Muškarac u Subotici držao 22 zaštićene ptice u zarobljeništvu: Kažnjen sa 150.000 dinara

J. R je prilikom odbrane tvrdio da je sve ove ptice pevačice kupio na pijaci

  • 1
Zaštićene ptice

Zaštićene ptice / Foto: PZZP

Prekršajni sud u Subotici proglasio je  J. R. (66) iz Subotice odgovornim za kršenje Zakona o zaštiti prirode zbog toga što je u zarobljeništvu držao neobeležene 22 strogo zaštićene ptice (12 češljugara, 4 konopljarke, 4 čiška, i jednu žutaricu), bez dokaza o poreklu. Za ove prekršaje izrečena mu je kazna od 150.000 dinara.

J. R je prilikom odbrane tvrdio da je sve ove ptice pevačice kupio na pijaci, te da ih je držao kod kuće kao kućne ljubimce.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode povodom ove presude saopštio je da je izvesno da u Srbiji postoje centri hvatanja divljih životinja u prirodi, njihove prodaje i držanja u zarobljeništvu radi preprodaje.

- Oštro osuđujemo česta kršenja zakona uz izgovore okrivljenih da nisu znali da su divlje ptice koje drže u zarobljeništvu pod zaštitom - kaže Marko Tucakov, biolog u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

- Najveći deo naše divlje ptičje faune spada u strogo zaštićene vrste, čije je hvatanje i držanje u zarobljeništvu strogo zabranjeno i kažnjivo. Iz tog razloga molimo građane da ne hvataju ptice, da ih ne kupuju, ali i da ne zatajuju ukoliko primete da ih neko hvata ili drži u kavezima nego da to prijave inspekciji zaštite životne sredine - kaže Tucakov.

On potseća na veliku vrednost biodiverziteta u Srbiji i kaže da je ovo njegovo neposredno uništavanje.

Iz Zavoda dodaju da je uzgajanje strogo zaštićenih vrsta u zarobljeništvu strogo zakonski regulisano i dozvoljeno samo rešenjem Ministarstva zaštite životne sredine i to samo u slučajevima kada se drže jedinke koje su već rođene u zarobljeništvu i koje potiču od roditelja koji se legalno drže u zarobljeništvu.

Ptice koje su bile u posedu J. R. su prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora oduzete, upućene na rehabilitaciju u prihvatilište za divlje životinje zoo vrta na Paliću i, nakon oporavka, puštene u svoja prirodna staništa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA