U ovoj sobi se sudi Malčanskom berberinu: Niški sud nam je otvorio vrata da vidimo gde se sve dešava

Jovanović je kandidat za najstrožu kaznu ne samo zbog monstrouznosti zločina izvršenog nad nemoćnim detetom, već i činjenice da je višestruki povratnik

  • 12

Suđenje Ninoslavu Jovanoviću (37), iz niškog sela Malča optuženom za otmicu i zlostavljanje dvanaestogodišnje devojčice, od 29. maja, kada je održano prvo pripremno ročište, odvija se iza zatvorenih vrata. Radi sprečavanja tzv. sekundarne viktimizacije njegove dvanaestogodišnje žrtve javnost je isključena sve do objavljivanja sudske odluke, koja se u skladu sa Ustavom izriče javno.

Novinarima je u dane kada se Jovanoviću sudi, zabranjen ulaz u sudsku zgradu, a fotografisanje učesnika u krivičnom postupku i kada je suđenje javno, dozvoljeno je samo izuzetno. Zbog velikog interesovanja javnosti, Viši sud u Nišu je dozvolio novinaru Telegrafa da fotografiše sudnicu u kojoj se Jovanoviću sudi ali i specijalnu prostoriju iz koje će video linkom, svedočiti njegova žrtva.

Malčanski berberin, tako nazvan zbog navike da šiša svoje žrtve pre nego što ih napastvuje, trebao je sutra da se ponovo stane pred sudsko veće, kada bi o onome što je preživela od 20. do 29. decembra prošle godine, prvi put pred sudom trebalo da progovori i devojčica.

Međutim, suđenje je na Jovanovićev zahtev odloženo, zbog navodnih zdravstvenih problema koje ga sprečavaju da aktivno učestvuje u glavnom pretresu. Da li se zaista razboleo, ili je u pitanju još jedan u nizu manevara kojima se služio od početka suđenja u nameri da umanji odgovornost i izbegne najtežu kaznu, ustanoviće lekar koji će ga pregledati u pritvorskoj jedinici niškog Kazneno popravnog zavoda.

Niški Viši sud je jedan od četiri u Srbiji, koji poseduje specijalizovane jedinice za uzimanje izjave od dece žrtava i svedoka krivičnih dela. Kako bi se maloletnicima olakšala trauma zbog ponovnog proživljavanja događaja koji su ih učinili žrtvom, njihovo ispitivanje se obavlja u prisustvu roditelja, staratelja, psihologa, socijalnih radnika, a radi njihovog osnaživanja za aktivno učestvovanje u sudskom postupku.

Zbog istog cilja, i tzv. specijalizovana jedinica, razlikuje se od svih ostalih prostorija u sudskoj zgradi. Ni traga od suvoparnog kancelarijskog prostora, u sobi je nameštaj u toplim bojama, a na stočiću brošura sa crtežom mede. Tek naslov, "Zaštita dece žrtava i svedoka krivičnih dela", ukazuje da knjižica nije dečja literatura, već štivo namenjeno stručnjacima koji mališane treba da pretvore u krunske svedoke protiv onih koji su ih povredili.

Takođe, ova prostorija je u sasvim drugom delu zgrade u odnosu na sudnicu, tako da je mogućnost i slučajnog susreta žrtve i okrivljenog potpuno isključena, a jedini kontakt sa svima koji su na glavnom pretresu, ostvaruje se preko video linka.

Ninoslav Jovanović, Malčanski berberin

Ninoslav Jovanović tokom hapšenja / Foto: Telegraf.rs

Svestan da su oči cele Srbije uprte u ovu pravosudnu instituciju, niški sud vrlo ekspeditivno vodi postupak, pa se Jovanoviću glavni pretresi zakazuju u relativno kratkim vremenskim intervalima. Do sada su izjave dali optuženi, roditelji devojčice, neuropsihijatri koji su se izjašnjavali o Jovanovićevoj uračunljivosti, psiholog koji se bavio njegovom strukturom ličnosti kao i lekari niškog Kliničkog centra koji su zbrinuli maloletnicu, nakon što je izbavljena iz ruku svog mučitelja.

Koliko će još trajati postupak je nepoznanica, jer jedan od najboljih sudija niškog Višeg suda Tamara Savić, strpljivo i sistematski prikuplja i analizira dokaze kako bi njena presuda zadovoljila zahteve i prava i pravde. Ono čega je niški Viši sud svestan je da se ovim slučajem upisuje u anale srpskog pravosuđa, jer postoji velika verovatnoća da će baš ova pravosudna institucija izreći prvu kaznu doživotnog zatvora, propisanu nedavno usvojenim "Tijaninim zakonom" za izvršioce najtežih krivičnih dela.

Jovanović je kandidat za najstrožu kaznu ne samo zbog monstrouznosti zločina izvršenog nad nemoćnim detetom, već i činjenice da je višestruki povratnik u vršenju krivičnih dela protiv polnih sloboda zbog čega je iza rešetaka proveo 22 godine.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    15. septembar 2020 | 22:10

    Čovek pravi sprdnje a sudstvo popušta kao da je Rambo. Dajte mu kaznu ne trošlte zivce narodu odavno je zaslužio da bude u tamnici...

  • Dušan Silni

    15. septembar 2020 | 23:06

    Ne znam zbog cega toliko sudjenja ne znam sta se tu toliko sudi to je stvar jasna i to je trebalo vec da bude osudjen po hitnom postupku a ne da se vucete tu 100 god 100 ročišta neverujem.

  • DARKO 100%

    15. septembar 2020 | 21:04

    Jel to Hajat ili sudnica,moglo bi i da se ozvori neki klub pa u vreme pauze da se sumiraju utisci od napornog rada i slusajuci svakakve bisere zaracenih strana ili okrivljenog

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA