≫ 

Nišlija dobio 4 godine jer je ugurao ženu među vagone i pokušao da je siluje, ali se proces ponavlja

Apelacioni sud kaže da je potrebno precizno utvrditi i obrazložiti sve okolnosti ovog događaja

  • 0
Silovanje, zlostavljanje

Foto-ilustracija: Shutterstock

Nišliji V. V. zvanom „Zeka“ i „Uške“ ponovo će se suditi pred Višim sudom u Nišu zbog sumnje da je Nišlijku S.Ć. pokušao da siluje među napuštenim vagonima Železničke stanice, ali ga je žena u samoodbrani šutnula između nogu, pa ju je samo opljačkao, ukravši joj mobilni telefon vredan oko 100 evra i 300 dinara.

Prvostepenom presudom on je bio osuđen na četiri godine zatvora zbog pokušaja silovanja i teške krađe, ali je Apelacioni sud u Nišu, razmatrajući žalbe, odlučio da se suđenje ponovi uz napomenu da je Viši sud pravilno utvrdio činjenično stanje vezano za pokušaj silovanja, ali da je potrebno precizno utvrditi i obrazložiti sve okolnosti pod kojima se desila krađa, piše Blic.

Optužnicom VJT u Nišu V.V. je stavljeno na teret da je 27. jula 2019. godine pokušao da siluje S.Ć. u blizini Glavne železničke stanice, na delu pruge između Carine i Mašinske industrije. Prišao joj je otpozadi, rukama je uhvatio za leđa i ugurao između dva napuštena vagona. Ona je počela da se brani i upitala ga: „Ko si ti i šta hoćeš od mene?“, a on joj je odgovorio „Hoću da te j....“

- Nakon toga je ugurao između dva napuštena vagona, skinuo joj suknju i donji veš, a zatim je rukama odgurnuo u predelu grudi, usled čega je oštećena pala na leđa na kameni deo pruge i zadobila lake telesne povrede u vidu nagnječena desne sedalne regije, ogrebotine desne laktalne jame i nagnječine oba lakta. Okrivljeni je skinuo pantalone i donji veš do kolena i pokušao da legne preko nje, ali ga je oštećena nogom šutnula u predelu genitalija, zbog čega delo nije dovršio, već je ustao obukao donji veš i pantalone, a zatim prišao do torbice koju je oštećena nosila sa sobom, a koja joj je ispala u momentu kada je oborena na prugu.

- Iskoristivši bespomoćno stanje oštećene dok je uplašena ležala na kamenom delu pruge, bez donjeg veša i sa zadobijenim povredama, iz torbice je oduzeo 300 dinara i mobilni telefon marke „motorola Moto e4“ vrednosti 12.480 dinara - navodi se u optužnici VJT.

Pre nego što je pobegao u pravcu naselja Ledena Stena, V. V. se obratio oštećenoj i namerno rekao pogrešno ime kako bi zavarao trag: „Ja sam Igor, uzeo sam novac koliko mi treba za put, idem ćao“.

Apelacioni sud je konstatovao da je Viši sud pravilno utvrdio i obrazložio činjenice koje se odnose pokušaj silovanja, ali je ukinuo prvostepenu presudu, usvajajući žalbu branioca V.V. našavši da su razlozi o odlučnim činjenicama u vezi krivičnog dela teška krađa „nejasni i nedovoljni“.

Naime, zakonom je propisano da će se učinilac krađe kazniti zatvorom od jedne do osam godina ako je izvršena „iskorišćavanjem bespomoćnosti ili drugog teškog stanja nekog lica“, a ta bespomoćnost kao kvalifikatorna okolnost može biti fizička ili psihička.

Osnovano se žalbom branioca ukazuje da su izostali razlozi u čemu se tačno sastojala bespomoćnost oštećene S.Ć.. Tačnije, da li je bila fizičke ili psihičke prirode, obzirom na činjenično utvrđenje prvostepenog suda da je oštećena „uplašena ležala... bez donjeg veša sa zadobijenim povredama“, te da li je ta okolnost u potrebnoj meri optuženom olakšala oduzimanje stvari oštećene ili je u konkretnom slučaju reč o drugom teškom stanju, koje nije stanje bespomoćnosti - navodi se u presudi Apelacionog suda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA