnoj površini na kojoj je ringišpil bio postavljen, te da o tome nisu mogli odlučivati oni.

Navodi da je reč o crkvenom zemljištu, te da nije ni znao da se išta dešava, jer niko nije tražio dozvolu za postavljanje ringišpila.

- Ja kada dajem dozvolu imam rigorozna pravila, tražim ateste za najmanje igračke za decu, kamoli za ringišpile. Kod mene to ne može da prođe nikako. To je za mene apsolutno divlje, ja za to ni ne znam - rekao nam je Nonković.

Goran Nonković, Sombor, JKP Prostor direktor JKP "Prostor" Goran Nonković / Printskrin: Youtube/braneta dobec

Potvrđuje da je davanje dozvola za postavljanje sprava u nadležnosti JKP "Prostor", te da se to odnosi i na autiće, na igrališta...

- Ne postoji način da bih ja to dao bez atesta svežeg, u kome se vide ispravnost i starost. Samo zato što su deca na prvom mestu - kazao je: - Normalno, oni su se spakovali i otišli. Ko je to uradio i sa čijim znanjem ne znam, nestali su još jutros netragom.

S obzirom na to da se događaj desio u crkvenom dvorištu, rekao nam je da je to u nadležnosti crkve.

-  Da li je zloupotrebljeno ili ne, ja ne znam, nisam istražni organ. Znam sigurno da ja kada bih primetio tako nešto, ili kada bi moji primetili tako nešto, to bi odmah bilo prijavljeno komunalnoj ispekciji ili policiji da se proveri verodostojnost dozvole, odnosno rešenja za rad - kazao je dodajući da JKP izdaje rešenja, a komunalna ispekcija i policija to kontrolišu i kažnjavaju: - Kada pustite nekog u vaše dvorište, a u vašem dvorištu se nešto desi, vi ste za svoje dvorište odgovorni.

Od predstavnika Odeljenja komunalne ispekcije i policije Sombor, odakle su nam rekli da je jedna koleginica zadužena za ovaj slučaj, nismo uspeli da dobijemo odgovor do objave teksta. Probali smo da stupimo u kontakt i sa predstavnicima Mesne zajednice Kolut, ali bez uspeha.

Takođe, želeli smo da porazgovaramo sa nekim od predstavnika Crkve svetog Ivana Krstitelja u Kolutu, na čijem je imanju bio postavljen ringišpil, kako bismo proverili da li im je iko tražio dozvolu i da li su je dali, međutim, ni sa njima do objave teksta nismo uspeli da stupimo u kontakt.

Kako su nam meštani potvrdili, crkva je napuštena od sredine 20. veka.

Nije prva nesreća na ringišpilu

Krajem juna 2016. godine u selu Vinarce u blizini Leskovca, ringišpilska korpa udarila jednu devojčicu u glavu i teže je povredila. Tom prilikom preminuo je vlasnik ringišpila, a mediji su naveli da je od stresa. Povređena devojčica nije bila u životnoj opasnosti.

U oktobru iste godine ponovila se drama u Jaši Tomiću. Vrteška se raspala za vreme vožnje i lakše je povređeno "troje, četvoro" dece.

Poslednjeg dana jula 2013. godine incident se dogodio u Malom Crniću kod Požarevca. Tada je četvoro dece teže, a šestoro lakše povređeno. Dvoje sa ortopedskim povredama prevezeni su u ambulantnim vozilom.

Selo Kolut, ringišpil Printskrin: Youtube/Срђан Коруга, Foto: Pixabay

Slične nesreće nisu obišle ni region. U Mačkovcu kod Lopara sredinom jula 2019. pun ringišpil pukao je na pola. Povređeno je sedam osoba.

Dve godine ranije na lokalitetu Ilijino brdo u Posušju, u zapadnoj Hercegovini, pao je ringišpil pri čemu je povređeno devet osoba, od kojih dve maloletne. Povrede nisu bile opasne po život, a dve osobe su uhapšene zbog sumnje da su počinile krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Video: Nova godina iz najgoreg košmara: Slavili je na ringišpilu, a onda su svi počeli da vrište

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cekaj bre

    13. jul 2020 | 21:28

    Vlasniku je dozvoljeno da spakuje ringispil i ode a u toku uvidjaja nije identifikovan??? Koje zataskivanje, neverovatno.. pa treba im 4 sata da sklope i odu!!! A gde su registracione oznake vozila??? Zasto ringispil nije zaplenjen za vestacenje, istog trena??????

  • Slučajni prolaznik

    13. jul 2020 | 20:35

    Znate ovi novi ringišpili rade na vetar, struja im ne treba. Časkom ih rasklopiš i odmah su spremni za rad! Tako i ovde, niko nije video ni kad je čovek to postavio a kamo li kad je otišao, a još manje dal mu je neko dozvolio! Zemlja Srbija, svi sve znaju a niko o ničemu nema pojma!!

  • Odakle sada

    13. jul 2020 | 20:17

    Kakav bre ringispil,vasar i okupljanja ko je to dozvolio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA