≫ 

Carinici zaplenili 1,1 t droge, u nuteli, cipeli, salati: Dva profila švercera, ovo je najveći plen

*Carinska služba je do 14. jula zaplenila 1,1 tonu raznih narkotika, što može biti naznaka da će do kraja godine takođe biti zabeležen izvanredan rezultat * Najčešće je reč o marihuani *

  • 12
Zaplena narkotika, carina, droga, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Carinici su ove godine do 14. jula zaplenili 1,1 tonu raznih narkotika. Krijumčari su drogu pokušali da sakriju na različitim mestima - u nuteli, cipeli, salati...

Krajem prošlog meseca carinici su drogu pronazili na krajnje neuobičajenim mestima. Jedan od poslednjih slučajeva zabeležen je 30. jula na izlaznoj strani prelaza Gradina kada je otkriven kokain i marihuana u kutiji sa žvakama i paklici cigareta. Nekoliko dana ranije istom prelazu carinici su pronašli hašiš i marihuanu u puteru od kikirikija i nuteli, zatim drogu ekstazi u kutiji suplemenata.

Iz Uprave carina za "Telegraf" kažu da zaplene droge na našim granicama nisu retkost o čemu svedoči i činjenica da su carinici tokom 2019. godine sprečili krijumčarenje čak 4 tone narkotika, što je svojevrsni rekord.

- Istovremeno, od početka ove godine do 14. jula, carinska služba je već zaplenila 1,1 tonu raznih narkotika, što može biti naznaka da će do kraja tekuće godine takođe biti zabeležen izvanredan rezultat - kažu iz Uprave carina.

Najčešće je, dodaju, reč o marihuani, čiji je udeo u zaplenjenoj drogi najveći, mada naravno ima i drugih vrsta narkotika (heroin, kokain, ekstazi). Na primer, 29. januara je na graničnom prelazu Gradina u jednom automobilu otkriveno više od 30 kilograma heroina.

Iz automobila kojim je upravljao 44-godišnji bugarski državljanin izvađeno je 30 kilograma i 350 grama droge, koja je bila zapakovana u 57 paketa od po pola kilograma. Pozamašna količina heroina pronađena je iza zadnjeg branika nalazi specijalno napravljen bunker, u bočnim stranicama prtljažnika, desnom pragu, ali i u tapacirungu haube, kao i u podu ispred zadnjih sedišta. Bugarski državljanin Z. G. uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

 

Video: Srpski carinici uhapsili Bugarina sa 30 kilograma heroina

Najveća zaplena tokom 2020. godine dogodila se 6. marta na prelazu Vatin (ka Rumuniji) kada je u saradnji sa policijom zaplenjeno 750 kilograma marihuane u pregrađenom kamionu, dodaju iz Uprave carina.

Zajedničkim radom policije i Uprave carina na graničnom prelazu Vatin je 5. marta 2020. godine zaplenjeno oko 750 kilograma marihuane, koju je pokušao da prokrijumčari 33-godišnji Paraćinac. U specijalno napravljenom bunkeru kamiona kojim je upravljao osumnjičeni pronađena su 763 paketa marihuane. Ukupna vrednost zaplenjene droge je oko milion i po evra.

Iz Uprave carina dodaju da se znatan deo tog uspeha može pripisati izvanrednoj međuresornoj saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom i policijom, jer su, kako kažu, zajedničkim snagama uspeli da osujete nekoliko ozbiljnijih pokušaja krijumčarenja narkotika, poput pomenutog na Vatinu, pa i jednog na Batrovcima (preko 170 kg marihuane).

Ukoliko je reč o većim količinama, za njih je potreban veliki prostor koji u putničkim automobilima ne postoji, pa se takve količine švercuju u kamionima (u pregrađenim stranicama, podovima, krovu ili prostoru za hlađenje), dodaju iz Uprave carina.

- Kada je reč o automobilima, koristi se svaka raspoloživa fabrička šupljina, pa je tako bilo slučajeva da se droga nađe i u menjaču, rezervoaru, pa i u akumulatoru - dodaju.

Iz Uprave carina dodaju da je lepeza potencijalnih mesta vrlo široka, tako da gotovo da ne postoji mesto na kome krijumčari nisu pokušali da sakriju drogu. Dodaju da u prilog tome govore i više nego ''maštoviti'' primeri zabeleženi ove godine (marihuana i hašiš u nuteli, kokain u zelenoj salati, droga u cipeli?.

Carinici su krajem juna zamotuljke marihuane pronašli sakrivene u nuteli, a gotovo identičan pokušaj krijumčarenja se na graničnom prelazu Gradina ponovio i 3. jula kada je u teglama nutele otkriveno preko 170 grama marihuane i gotovo 80 grama hašiša.
Paketići kokaina u glavici zelene salate otkriveni su 3. juna u ručnom frižideru, u automobilu „mercedes“ nemačkih registarskih oznaka, kojim je ka svojoj zemlji putovao bračni par turskih državljana.

Video: Kesice kokaina i hašiš u šimikama

Na prelazu Gradina 16. jula otkriven je neobičan slučaj krijumčarenja kesica različitih narkotika, skrivenih ispod uloška u jednoj cipeli. Najpre su kod 56-godišnjeg vozača u torbici sa ličnim dokumetima pronađene četiri ručno napravljene cigarete marihuane, što je bio dovoljan razlog za pažljivi lični pretres. Potom je i u jednoj od njegovih cipela, ispod uloška u šupljinama đona, pronađeno još šest kesica sa različitim opijatima.

Carinici koji rade na najfrekventnijim prelazima su dugogodišnji službenici Uprave carina, što znači da ih krasi višedecenijsko iskustvo, tako da ne postoji gotovo ništa što već nisu videli.

- Zahvaljujući tome, već na prvi pogled kada nešto otkriju, prepoznaju o čemu se radi, a da bi bili sigurni da su u pravu, svoje sumnje mogu da provere na licu mesta korišćenjem raspoložive opreme. Kada su narkotici u pitanju, carinici koriste priručne test setove za drogu, te tako za svega par minuta mogu da vide da li je došlo do reakcije koja ukazuje na to da da je reč o nekoj psihoaktivnoj supstanci - dodaju iz Uprave carina.

Ne postoji jedinstveni profil osobe koja švercuje drogu, jer ni motivi nisu isti, dodaju iz Uprave carina.

- Postoje oni koji su i sami uživaoci narkotika, što se po njima najčešće i vidi. Oni prenose manje količine droge, a neretko i opremu za njeno korišćenje (lulice, vagice itd.), ali ima i onih kojima je to posao, odnosno upuštaju se u riskantne pokušaje krijumčarenja isključivo zbog ogromnog profita. Oni su u susretu sa carinicima najčešće hladni, smireni i rezervisani, dok se ne otkrije da krijumčare drogu, a onda postaju izrazito nervozni i uplašeni, a ponekad i agresivni - dodaju iz Uprave carina.

Video: Na graničnom prelazu Horgoš pronađeno više od 200.000 dolara i 50.000 evra ispod rezervnog točka

(M. Brkić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ture

    10. avgust 2020 | 19:34

    Sve se ta droga posle zaplene nase drzave,opet vraca na ulice od strane drzave...

  • Realno

    10. avgust 2020 | 19:30

    A koliko li droge predje granicu, da carinici ne skontaju ili okrenu glavu na drugu stranu? Inace mislim da se u 95% zaplena radi o dojavama.

  • debil

    10. avgust 2020 | 21:40

    a u ostalim zemljama legalno i pusi se na svakom cosku. umirujuca droga. vise problema alkohol pravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA