Alarmantni brojevi o poginulim motociklistima od početka godine: Stradao i prvi vozač (16) trotineta

Od početka godine je poginulo 45 motociklista, uprkos tome što smo dva meseca imali vanredno stanje, a i tek je septembar

  • 4
Saobraćajna nesreća, udes, motor, motociklista

Foto ilustracija: Shutterstock

Ova godina je fatalna za vozače motocikala i skutera, a imamo i poginulog na električnom trotinetu. Stradalo je 45 motociklista – to je godišnji prosek, a tek je septembar.

Alarmantno je da je i pored dva meseca nevožnje poginulo preko 45 motociklista, kažu stručnjaci, a javlja RTS.

Najčešći faktor su brzina i želja za dokazivanjem. Pored toga mnogi voze kategorije motocikala za koje nemaju vozačku dozvolu, pa je i to jedan od problema koji se javlja u praksi.

Stručnjaci ponavljaju da adekvatna zaština oprema pomaže da se pad sa motocikla preživi, ali ona mora biti originalana i atestirana.

- Ukoliko vozač motocikla iz Milana dođe da vozi u Beogradu ima 23 puta veću šansu da strada u saobraćaju u Beogradu nego u Milanu - ističe dr Vladimir Jeftić, predesednik Asocijacije za bezbednost motociklista.

U poslednje vreme od kako je škola počela, krenula je i masovna upotreba električnih trotineta i svi bi hteli da ih voze. Za njih je potrebna obuka i veština, jer svakog dana u ortopedsku bolnicu na Banjici dolaze mladi ljudi, imaju povrde koje će trajno ostaviti posledice na njihov hod, pa je preporuka roditeljima da ih u školu šalju samo pešice.

- Neke države su u potpunosti zabranile upotrebu električnih trotineta u javnom saobraćaju, takva mogućnost se ne pominje kod nas, ali se zato vodi dilema da li oni treba da se kreću kolovozima ili trotoarima u nedostatku biciklističkih staza - navodi Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Prvi smrtno stradali trotinetista ima samo 16 godina. Vreme je da grad Beograd, gde je i najveća koncentracija ovog prevoznog sredstva, pod hitno, a ne kako je najavljeno do nove godine, reguliše trotinetima i odredi pravila što pre, poruka je stručnjaka i lekara ortopeda koji imaju pune ruke posla.

Video: Šta se desilo u sudaru automobila i motora u Petrovcu na Mlavi?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    24. septembar 2020 | 07:36

    I sta su preduzele nase agen. Za bezbednost, oni silni dr. Mr. Za saobracaj ... nista !! Gledaju samo kako da idu uz dlaku i proguraju jos jedan zakon za punjenje praznog budzeta. Samo se stavio akcenat na Sokolove, orlove, policiju na svakom cosku da se napise sto vise kazni... totalna Banana Drzava. Hvala vam puno sto radite svoj posao casno i posteno ... nema dalje

  • Stevan

    24. septembar 2020 | 09:05

    Od 100 motorista mozda se jedan ponasa normalno u saobracaju.

  • Kad

    24. septembar 2020 | 07:30

    vidite ko su " strucnjaci"koji nam dele lekcije o bezbednosti saobracaja onda je jasno zasto nam je ovakvo stanje u saobracaju.Gospodo " samozvani strucnjacii "samo preventiva znacajno doprinosi resenju problema....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA