≫ 

Optuženi tvrde da nisu ukrali violinu od 250.000 € vojvođanskom Paganiniju: Počinje suđenje u Bečeju

Radi se o vrlo retkoj violini - na celom svetu ima samo 15 takvih

  • 1
Provalnik, lopov, violina Iako se prvobitno govorilo da je vrednost skupocene violine oko pola miliona evra, veštačenjem je, kako se saznaje, procenjeno da ona košta oko 250.000 evra Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

U Osnovnom sudu u Bečeju za 22. septembar zakazano je suđenje Petru Jovišiću (43) iz Stare Pazove i Nenadu Simetiću (51) iz Temerina, optuženima za krađu skupocene violine muzičkom umetniku Lajku Feliksu.

Kako "Dnevnik" saznaje, dvojica optuženih su na pripremnom ročištu ostali kod svoje odbrane da nisu učestvovali u krađi instrumenta, dok je Tužilaštvo ponovilo navode iz optužnice.

Po nezvaničnim saznanjima, branioci dvojice optuženih su predložili da se sudski postupak, koji se vodi u sudu u Bečeju, spoji s postupkom suda u Staroj Pazovi zbog nekih drugih krivičnih dela jer su, navodno, tamo sklopili sporazum o priznanju krivice, ali je još nepoznato da li će predlog o spajanju postupaka biti prihvaćen.

Skupocena violina, marke "Domeniko Montano", ukradena je 1. novembra 2019. godine u Bačkom Petrovom Selu, a pronađena je neoštećena mesec i po kasnije u Novim Banovcima.

Operativci novosadske Kriminalističke policije, zajedno s kolegama iz Sremske Mitrovice, uhapsili su Simetića i Jovišića, dok je njegov brat Nenad Jovišić, takođe iz Stare Pazove, "pao" 31. decembra.

On je s tužilaštvom sklopio sporazum o priznavanju krivice pa mu je izrečena kazna od šest meseci kućnog zatvora. Inače, on se tereti za prikrivanje.

Felix Lajko Feliks violinista Lajk Feliks Printskrin: Youtube/Anormal Sessions

Skupoceni instrument iz 1800. godine muzičaru, koga često nazivaju genijem i "vojvođanskim Paganinijem", ukraden je oko podneva iz automobila "doy" subotičkih registracija parkiranog u Ulici Arpada Balaža.

- Tog dana sam sa suprugom došao u Bačko Petrovo Selo da posetimo groblje na praznik Svi sveti. Violinu, inače, svuda nosim sa sobom, ali nisam hteo da je unosim na groblje, pa sam je ostavio u koferu na zadnjem sedištu u kolima. Kada sam se vratio, instrumenta nije bilo - ispričao je posle krađe Feliks.

Iako se prvobitno govorilo da je vrednost skupocene violine oko pola miliona evra, veštačenjem je, kako se saznaje, procenjeno da ona košta oko 250.000 evra.

Muzičar je violinu iznajmio od jednog kolekcionara iz Beča da bi na njoj svirao. Radi se o vrlo retkoj violini - na celom svetu ima samo 15 takvih. Osim što je iz 1800. godine, njena osobenost se ogleda i u tome što je napravljena u italijanskom gradu Kremoni i vrlo je kvalitetna.

Video: Pripadnici MUP-a uhapsili osumnjičenje za tešku krađu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pazite se

    1. septembar 2020 | 19:24

    Lopovima su posebno zanimljiva groblja! Kad parkirate auto jedan ce da vas isprati skroz do spomenika, dok drugi ortak moze na miru da radi posao! Bezanijska kosa kriticna, probali i na zemunskom, znam provereno zamalo da zavrse na istom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA