≫ 

"Bomba pod autom Stojanovića neće biti poslednja. Sve zavisi od raspleta među crnogorskim klanovima"

*Strahinja Stojanović ubijen usred bela dana na beogradskim ulicama *Sagovornik Telegrafa ocenio da to neće biti poslednje ubistvo na taj način *Prema Nikolićevim rečima, jasan je potpis crnogorske mafije *Sa objavljivanjem "bezbednosno interesantnih lica iz Crne Gore" u Srbiji je smanjen broj obakvih atentata

  • 27
Podmetanje bombi pod vozila, bomba, kriminal, Grafika Ilustracija: Nikola Jovanović

Povodom atentata koji se pre dva dana desio u Omladinskih brigada kada je u podmetnutoj eksploziji vozila u pokretu ubijen Strahinja Stojanović (30), postavila su se pitanja - koji je to slučaj po redu, da li je poslednji, koliko je ugrožena bezbednost stanovnika, čiji je "potpis"... Odgovore smo potražili u raygovoru sa doktorom socioloških nauka Zlatkom Nikolićem koji nam je otkrio da se broj takvih likvidacija smanjuje, da su povezani sa prevlašću klanova koji se bore za teritoriju, "jer ako nemaš teritoriju, i nisi neki gazda", zatim da je reč o "rukopisu" crnogorske mafije, te da su sukobi isprepletani sa putevima droge.

- U poslednje vreme je takvih likvidacija bilo manje. To može da se veže sa vremenom otkad je na snagu stupio onaj - u početku tajni, a posle objavljeni - spisak bezbednosno interesantnih lica iz Crne Gore, jer su se mafijaški obračuni tamo uglavnom dešavali dizanjem automobila u vazduh - navodi Nikolić za Telegraf.rs dodajući da je takva vrsta egzekucije u Srbiji bila aktuelna u periodu o 2005. godine do oko 2016, te da je trajala desetak godina.

Strahinja Stojanović, Sonia Suarez Stojanović u vozilu bio sa Kolumbijkom Sonjom Suarez Gonzales / Foto: Instagram/Sonia Suarez

Pobraja slučajeve ubistva podmetanjem bombe pod auto, koji su mu ostali u sećanju.

- Sećate se ono na Autokomandi, pa još jedno pet, šest drugih. Imali smo i na Bežanijskoj Kosi. Jedan je poginuo podmećući bombu neuko i nestručno, poslednje je bilo u Valjevu. Kako sam ja čuo, ovo je takođe dosta primitivno izvedeno, bomba je ubila jednog svedoka i jednog svedoka-saradnika u Šarićevom slučaju. Miriše na pljevaljsku ruku, jer je rudarski izvedena ta eksplozija, ali sve u svemu, odavno govorim ono što sam čuo od njih iz podzemlja, da je dizanje automobila u vazduh rukopis crnogorske mafije. Oni su se najviše izveštili u tome, tako da je i ovo verovatno bilo u direktnoj vezi sa braćom Šaranovićima, sa ubistvom Bojovićevog brata Luke, u tom slučaju je Stojanović svedok - navodi šta je prethodilo ubistvu koje se desilo usred bela dana, u neposrednoj blizini autobuskog stajališta.

Bomba pod autom već odnosila živote

U podmetanju bombe pod auto, 19. jula 2018. godine likvidiran je Siniša Milić (44). Ubistvo se desilo na Autokomandi u Beogradu. Mediji su tada naveli da je ubijeni Milić šef obezbeđenja Filipa Koraća, desne ruke Luke Bojovića, te da je od siline eksplozije raskomadan preminuo u uništenom džipu na semaforu. Naveli su i reči očevidaca da je ubijeni Milić nakon eksplozije kratko bio živ, iako bez obe noge, te da je vrištao sve dok nije izdahnuo.

Video: Raznet pripadnik klana Luke Bojovića na Autokomandi

Na Bežanijskoj Kosi ubijen je Dragan Jelinović Jelke (57). Eksplozija automobila desila se u Ulici Milana Vujaklije. Kako su naveli mediji, ubijeni je bio vlasnik nekoliko noćnih klubova u Beogradu, a srpska policija ga je više puta privodila zbog raznih krivičnih dela. Godine 2010. u Kelnu u Nemačkoj osuđen je na devet godina zbog ubistva, međutim, zbog bekstva nije bio u zatvoru. Naveli su i da je od siline eksplozije oštećeno desetak stanova u blizini.

Dragan Jelinović Jelke ubijeni Dragan Jelinović Jelke / Foto: Facebook/Dragan Jelinović Jelke

Ovo se desilo takođe u letnjem periodu, 13. jula, ali 2015. godine. Nešto više od mesec dana pre toga, odjeknula je i eksplozija na Banovom brdu u Kirovljevoj ulici. U njoj je 10. juna iste 2015. teško povređen vozač Vladimir K. (51). Kako su mediji tada navodili, sumnjalo se da je bio povezan za dilovanjem narkotika, a ranije mu je zapaljena i diskoteka. Vladimir K. je rodom iz BiH.

Oko tri sata iza ponoći 9. avgusta ove godine, automobil Valjevca G. N, svedoka u procesu koji se vodi protiv osumnjičenog narko bosa Darka Šarića, eksplodirao je ispred njegove porodične kuće u širem centru Valjeva. Kako smo ranije pisali, auto je eksplodirao na parkingu i povređenih nije bilo.

Goran Mijatović, predsednik FK Bežanija ubijeni Goran Mijatović / Foto: MN Press

Godinama ranije, 2. oktobra 2006. ubijeni su predsednik FK Bežanija Goran Mijatović i njegov telohranitelj Slavko Novaković. Eksploziv je, navode mediji, bio postavljen u ukradenom audiju parkiranom pored Mijatovićevog automobila.

Boško Raičević, rođak Andrije Draškovića, ubijen je u eksploziji automobila 22. juna 2012. godine na Dorćolu. Na Belim vodama 3. jula iste 2012. ubijen je Pljevljak Radojica Joksović, brat od strica Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u procesu protiv Darka Šarića.

U eksploziji automobila teško je ranjen i bivši policajac Dalibor B. (43). Podmetnuta bomba eksplodirala je 10. maja 2019. godine u novosadskom naselju Detelinara. Žrtvi je amputirana leva noga, a u trenutku nesreće mediji su pisali da se teško povređenom Daliboru B. sudilo za otmicu iz 2017. godine. Dalibor B. ranjen i pet godina ranije, kada je bio radnik policije i komesar za bezbednost FK Vojvodina, mediji navode da se to desilo 3. oktobra 2014. godine, dva sata posle ponoći centru Novog Sada u obračunu sa vođom navijača drugog fudbalskog kluba.

Stojanović već bio meta atentatora

Prvi pokušaj atentata na ubijenog Strahinju Stojanovića desio se na Galenici 11. avgusta 2018. godine. U eksploziji automobila teško je povređena španska misica Olat Bilbao Gonzales, kojoj su lekari su jedva sačuvali noge. U januaru naredne godine objavila je da su se ona i ubijeni Stojanović venčali.

Strahinja Stojanović, olatz bilbao gonzales ubijeni Stojanović sa španskom misicom / Foto: Prinstcreen/Instagram

- Njega su pokušali da ubiju na isti način. Da nije imao peh ili sreću da izađe, jer je zaboravio nešto u stanu, i tad bi nastradao. Tad je eksplozija isto bila daljinska i tad je stradala Špankinja, a sad je povređena jedna Kolumbijka. Ako povežemo šta se dešava na trasama Kolumbija - Španija, preko Marbelje, Valensije i tako dalje... Sećate se nestanka 250 kilograma kokaina? Bez nekih dojava policija ne može da izvede takvu akciju, to je jasno. Ko ga i za šta krivi, u čemu je najviše kriv, ne znam, ali će se znati - dalje nam je kazao Nikolić o atentatu na Stojanovića.

Ipak navodi da je era ubistava podmetanjem bombe na izdisaju, ali ne veruje da će se ovim slučajem staviti tačka.

Ne možemo reći da je ovo bio poslednji put, ali je veoma, veoma retko u odnosu na ono što smo imali. Sve zavisi od raspleta tih događanja među kriminalnim klanovima, odnosno njihovih pkrovitelja za koje svi koji se bave time znaju - kazao je dodajući da neke od njegovih kolega veruju da su egzekucije podmetanjem bombe zapravo započete značajno ranije.

kriminolog Zlatko Nikolić Zlatko Nikolić / Foto: A. Nalbantjan

Navodi period posle rata u Bosni, tj. od oko '95. godine prošlog veka.

- Možda su u pravu. Kažu da je to odmah nastalo iza rata jer je bilo dosta eksploziva i dosta izvežbanih ili obučenih diverzanata za potrebe raznih vojski koji su ostali bez posla. Onda su oni plaćani da odrađuju to što su odrađivali - kazao je dodajući da to ima logike.

Bezbednost u Beogradu

U vezi sa ocenama o bezbednosti u gradu oglasio se i načelnik Uprave kriminalističke policije Beograda Ilija Milačić. On je ocenio da je stopa kriminala u gradu manja nego pre nekoliko godina, a da u prilog tome govore i velike zaplene narkotika i brojna rasvetljena ubistva.

- Reč je o osobi iz kriminalnog miljea, dobro poznatoj policiji, ali i stranim službama bezbednosti zbog teških krivičnih dela, a na rasvetljavanju Stojanovićeve likvidacije UKP Beograda intenzivno radi - kazao je o slučaju ubistva za Studio B.

Vojni eksploziv za ubistva "bez kolateralne" štete

Mada ne zna koji je eksploziv korišćen za ubistvo Stojanovića, Nikolić je prokomentarisao prve medijske navode da bi to mogao biti tzv. C-4.

Kako nam je kazao, on je jedan od najčešće korišćenih u te svrhe.

- Plastični P500, poznatiji kao C-4, vojni je eksploziv. Dosta je ubitačan. Lako se "pakuje" i usmerava da se njegovo dejstvo ne bi širilo i da ne bi bilo kolateralne štete. Vidite da je ovo ubistvo bilo kod autobuske stanice, pa nema drugih povređenih. Taj ko je postavljao, znao je kako se kumulira dejstvo eksploziva, kako se postavlja i gde, da bi uradio tačno to za šta je uređaj namenjen.

Lakši je od dinamita, zato se i koristi. Skuplji je - objasnio je naš sagovornik.

U međuvremenu, Pink je naveo da je istraga utvrdila kako je ispod džipa BMW X5 bilo između 1 i 1.5 kilograma eksploziva Pentrit, koji je bio postavljen ispod vozačevog sedišta.

"Ozbiljan kriminalni dosije"

Ubijeni Stojanović je imao ozbiljan kriminalni dosije i više puta je privođen, hapšen i osuđivan zbog različitih teških krivičnih dela, navodi Dnevnik.

Prema navodima medija, dovođen je u vezu s ubistvom advokata Miše Ognjanovića. Tokom istrage se navodno pojavio kao glavni osumnjičeni za likvidaciju Ognjanovića.

Dragoslav Miša Ognjanović, čitulja Foto: Politika

U dosijeu Stojanović stoji i da je hapšen u februaru 2015, zbog sumnje da je u pucnjavi 21. januara iste godine ranio Zorana Lj. (54), pripadnika BIA. Kod njega je tada nađen i pištolj. Zoran je, navodi medij, bio slučajna žrtva obračuna dve grupe, čiji su pripadnici iz kola u pokretu pucali jedni na druge.

Strahinja Stojanović biće sahranjen sutra na Novom bežanijskom groblju u Beogradu.

Video: Olupina gori na ulici, jedna od žrtava urla na policiju: Snimak neposredno posle eksplozije džipa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA