≫ 

Progovorio bankar proneveritelj iz Niša: "Morao sam da kradem, pretili su mi otkazom i ubistvom"

- U početku je novac bio vraćan, bio sam primoravan da naloge i dalje potpisujem jer su počeli i da mi prete rečima “da ću zažaliti što sam se rodio” i da ću “završiti u šumi”. Hteo sam da sve to prijavim svojim nadređenima, ali mi je muškarac koji mi je pretio kazao da on zna da sam zakazao sastanak i da zbog toga može “svašta da mi se desi” - rekao je Nišlija Aleksandar Arsenijević (35)

  • 2
Banka, novac, kredit

Foto: Shutterstock

Nišlija Aleksandar Arsenijević (35), bivši šef za odnose sa strankama jedne banke danas je pred Višim sudom u Nišu prvi put progovorio o mahinacijama čiji je bilans 196.560 evra i 5.345.392 dinara, za koliko je oštećena ova finansijska institucija jer je obeštetila klijente sa čijih je računa od 18. juna 2014. do 9. novembra 2016. proneveritelj podizao novac.

Arsenijević se sve do danas, kada se stiglo do završne reči, branio ćutanjem ističući da je žrtva reketa, te da strahuje za svoju bezbednost. Međutim, kada je zamenik VJT Tanja Stevanović pokušala da iznese završnu reč, reagovao je branilac optuženog advokat Zoran Mitić, prekinuo tužiteljku i zatražio da se njegovom klijentu dozvoli da govori.

Arsenijević je izneo neverovatnu odbranu, koja po oceni tužilaštva nije potkrepljena nijednim dokazom i smišljena, kako je rečeno, samo da se izbegne krivična odgovornost.

- Marljivo sam radio otkako sam se zaposlio u banci što mi je omogućilo da napredujem i steknem ugled i kod kolega i prijatelja. Tako je bilo do 2013. godine kada se u banci pojavio čovek i tražio kredit. Tada mi je kazao da ima saznanja da ću dobiti otkaz jer nemam nikakva leđa, pa ću da letim iz banke. Nekoliko puta mi se javljao sa tom istom pričom da bi na kraju kazao da može da me zaštiti ali da treba za njega da obavim jedan poslić. Pošto sam se bojao za posao, jer mi je to jedini prihod, pristao sam smatrajući da je to neka bezazlena usluga – kazao je Arsenijević.

Kako je dalje naveo, ubrzo se u banci pojavio taj čovek i dao mu nalog za isplatu sa tuđeg računa, navodeći da je vlasnik računa upoznat sa tom transakcijom te da će pare biti ubrzo vraćene.

- Nisam bio raspoložen da to uradim jer sam znao da to nije u skladu sa bančinom procedurom, ali mi je on kazao da ću dobiti otkaz ako to ne učinim pa sam mu dao novac. Pare su zaista ubrzo vraćene, a onda su u banku počeli da dolaze i drugi ljudi koji su tražili isto. U početku je novac bio vraćan, bio sam primoravan da naloge i dalje potpisujem jer su počeli i da mi prete rečima “da ću zažaliti što sam se rodio” i da ću “završiti u šumi”. Hteo sam da sve to prijavim svojim nadređenima, ali mi je muškarac koji mi je pretio kazao da on zna da sam zakazao sastanak i da zbog toga može “svašta da mi se desi”.

U julu 2016. godine taj čovek mi je rekao da idem slobodno na odmor i da će sve biti u redu kada se vratim. Međutim, prvog dana odmora su me pozvali iz banke jer su primetili šta se desilo sa računima. Nisam smeo da im kažem šta sam uradio, zvao sam tog čoveka koji mi je pretio ali on se više nije javljao. Skupio sam koliko sam mogao para i vratio banci jer drugo nisam mogao. Ističem da ništa od tih para nisam zadržao, da sam sve dao drugome jer sam se plašio za život. Kao i tada i sada se plašim tog čoveka i ne mogu da odam njegov identitet. Iz istog razloga ga nisam ni prijavio policiji. Mnogo se kajem, trebao sam da razmišljam svojom glavom.. nisam nikada ranije prekršio zakon, ne bih ni tada da se nisam bojao – kazao je Arsenijević.

Na optuženičkoj klupi sa Arsenijevićem se našao i Zoran Stojković (65) koji se tereti da mu je pomogao u zloupotrebi položaja jer mu je za jednu transakciju od 350.000 dinara stavio na raspolaganje svoj račun. Bivši banker je odgovarajući na pitanje Stojkovićevog branioca advokata Gordane Nožica, negirao da je Stojković umešan u njegove nelegalne rabote.

Tužilaštvo je za Arsenijevića za krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i falsifikovanje službene isprave zatražilo jedinstvenu kaznu u trajanju od najmanje pet godina i tri meseca a za Stojkovića godinu dana. Arsenijevićev branilac Zoran Mitić je kazao da je očigledno da je on postupao na način kako je navedeno u optužnom aktu ali je od suda zatražio da uzme u obzir da je to činio pod prinudom, što prema njegovim rečima, treba uvažiti tokom odmeravanja kazne. Advokat drugooptuženog Stojkovića, zatražila je da njen klijent bude oslobođen jer, kako je navela, ne postoje dokazi da je prekršio zakon.

- Ako sud ipak odluči da mu izrekne zatvorsku kaznu, molim da to bude u kućnim uslovima jer se on od pretrpljenog stresa teško razboleo pa je pod hemo i zračnom terapijom – kazala je Nožica.

Sudija Višeg suda Milica Grujić objavljivanje presude je zakazala za 2. oktobar.

Video: Privedene 2 osobe zbog pronevere 23 miliona dinara

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aj

    22. septembar 2020 | 17:47

    Zakopcaj me na ledja, ne mogu da dohvatim rajfeslus! Koja glupa prica😂 ovo ko meni cale kad je nasao pljuge sa 13 godina, a ja mu kazem nisu moje, od druga!

  • Bivši radnik banke

    22. septembar 2020 | 17:52

    Nije jedini koji je ucenjen da krade za vrhušku banke i više šefove na takav način kao i da on jedini bude žrtveno jagnje a oni da pokupe kajmak i ne odgovaraju. Za naše pravosuđe ni realni dokazi ne bi bili dokazi a kamoli nešto drugo ne opipljivo. Kad shvatiš da šut sa rogatim ne može jednostavno odeš dok je glava na ramenima i to što dalje iz Srbistana. Pozdrav iz Australije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA