≫ 

Bivši predsednik suda u Šapcu oslobođen, njegov kolega iz Loznice osuđen na 16 meseci zatvora

Gojko Lazarev i Dragan Cvetinović se terete da su usvajali zahteve za odlaganje kazne zatvora osuđenima i time im omogućili da po nekoliko godina odlažu odlazak u zatvor

  • 3
Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je danas od optužbi za zloupotrebu službenog položaja bivšeg predsednika suda u Šapcu Gojka Lazareva, dok je bivšeg predsednika Osnovnog suda u Loznici Dragana Cvetinovića zbog podstrekavanja na ovo krivično delo osudio na 16 meseci zatvora.

Cvetinoviću je izrečena i zabrana obavljanja poslova u pravosuđu od tri godine.

Sudija lozničkog suda Olivera Lazarević je takođe oslobođena optužbi, kao i Dušan Dozet iz Pančeva.

Zbog podstrekavanja na zloupotrebu službenog položaja Dragan Radivojević iz Loznice osuđen na sedam meseci zatvora.

Pravo na žalbu Apelacionom sudu

Ovo je prvostepena presuda, na koju i tužilaštvo za organizovani kriminal, koje zastupa optužnicu, i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu.

Tužilaštvo tereti Lazareva da je kao predsednik Višeg suda u Šapcu omogućio usvajanje vanrednog pravnog leka - zahteva za ponavljanje krivičnog postupka, iako za to nije bilo osnova, piše Tanjug.

Na taj način je omogućio da Dozet izbegne izdržavanje kazne zatvora od sedam meseci na koju je osuđen pravnosnažnom presudom Višeg suda Šapcu 2014. godine.

Na izvršenje navedenog krivičnog dela Lazareva su, kako se sumnja, podstrekavali Cvetinović, Radivojević i Dozet, a u izvršenju dela mu je pomogla Lazarevićeva.

Takođe, kako je saopštilo tužilaštvo nakon podizanja optužnice, Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova neosnovano usvajali zahteve za odlaganje kazne zatvora osuđenim i time im omogućili da po nekoliko godina odlažu odlazak u zatvor, kako bi izvršenje kazne zastarelo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radoslava

    24. septembar 2020 | 18:12

    Pravosudje (ispravniji naziv bi bio krivosudje) u Sapcu i Bogaticu je kriminalno! Ovo potvrdjujem primerom kako sam prosla pred ovim sudom i to kao ostecena, a ne kao okrivljena. Tri pune godine vodjen je krivicni postupak protiv okrivljenog koji mi je, bez mog znanja i dozvole, isekao hektar sume (bagrem, jasen, klen) i prodao trecem licu. Okrivljeni je uhvacen na delu, a postoje i svedoci koji su mi dojavili. Prvo je oslobodjen(?!) u krivicnom postupku, zatim je presuda oborena na Visem sudu, vracena ponovo na resavanje istoj sudinici, koja ga osudjuje na godinu dana uslovno i samo 7500 dinara (?!) za sudske troskove (tri godine trajao proces). Sad kada treba da udjem u parnicu za naknadu stete, pitam se koliko li ce tek to trajati i da li mi se isplati da se sudim sto godina i da ne docekam pravdu, a da sve vreme placam advokata i da uplatim na startu uz tuzbu visok iznos takse (odredjuje se prema visini spora).

  • E

    24. septembar 2020 | 17:36

    Ovo je dno dna. Oslobodjen jer je na njega neko uticao, a on predsednik višeg suda? Pa jesu li uhapšeni oni koji su uticali? Naravno da nisu, pare su uzimali da bi procesi zastarevali. E tako je i zeleni oslobodjen optužbi. Eto onako da znaju oni koji ne žive u oazi demokratije.

  • Muke po Milutinu

    24. septembar 2020 | 18:46

    O sudjenju i deljenju pravde u Sapcu sve najgore imam da kazem. Pre tri meseca u okolini Sapca vozio sam automobil u kome su sem mene bile i moja supruga i maloletna cerkica. Doslo je do udesa, kada je u nas udario decak od 15 godina (2005.godiste), koji je upravljao automobilom bez dozvole i poceo da skrece u momentu kada sam ja uveliko vrsio preticanje. Nas automobil je pretrpeo totalnu stetu, a mi smo prosli sa nagnjecenjem grudnog kosa, povredom glave, hematomom iznad oka, kako ko...Policija je izvrsila uvidjaj u kome stoji da je suprotna strana kriva za izazivanje udesa. Napominjem da sam imao 0,00 alkohola u krvi i da mi je u mojoj 47. godini ovo prvi udes u zivotu, a vozim 25 godina, a da ovaj klinac ima 15 godina, nema dozvolu i ovo mu je 4. udes koji je skrivio za godinu dana. Na uvidjaj je stigao i njegov otac, inace automehanicar, koji se sve vreme smejao, sto me je tada zaprepastilo, a sada me vise ne cudi. Veze, novac, ili nesto trece, tek epilog je da krivicna prijava ide protiv obojice, koliko god bilo ocigledno da za tako nesto nema nikakvog osnova.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA