≫ 

Direktor iz Kragujevca osumnjičen da je štićenike doma "lečio" lekom za goveda protiv vaški i šuge

Policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa ovom ustanovom

  • 8
Deda, penzioner, bolnica, krevet Foto: Shutterstock

V. S. (48), odgovorno lice  Zavoda za smeštaj odraslih lica "Male pčelice" iz Kragujevca, koji je uhapšen, sumnjiči se da je izvršio krivična dela trgovina uticajem, zloupotreba službenog položaja i primanje mita, a policija je uhapsila još 13 osoba osumnjičenih da su vršile različite malverzacije u vezi sa ovom ustanovom.

Podsetimo, on se sumnjiči da je zaposlenima naredio da za lečenje šuge korisnicima ovog smeštaja daju lekove namenjene životinjama, čime je doveo u opasnost njihove živote i zdravlje.

Uhapšeni su i V. Ć. (58), V. D. (54), T. P. (53), I. P. (33), S. J. (55), R. P. (55), M. V. (28), V. K. (34), D. R. (39), G. Đ. (56), M. S.(34), Ž. D. (39) i S. M. (66).

Kako se sumnja, V. S. je naredio lekarima i medicinskom osoblju iz Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male pčelice“ da ne prijave promene na koži kod više korisnika Zavoda kao sumnju na pojavu zarazne bolesti šuge i da za lečenje koriste lek namenjen životinjama. Prilikom pretresa kancelarije osumnjičenog V. S. pronađeni su lekovi za životinje, a određena količina je bila ubrizgana u špriceve spremna za upotrebu.

Postoji sumnja da je jedna količina ovih lekova već upotrebljena u terapijama korisnika tog Zavoda. Takođe, V. S. se sumnjiči da je uticao na uhapšene V. Ć. i V. D, zaposlene u Zavodu „Mala pčelica“ da u medicinsku dokumentaciju unesu neistinite podatke o zdravstvenom stanju određenih korisnika.

Protiv V. Ć. i V. D. će biti podneta krivična prijava zbog sumnje da su učinili krivična dela falsifikovanje isprave i zloupotreba službenog položaja. Takođe, postoje osnovi sumnje da je V. S. od marta do avgusta ove godine, uz pomoć referentkinja u Zavodu T. P, I. P. i S. J, koje se terete da su počinile krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, u pokrenutim postupcima za nabavku dobara za ovu socijalnu ustanovu nezakonito propisivao uslove javnih nabavki i prilagođavao ih predstavnicima ponuđača R. P, M. V, V. K, D. R, Ž. D. i S.M.

Na ovaj način V. S. je, kako se sumnja, omogućio privilegovan položaj i dobijanje javne nabavke ponuđačima, za šta je u više slučajeva primio poklon u vidu novca.

Osumnjičeni V. S. se tereti i da je zlopuotrebio službeni položaj na taj način što je određena sredstva i opremu koja je vlasništvo Zavoda jednim delom prisvojio, a u drugom dao na raspolaganje trećim licima.

Osumnjičenima V. S, R. P, V. K, i S. J. je određeno zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su ostali osumnjičeni, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Keke

    14. avgust 2020 | 16:15

    Sada njega lečiti tim lekom, pravde radi.

  • Kit

    14. avgust 2020 | 17:40

    Strašno ,u današnje vreme pa toliko o higijeni ili šta već da se dozvoli da se ljudi razbole od šuge .A o daljem lečenju i leku koji je namenjen za stoku davati ljudima nemam reči.

  • Lično iskustvo

    14. avgust 2020 | 17:20

    Radio sam na farmi svinja i mast 'medimectin' smo koristili svi koji smo imali bilo kakve probleme na koži. Veterinar koji je radio na farmi i sam je koristio tu mast. Koliko znam nikad niko nije imao bilo kakve probleme zbog toga a koliko se sećam ni u uputstvu nije pisalo da je štetan po ljude. Ovde je izgleda samo priblem što direktor nije platio na 'mostu' pa će platiti na 'ćupriji'.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA