≫ 

Ovo je kazna za pijanog vozača koji je ubio momka dok je pomagao na putu: Majka traži Stefanov zakon

Presuda Višeg suda u Nišu je prvostepena, na nju imaju pravo žalbe i užilaštvo i odbrana

  • 52

Nišlija Dejan Mitić (28) osuđen je danas na maksimalnih 8 godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer je 8. avgusta prošle godine u Niškoj Banji izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Stefan Kocić (20).

Mitić je vozeći nedozvoljenom brzinom, neregistrovanim automobilom "BMW" i bez vozačke dozvole udario u dvadesetogodišnjaka dok je čoveku koga nije poznavao, pomagao da promeni gumu. Ustanovljeno je da je Dejan u trenutku nesreće bio pijan jer je u krvi imao čak 2.33 promila alkohola, te da je bio i pod dejstvom kokaina, zbog čega nije mogao da bezbedno upravlja vozilom.

Kako je utvrđeno tokom krivičnog postupka, Mitić se kretao brzinom od najmanje 75 kilometara na čas u naselju gde je maksimalna dozvoljena brzina 50 kilometara, te nije obratio pažnju na vozilo "zastava 101", vlasništvo Mladena Davidovića iz sela Dolac, koje je bilo zaustavljeno zbog pucanja gume. Udario je u Stefana koji je čučao pored "zastave 101" i naneo mu povrede od kojih je mladić preminuo.

Takođe, retrovizorom je zakačio i njegovog prijatelja Aleksandra Milenkovića koji je tom prilikom lakše povređen.

Biljana i Zvezdan

Stefanovi roditelji Zvezdan i Biljana, Foto: Telegraf

Mitić je priznao da je neposredno pre nesreće dosta popio, ali je negirao da je uzimao narkotike. Kako je kazao, bio je u gostima kod svog kuma u niškom naselju Brzi Brod, gde je popio deset do petnaest flaša piva, jer su proslavljali rođenje kumčeta. Do nesreće je došlo kada se vraćao iz Niške Banje gde je otišao

da kupi cigarete.

Isticao je da nije video nikakvu prepreku na putu, ali da se seća da je naglo smotao ulevo, te da je na kolovozu video dečka koji leži. Tek onda je shvatio šta je uradio i kako je kazao, "oduzele su mu se ruke i noge". U završnoj reči izrazio je žaljenje zbog nesreće.

- Mnogo se kajem i izražavam saučešće Stefanovoj porodici, jedan život sam ugasio, a svoj upropastio. Voleo bih da vratim vreme, ne zbog kazne koja me čeka, već da sprečim da se nesreća dogodi - kazao je na suđenju Mitić.

Mladen Davidović, kojem je dvadesetogodišnjak pomagao kada je stradao, iako je pobegao ne pokušavši da mu pomogne, nije krivično gonjen.

- Tužilaštvo je za Mitića tražilo kaznu zatvora od šest godina, a punomoćnik Stefanove porodice advokat Bratislav Stojanović, maksimalnu od 12 godina.

Presuda Višeg suda u Nišu je prvostepena, na nju imaju pravo žalbe i tužilaštvo i odbrana.

Stefan Kocić, saobraćajna n0esreća, Niška Banja

Žrtva: Stefan Kocić / Foto: Privatna arhiva

Porodica smatra da je kazna preblaga, predlaže Stefanov zakon

 

- Znam da je taj mladić koji mi je usmrtio sina osuđen na maksimalnu kaznu koju zakon propisuje... Zakon kaže osam godina, i ne više, ja kao majka smatram da je to malo... Nijedna kazna ne bi bila dovoljna, ali je ova

stvarno mala... Pa, ako je to zakon kazao, onda treba da bude promenjen - ovim rečima je Biljana Kocić prokomentarisala odluku Višeg suda u Nišu kojom je Dejanu Mitiću (27) izrečena maksimalna kazna za saobraćajnu nesreću u kojoj je 8. avgusta prošle godine poginuo njen dvadesetogodišnji sin Stefan.

Ona je kazala da bi bilo dobro da se donese zakon koji bi bio naslovljen po njenom sinu.

- Takav zakon bi trebao da štiti nevinu decu, one koji su stradali pomažući drugima, oni koji ničim nisu izazvali nesreću u kojoj su stradali. Tim zakonom bi trebalo da budu najstrožije kažnjavani vozači kao što je onaj koji

je usmrtio mog sina, pijani, drogirani, oni koji voze bez dozvole.... Samo na taj način bi se poslala poruka neodgovornim ljudima koji sedaju za volan ne Razmišljajući o drugima - kazala je Stefanova majka.

Ona se osvrnula i na postupak Mladena Davidovića, čoveka kome je Stefan pomagao da zameni gumu na automobilu kada ga je Mitić udario kolima.

- Taj čovek zbog kog je moje dete poginulo je pobegao, nije pokušao da mu pomogne. Na sudu je davao neke izjave u koje niko ne bi poverovao kako bi opravdao svoj postupak. Ne znam šta da kažem o takvom čoveku, nemam reči - kazala je Biljana.

Sudija Višeg suda u Nišu prilikom današnjeg objavljivanja presude Dejanu Mitiću, takođe je pomenula Mladena Davidovića.

- Za razliku od ostalih svedoka koji su govorili istinu, on to nije činio i na taj način je učinio krivično delo davanja lažnog iskaza. Očekujem da će tužilaštvo tim povodom reagovati - kazala je sudija Savić.

Obrazlažući odluku da Mitiću izrekne maksimalnu kaznu koju zakon propisuje za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, sudija Tamara Savić je ukazala da na strani optuženog postoji niz otežavajućih okolnosti.

- Optuženi je prethodno neosuđivan, otac maloletnog deteta, izrazio je kajanje zbog učinjenog dela, takođe, nesreći je doprineo i vlasnik parkiranog vozila Mladen Davidović jer ga nije adekvatno obeležio. Međutim, ove okolnosti nisu mogle da utiču na odluku o visini kazne. Mitićeva vožnja bila je nasilnička, nije poštovao ograničenje brzine od 50 kilometara na čas zbog stepena pijanstva od 2.33 promila alkohola i prisustva metabolita kokaina u koncentraciji od 71.77 nanograma po mililitru. Upravljao je neregistrovanim vozilom i to bez vozačke dozvole.... Radi se o zreloj osobi od 27 godina, ocu maloletnog deteta, ovi postupci pokazuju njegovu neodgovornost. Sam je priznao da mu to nije bilo prvi put da seda za volan bez vozačke dozvole. Usled svega toga nastupila je najteža posledica, smrt mladog čoveka i to ga najviše tereti. Možda je ova presuda strožija u odnosu na sudsku praksu jer je stradalo samo jedno lice, ali je bilo mnogo otežavajućih okolnosti - kazala je sudija Savić.

Ona je Mitiću takođe izrekla i meru bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u maksimalnom trajanju od pet godina.

- On nije prisustvovao izricanju presude, već je umesto njega u sudnici bio njegov branilac Ivica Knežević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rozalija

    29. septembar 2020 | 15:00

    Tuga I Sramota za drzavu. Zar jedan mladi ljudski zivot vredi 8 godina?. Pijan bez dozvole nadrogiran ubija andjela koji pomaze coveku u nevolji...... LUDILO. 20 GODINA je malo za takav zlocin. Ejjjjj Boze gde tu ima pravde I zakona. Iskreno saucesce roditeljima tog plemenitog postradalog mladica.

  • sonsi

    29. septembar 2020 | 15:42

    A onda neko u samoodbrani ubije neku bitangu i dobije 10 godina.

  • 534

    29. septembar 2020 | 14:25

    Ovaj je imao sve moguće otežavajuće okolnisti i dobio samo 8 godina !!! Bez dozvole, neregistrovan auto, pijan i drogiran. Šta bi dobio da je imao dozvolu, registrovan auto i bio trezan? Zahvalnicu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA