≫ 

Korona se umešala i u najteža suđenja za ubistva: Zbog zaraze i advokati osećaju pritisak u sudnici

U protekle tri nedelje zbog korona virusa u Višem sudu u Beogradu odložena su suđenja za ubistvo Blaža Đurovića, za ubistvo Kristine Kaplanović i za ubistvo Aleksandra Savkovića

  • 7
Palata pravde, Aleksandar Savkovic, Milos Srebric, Kristina Kaplanović Foto: Marko Jovanović, Instagram.com/vovavolkov3, Telegraf, informer.rs, Facebook/Kristina Kaplanović

Nekoliko suđenja u prethodne tri nedelje otkazana su u Palati pravde zbog korona virusa, bilo da je reč o nepostojanju uslova da se drži distanca od 1,5 metra, ili jer je neko od učesnika zaražen kovidom. Na ovu temu razgovarali smo sa advokatima kojima se korona virus "umešao" u suđenja i kontaktirali Viši sud u Beogradu.

Odloženo suđenje za ubistvo Blaža Đurovića, branilac pozitivan na korona virus

Dušanovac, ubistvo, izrešetan Blaža Đurović; Vlada Japanac Foto: e-stock.us/MUP Srbije

U Višem sudu u Beogradu  29. juna odloženo je suđenje dvojici optuženih za ubistvo Blaža Đurovića (39) 10. marta 2018. godine na Dušanovcu. Suđenje odloženo zbog izostanka branilaca optuženog Nemanje Ivanova, od kojih je jedan pozitivan na korona virus, a drugi čeka rezultate.

Sa suđenja je izostao i punomoćnik oštećene porodice ubijenog. Sud je nastavak suđenja zakazao za 2. i 22. jul u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu.

Pored Ivanova za ubistvo Đurovića optužen je i Darko Vesković i obojica se nalaze u pritvoru više od dve godine. Obojica negiraju krivicu i povezanost za ubistvom Đurovića.

Ivanov je uhapšen u Beogradu dve nedelje nakon ubistva, a Vesković u aprilu 2018. godine u Zagrebu, odakle je par meseci kasnije izručen Beogradu. Optuženi su da su iz automatske puške sa 29 projktila iz automobila ubili Đurovića, a nakon toga zapalili njegov automobil.

Suđenje za ubistvo u "Nani" odloženo zbog korone, pozitivan okrivljeni

Aleksandar Savkovic Aleksandar Savković Foto: Instagram.com/vovavolkov3

Suđenje Nedeljku Grboviću i trojici optuženih, kojima se sudi za ubistvo Aleksandra Savkovića ispred beogradskog kluba "Nana" decembra 2017. godine, odloženo je 13. jula u Višem sudu u Beogradu, jer je jedan od okrivljenih bio pozitivan na korona virus.

Suđenje je odloženo jer se nije pojavio okrivljeni Miloš Tančev, koji je imao kovid, zbog čega je bio na bolničkom lečenju. Takođe, na pretresu se nije pojavio ni stručni savetnik, koji je trebalo da ispituje veštaka u ovom postupku, preneli su mediji.

U postupku su optuženi Grbović kome se sudi za ubistvo, i članovi obezbeđenja kluba “Nana” Stevan Dukić, Stefan Šapurić i Miloš Tančev, koji se terete za učestvovanje u tuči koja je prethodila zločinu.

Vanja Gajić, advokat Nedeljka Grbovića, kaže da je ovo suđenje odloženo jer nije bilo uslova da se ispita stručni savetnik odbrane, a da je doprinelo i to što nije pristupio Tančev i njegov advokat.

Govori da, u svakom slučaju, treba biti pažljiv, da u sudnicu ne ulazi veliki broj ljudi, da se poštuju pravila prevencije za suzbijanje virusa.

- Potrebno je poštovati mere za sprečavanje daljeg širenja virusa da se zdravlje ljudi ne bi dovodilo u opasnost, svuda pa i u sudnicama - kaže Gajić.

Strah od korona virusa dodaje, nije imao, nije imao simptome i nije se testirao.

- Dolazim u sud sa maskom, poštujem pravila. Nosim zaštitnu opremu, ranije sam nosio i rukavice. Sa te strane, suđenje je bilo zakazano i ja sam u obavezi da dođem, a o ostalom vodi računa postupajuće veće. Nije bilo opasnosti u smislu da nisu preduzete mere za održavanje suđenja - dodaje advokat.

Odloženo suđenje za ubistvo Kristine Kaplanović, nije mogla da se drži distanca među prisutnima

Kristina Kaplanović Kristina Kaplanović Foto: Facebook/Kristina Kaplanović

Suđenje za ubistvo Kristine Kaplanović, koje se desilo na benzinskoj pumpi u Velikom Mokrom Lugu 25. maja 2017. godine, odloženo je 14. jula u Višem sudu u Beogradu, jer nisu postojali uslovi da se drži distanca od 1,5-2 metra, kako je propisano merama zbog epidemije korona virusa, među više od 20 prisutnih.

Sama sudnica je bez ventilacije i prozora. Sa predlogom tužilaštva da se suđenje odloži su se saglasili i advokati optuženih, i punomoćnici. Suđenje je odloženo za 9. septembar.

Optuženi su Miloš Srebrić, zvani Flekica, kome se sudi za ubistvo Kristine Kaplanović i Stefan Rokvić, optužen za neprijavljivanje krivičnog dela i počinioca.

Srebrićev advokat Jugoslav Tintor govori da je reč o predmetu koji je kompleksan i u kojem glavni pretres traje dve i po godine, gde sve okolnosti moraju detaljno da budu razlagane od strane sudskog veća i učesnika.

- Svi osećaju da opasnost od širenja virusa postoji, što pokazuju i brojke. Pravosuđe nije izuzetak, oseća se pritisak kada se ulazi u sudnicu, kada ulazi nas, 30 ne možemo imati svi jednak odnos prema tome. Kada vidite da je nekome problem da se sudi jer je suviše prisutnih, a bez cirkulacije vazduha, svi smo kolege i elementarno je imati razumevanja ka tuđim strahovima - kaže Tintor.

Suđenje za ubistvo Kristine Kaplanović na pumpi Jugoslav Tintor Foto: Nikola Tomić

Dodaje da su prepoznali i kod suda i kod tužilaštva da su uslovi koji su se stekli stvorili pritisak, te da se suđenje odložilo.

- Ta brzina na kojoj se insistira nikada ne treba da bude prioritet u odnosu na kvalitet postupka. Pogotovo kada se sudi za delo kao što je teško ubistvo - navodi Srebrićev advokat.

Dodaje da ne oseća strah od korona virusa.

- Ne osećam strah, zato što poštujem u razumnoj meri mere, pravoshodno da bih zaštitio druge. Moram da funkcionišem, trpeli bi mi klijenti, posao, ali razumem druge koji imaju strah - kaže Tintor.

Viši sud u Beogradu: Preporuka da se suđenja mogu održavati u velikim sudnicama

"Telegraf" je istim povodom uputio pitanja Višem sudu u Beogradu.

Suđenje Zoranu Marjanoviću Palata pravde Foto: Nikola Tomić

- Predsednik Višeg suda u Beogradu dao preporuku sudijama da, zbog sprečavanja daljeg širenja epidemije izazvane virusom COVID – 19 kao i obezbeđivanja preporučene razdaljine između učesnika u postupku, suđenja  mogu održavati  u nekoj od 9 (devet) velikih sudnica koje se nalaze u prizemlju i na prvom spratu sudske zgrade Palata pravde, u 4 (četiri) velike sudnice u Posebnom odeljenju za organizovani kriminal i Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kao i u sudnici ovog suda koja se nalazi u Okružnom zatvoru u Beogradu, a čija  površina prelazi nekoliko stotina kvadratnih metara - stoji u odgovoru Višeg suda u Beogradu.

Iz Višeg suda dodaju da, kada je reč o merama kojih sudije i ostali zaposleni, stranke treba da se pridržavaju za vreme trajanja vanredne situacije, predsednik suda je iste precizirao 06.07.2020.godine kada je doneo Pravila ponasanja zaposlenih i stranaka u Višem sudu u Beogradu za vreme trajanja vanredne situacije na teritoriji grada Beograda, koja su objavljena na internet prezentaciji Višeg suda u Beogradu.

- Svako dalje postupanje suda zavisiće od odluka koje budu donesene od strane nadležnih državnih organa, kao i zdravstvenih institucija - navode u Višem sudu u Beogradu.

Video: Odloženo suđenje za ubistvo Kristine Kaplanović

(M. Brkić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    20. jul 2020 | 21:36

    Za ubistvo devojke na pumpi osuditi ga na doživotnu robiju, bez maske, bez korone i bez koje kakvih bakraca...

  • Komedija

    20. jul 2020 | 23:23

    Sudijama smeta korona,nema ko kovertu da donese.

  • Ss

    20. jul 2020 | 22:58

    Sto lazete vise ovaj narod

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA