≫ 

Strahinja ubijen kilogramom ovog eksploziva: Za uništavanje blindiranih vozila dovoljno je 250 gr

Prva informacija koja se pojavila u medijima bila je da je žrtva ubijena plastičnim eksplozivom P500 ili C-4

  • 9
Strahinja Stojanović, EKSPLOZIJA NA NOVOM BEOGRADU, DŽIP  eksplodirao Strahinja Stojanović Foto: Telegraf/Jovica Vučković, Instagram

Strahinja Stojanović (30) koji je nastradao u nedelju, prema najnovijim informacijama, ubijen je eksplozivom poznatim pod nazivom "pentrit" odnosno "PETN".

Prva informacija koja se pojavila u medijima bila je da je žrtva ubijena plastičnim eksplozivom P500 ili C-4.

Međutim, istraga je pokazala da se ispod Stojanovićevog džipa nalazilo između jedan, jedan i po kilogram eksploziva poznatog kao "pentrit", kako piše Pink.

Pentrit

Jedinjenje "pentrit" ili skraćeno "PETN" je kristalno bela praškasta materija otporna na plamen i toplotu ali ne i na udar.

Svrstava se među najjače poznate eksplozive.

"Pentrit" se koristi i za punjenje granata ili kao dodatak u nekim plastičnim eksplozivima. On se uglavnom koristi u kriminalnim krugovima za dizanje blindiranih vozila u vazduh.

Za to je dovoljno oko 250 grama jedinjenja "PETN". S obzirom na to da je ispod Stojanovićevog automobila pronađeno između kilogram, i kilogram i po ovog jedinjenja, može da se zaključi da je ubica hteo da bude siguran da žrtva neće preživeti eksploziju.

Inače je ovaj eksploziv u vezi sa pokušajem likvidacije Dragana Lukovića u Cirihu, što je trebalo da bude osveta za ubistvo brata Darka Šarića 2001. u Amsterdamu.

Ispod Lukovićevog "mercedesa" postavljeno je 482 grama "pentrita".

Kako je navela tamošnja policija, reč je o količini od koje je čitav kvart mogao da odleti u vazduh, a za demontiranje je prvi put u praksi švajcarske policije korišćen robot.

Strahinja Stojanović je nastradao u nedelju oko 12 časova u Ulici Omladinskih brigada u Beogradu. 

Sa njim u vozilu se nalazila i latinoamerikanka Sonja Suarez. Njih dvoje su prevezeni u Urgentni centar, gde je Strahinja kasnije podlegao povredama i preminuo.

Sonja je zadobila lakše povrede.

Video: Eksplodirao džip na Novom Beogradu: Teško povređen Strahinja Stojanović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA