Reči sudije Tamare, dok na najveću kaznu osuđuje oca malog deteta, koji se pokajao, odjeknule Nišom

Njene reči će se prepričavati

  • 13
Niška Banja, saobraćajna nesreća, udes

Mesto nesreće; Foto: Telegraf

Nakon izrečene maksimalne kazne Nišliji Dejanu Mitiću (28), ukupno 8 godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja, jer je 8. avgusta prošle godine u Niškoj Banji usmrtio Stefana Kocić (20), mladića koji je zastao da pomogne drugom vozaču, jer mu je pukla guma.

Kazna od osam godina zatvora nije uobičajena presuda za saobraćajne nezgode, ali, osuđeni je imao niz otežavajućih okolnosti. Za volanom je bio u pijanom stanju, a u krvi je imao i narkotik.

Obrazlažući odluku da Mitiću izrekne maksimalnu kaznu koju zakon propisuje za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, sudija Tamara Savić je ukazala da na strani optuženog postoji niz otežavajućih okolnosti.

- Optuženi je prethodno neosuđivan, otac maloletnog deteta, izrazio je kajanje zbog učinjenog dela, takođe, nesreći je doprineo i vlasnik parkiranog vozila Mladen Davidović jer ga nije adekvatno obeležio. Međutim, ove okolnosti nisu mogle da utiču na odluku o visini kazne. Mitićeva vožnja bila je nasilnička, nije poštovao ograničenje brzine od 50 kilometara na čas zbog stepena pijanstva od 2.33 promila alkohola i prisustva metabolita kokaina u koncentraciji od 71.77 nanograma po mililitru.

- Upravljao je neregistrovanim vozilom i to bez vozačke dozvole.... Radi se o zreloj osobi od 27 godina, ocu maloletnog deteta, ovi postupci pokazuju njegovu neodgovornost. Sam je priznao da mu to nije bilo prvi put da seda za volan bez vozačke dozvole. Usled svega toga nastupila je najteža posledica, smrt mladog čoveka i to ga najviše tereti. Možda je ova presuda stroža u odnosu na sudsku praksu jer je stradalo samo jedno lice, ali je bilo mnogo otežavajućih okolnosti - kazala je sudija Savić.

Stefan Kocić, saobraćajna n0esreća, Niška Banja

Žrtva: Stefan Kocić / Foto: Privatna arhiva

Ona je Mitiću takođe izrekla i meru bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u maksimalnom trajanju od pet godina.

- On nije prisustvovao izricanju presude, već je umesto njega u sudnici bio njegov branilac Ivica Knežević.

Sudija Višeg suda u Nišu prilikom današnjeg objavljivanja presude Dejanu Mitiću, takođe je pomenula Mladena Davidovića.

- Za razliku od ostalih svedoka koji su govorili istinu, on to nije činio i na taj način je učinio krivično delo davanja lažnog iskaza. Očekujem da će tužilaštvo tim povodom reagovati - kazala je sudija Savić.

Video: Majka ubijenog Stefana nakon presude: Kazna je preblaga, mora da se menja zakon

Međutim, roditeljima koji su izgubili dete i ova kazna je mala.

- Znam da je taj mladić koji mi je usmrtio sina osuđen na maksimalnu kaznu koju zakon propisuje... Zakon kaže osam godina, i ne više, ja kao majka smatram da je to malo... Nijedna kazna ne bi bila dovoljna, ali je ova stvarno mala... Pa, ako je to zakon kazao, onda treba da bude promenjen - rekla je Biljana Kocić komentarišući odluku Višeg suda u Nišu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    29. septembar 2020 | 17:43

    A šta bi sa slučajem naplatne rampe i ministrom ?

  • Drakon

    29. septembar 2020 | 17:55

    Ovo bi bila realna kazna za saobraćajnu nesreću sa smrtnim ishodom, ali... Vozač koji je izazvao nesreću je bio i pijan i drogiran i vozio neregistrovan auto i ... Ovo bi moralo da se tretira kao ubistvo sa predumišljajem.

  • sova

    29. septembar 2020 | 17:29

    Lepo je rekao jedan lik, ako hoćeš nekoga da ubiješ samo kolima to uradi.Uvek imaš neku olakšavajuću okolnost, dok iz pištolja nemaš.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA