≫ 

Kako je raskrinkana "Jovanjica", kakva je bila uloga Sentinog sina i gde je na kraju završila droga

Novembra prošle godine na poljoprivrednom gazdinstvu "Jovanjica" otkrivena je laboratorija marihuane, a zaplenjeno je 649,4 kilograma ove opojne droge. Posle osam meseci Koluvija i osumnjičeni su pred sudom

  • 8
Jovanjica, Predrag Koluvija, Slobodan Milenković Foto: Telegraf TV/MUP, Printskrin: Youtube

U Specijalnom sudu danas će se održati pripremno ročište u procesu protiv većinskog vlasnika poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predraga Koluvije i devetorice optuženih zbog sumnje da su na tom imanju organizovano proizvodili marihuanu radi dalje prodaje. Pripremno ročište biće zatvoreno za javnost.

Na njemu će se optuženi kratko izjasniti o krivici i utvrđivaće se koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja. Posle toga će sud zakazati početak glavnog pretresa, koji će biti javan, a na kojem će optuženi moći detaljno da iznesu svoje odbrane.

Koluvija i ostali optuženi su u pritvoru, a nedavno je uhapšeno još sedam osmnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA.

Predrag Koluvija Predrag Koluvija, Printskrin: Youtube

Afera "Jovanjica" dospela je u javnost novembra prošle godine, kada je, pored Koluvije, uhapšeno još 9 osoba zbog sumnje da su od januara do novembra 2019. u staklenicima privrednog društva "Jovanjica" uzgajali opojnu drogu kanabis.

U policijskoj akciji je zaplenjeno 649,4 kilograma osušene marihuane i 65.581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Sentin sin raskrinkao Koluviju

Ovom akcijom koja je mesecima bila jedna od glavnih tema u državi, lično je rukovodio inspektor Slobodan Milenković, sin pokojnog policijskog generala Sente Milenkovića

Inspektor Milenković je u novembru bio u automobilu sa kolegom kad je pored njih ogromnom brzinom projurio beli "audi A8" s policijskim blinkerima. Iskusni inspektor je znao da u policiji nema takvih službenih automobila, pa je pozvao saobraćajnu policiju i javio im da zaustave "audi".

Saobraćajci su to i učinili malo dalje, a ubrzo zatim do njih je stigao i Milenković s kolegom.

Slobodan Milenković, Senta sin Inspektor Milenković, Foto: Telegraf

- Koluvija je bio na mestu suvozača i prilikom legitimisanja samouvereno je pokazao policijsku značku, ali je to Milenkoviću odmah bilo sumnjivo. Proverom je utvrđeno da takve značke nema u sistemu MUP i započet je pretres na Koluvijinom poljoprivredom imanju. Na iznenađenje policajaca, otkrili su nepregledne plantaže indijske konoplje, poznatije pod nazivom marihuana - ispričao je ranije naš izvor.

Narednih desetak dana jake policijske snage obezbeđivale su "Jovanjicu", dok su uviđajci i forenzičari popisivali svaku biljku indijske konoplje i svaki gram osušene marihuane, spremne za dalju prodaju.

Senta, čiji je sin Slobodan Milenković, bio je šef obezbeđenja Slobodana Miloševića.

Jovanjica, Stara Pazova Foto: Telegraf TV/MUP

Dva meseca kasnije, društvenim mrežama se širila vest da je Milenković uhapšen, posle čega se i sam inspektor oglasio.

- Zbog brojnih netačnih i neistinitih informacija želim da upoznam javnost sa slučajem Jovanjica. Kompletnom akcijom lično sam rukovodio, a u akciji je učestvovalo 50 policijskih službenika Četvrtog odeljenja UKP-a, odnosno Odeljenja za borbu protiv droga - rekao je Milenković i naveo da je od samog početka kompletno postupanje policijskih službenika je bilo zakonito uz obaveštavanje nadležnog tužilaštva.

Ko je Koluvija

Predrag Koluvija (39), vlasnik je firme "Jovanjica", jedne od najpoznatijih po proizvodnji organske hrane. Ova firma osnovana je 2011. godine u Beogradu sa osnovnom delatnošću u prozvodnji povrća i lubenica.

Prema podacima Agencije za privredne registre njome su rukovode dva direktora Predrag Koluvija i Aleksandar Anđić.

Koluvija je vlasnik 75 odsto firme, a Anđić 25 odsto udela.

U julu 2018. godine, firma "Jovanjica" značajno je, kako su pisali mediji, povećala kapital za ukupno 4,8 miliona dinara. Od toga je upravo Koluvija uplatio 3,2 miliona dinara, a Anđić 1,6 miliona.

Zaplenjena droga propisno upakovana

U javnost su se, posle otkrivanja afere, pojavljivale brojne spekulacije u vezi sa tim gde je zaplenjena droga završila, posle čega se oglasio načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić.

On je istakao da su pripadnici policije koji su učestvovali u akciji zaplene narkotika na poljoprivrednom gazdinstvu u blizini Stare Pazove preduzeli sve mere i radnje u skladu sa zakonom, između ostalog i kada je reč o merenju prisustva količine THC-a u marihuani, kao i skladištenja zaplenjene droge.

Marihuana, Jovanjica Printskrin: Telegraf TV/MUP

- U celokupnoj zaplenjenoj količini narkotika utvrđeno je veće prisustvo THC-a od dozvoljenog, odnosno više od 0,3 procenta, o čemu je obavešteno i nadležno Tužilaštvo za organizovani kriminal. Veštačenje je izvršeno u skladu sa naredbom nadležnog suda, a na predlog tužilaštva - naveo je i Stanić.

Kako je naveo, posle sušenja zaplenjene marihuane ona je, na osnovu naredbe nadležnog suda, propisno upakovana i čuva se u posebno opremljenom skladištu u Policijskoj upravi za grad Beograd, kako je to predviđeno i zakonom.

Video: Uhapšen vlasnik firme Jovanjica i zaposleni: Policija pronašla tone droge na poljoprivrednom dobru

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olio

    28. jul 2020 | 12:30

    Pomoćnike iz reda policije i drugih državnih organa odrapiti trostruko većom kaznom od propisane, za takvo nedelo.

  • Dragoje

    28. jul 2020 | 14:21

    Nimalo naivno. Prosto odradjeno zbog potreba službe, nekih drugih bezbedonosnih struktura itd. Nadju iskusnog i čestitog inspektora i kažu mu šta da uradi. I dečko uradi kako treba, sve po propisu. A ta priča o audiju, blinkerima, lažnoj legitimaciji ne pije vodu. Ko može da danas u društvu dobije "lažnu"legitimaciju? Ko ima tako smelosti i hrabrosti da radi sa tom količinom narkotika? A inspektori i pripadnici drugih bezbedonosnih službi, čista kolateralna šteta! A sad gutaj narode! Nešto je neko zabrljao...

  • дингослав

    28. jul 2020 | 12:40

    Најјача је проча овог полицајца да је кад су упали и открили толику количину он отишао и оставио телефоне колегама јер је имао други посао?!? Пази. пронађеш највећу плантажу у европи а одеш хитно на други задатак.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA