≫ 

Ovako danas živi prva žrtva Miladina Kovačevića: Bio je u komi, imao 43 kg, a sada se bori za druge

Pre 12 godina, tada student star svega 22 godine, Brajan je mučki pretučen u jednom njujorškom klubu, posle čega je tri meseca bio u komi

  • 44
Brajan Štajnhauer

Foto: Instagram/Marathon_b

Brajan Štajnhauer danas ima 34 godine, osnivač je Fonda za pomoć deci koja su pretrpela teška oštećenja nakon što su pretučena, trči maraton i čini se da ne skida osmeh sa lica. Brajan je bio žrtva bivšeg srpskog košarkaša Miladina Kovačevića, koji je je pretukao Štajnhauera pre 12 godina, posle čega je Amerikanac ležao u komi tri meseca.

Brajan je 2008. godine bio mladić star svega 22 godine, trebalo je da diplomira i imao je želju da se posle toga zaposli u jednoj od najvećih kompanija računovodstva u Njujorku. Ipak, pre 12 godina, 4. maja, Štajnhauerov život se potpuno preokrenuo.

Sve je počelo u Retskeleru, njujorškom klubu oko 1 sat iza ponoći, kada je Miladin Kovačević, visok 205 cm, pretukao Brajana koji je tada imao manje od 60 kilograma, zbog, navodno, jedne devojke. Kako su američki mediji preneli, Kovačević je šutirao Štajnhauera u glavu, jednom, pa još jednom... i još jednom... Ostavljen je da leži u lokvi krvi i bez svesti na podijumu.

Tadašnji srpski košarkaš odmah je sa svojim prijateljima pobegao iz lokala, a Brajan je završio u komi. Amerikanac je posle napada imao teške povrede mozga, a ruke i noge su mu bile nepokretne.

 
 
 
View this post on Instagram

Finished #bkhalfA post shared by Bryan (@marathon_b) on

 

Kako su lekari ispričali, u prvim trenucima, posle napada, bilo je pitanje hoće li Štajnhauer preživeti. Mozak mu je bio ozbiljno oštećen, a lobanja napukla na 4 mesta. 

Mesecima je Brajan osećao samo bol, nije mogao ni da govori, ni da se pokreće, Ipak, Brajan se nije predavao. Uspeo je da preživi stravičan napad, a u godinama koje su usledile, morao je ponovo da uči da govori i hoda.

 
 
 
View this post on Instagram

On da beach boiiiii #asiadistrictA post shared by Bryan (@marathon_b) on

 

Zahvaljajući svojoj upornosti i želji za životom, Amerikanac je uspeo da dovede svoj organizam do tog nivoa da može da trči maratone.

Bojao sam se bola

 

Brajanove današnje fotografije, posle više od decenije od monstruoznog događaja, izgledaju neverovatno, ali i motivišuće.

- Bio sam u komi tri meseca, veoma dugo... Kad sam se probudio imao sam 43 kilograma, sama kost i koža, mišići su mi atrofirali. Nisam mogao ništa. Ovo kako danas izgledam, u to je uloženo hiljade sati. Da bih bio ovako funkcionalan, da šetam, trčim, jedem samostalno, morao sam da radim kao nikad pre. Trebalo je mnogo vežbe svakoga dana. Najveći izazov je bio da se sam premestim sa invalidske stolice na krevet. Bojao sam se bola. A onda je bol počeo da me motiviše. I, evo me, sada trčim maraton - ispričao je Brajan pre nekoliko godina.

Njegova fondacija "Minds over matter" bavi se širenjem svesti o mladima koji su pretrpeli bilo koju vrstu oštećenja mozga.

- Oni koji boluju od oštećenja mozga smatraju se "drugačijima", i imaju probleme da normalno funkcionišu tokom čitavog svog života. Postoje slučajevi kada pacijenti uspeju da prebrode ove prepreke i postanu potpuno nezavisni - navodi se na sajtu organizacije.

 
 
 
View this post on Instagram

Looking like such a gringo in these mountainsA post shared by Bryan (@marathon_b) on

 

Takođe, napominje se da Brajan, koji je danas samostalan, sve to ne bi uspeo bez podrške porodice i svojih prijatelja. On danas radi u jednoj firmi kao računovođa a ujedno ne odustaje ni od svog cilja da pomaže drugima, šireći svest o oštećenjima mozga i ljudima koji pate od toga.

900.000 dolara odštete

 

Podsetimo, Kovačević je najpre sve poricao, ali je zadržan u pritvoru u SAD, odakle je posle nešto više od mesec dana pušten. Uspeo je da pobegne iz Njujorka u Beograd i to tako što mu je konzulat Srbije u Njujorku izdao privremenu putnu ispravu sa kojom je napustio Ameriku i vratio se u Srbiju.

Tada je država Srbija platila 900.000 dolara kao odštetu, a malo je reći kako je taj događaj u tom trenutku uticao na odnose Srbije i SAD.

Protiv Kovačevića je, inače, paralelno vođena istraga i u SAD i u Srbiji, koja je po isplati odštete porodici Štajnhauer, potpuno predata Srbiji, gde je Kovačević osuđen na dve godine i tri meseca zatvora.

Međutim, izašao je nešto ranije, u novembru 2012. godine.

Kovačević se ponašao u srpskim medijima posle navoda da je pretukao devojku T. T. (26) i oduzeo joj mobilni telefon i torbicu, kako nikome ne bi mogla da prijavi nasilje.

Raspisana potraga

 

Za njim je, po nalogu Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, raspisana potraga.

U Prvom osnovnom tužilaštvu za Tanjug kažu da je u sredu policija Savski venac obavestila dežurnog zamenika tužioca, da je ženska osoba prijavila Kovačevića za krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Tužilastvo je potom naložilo prikupljanje obaveštenja od oštećene devojke, proveru postojanja i uzimanje snimka bezbednosnih kamera sa mesta događaja, kao i saslušanje osumnjičenog Kovačevića, kao i da se se protiv njega podnese krivična prijava za ugrožavanje sigurnosti.

Imajući u vidu da Kovačević nije bio dostupan organima gonjenja, tužilaštvo je naložio policiji da se za njim raspiše potragu, što je i učinjeno.

- Do danas javno tužilaštvo nije primilo informaciju da je osumnjičeni pronađen. Imajući u vidu da je očigledno u bekstvu, tužilastvo će nakon što ga policija pronađe odrediti zadržavanje (hapšenje) - navode u tužilaštvu.

Napominju da devojka koja je slučaj prijavila policiji nije zahtevala lekarsku pomoć.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iva

    18. septembar 2020 | 14:22

    Dobro da je ovaj pretuceni decko uspeo da se oporavi .A ovog Kovacevica zatvoriti i oduzeti svu imovinu i da vrati Srbiji milion evra .Ako treba da proda bubreg nek proda .I najbitnije ciji je sin ,rodjak ,sestric ,sta vec? Zasto Srbija da placa odstetu za njega ?????

  • CIA

    18. septembar 2020 | 14:14

    Ko je on da mu država plaća njegove ispade i bezobrazluke. E sad opet ga pitajte koliko mu u ovom slučaju treba para za odštetu .Beda, nema za lečenje bolesne omladine a za neko nevaspitano govedo ima .

  • Margit

    18. septembar 2020 | 14:03

    Takvog nasilnika izbaciti iz Srbije, a mocnici platili za njega i njegov zlocin prema Amerikancu., umesto da se kupe knjige i hrana siromašnoj deci, a Kovacevic vrati u Ameriku, a ambasada kazni za nelegalno date privremene isprave i ako su znali da je malte ne ubio coveka. Tuga koliko smo cudni i stotimo zlocince.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA