≫ 

Posekao zaštićeni hrast na Fruškoj gori, sud ga kaznio: Moraće da plati paprenu kaznu

- Takve šume potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija - navode iz ovog Nacionalnog parka

  • 5
Drvoseča, motorna testera, drva, ogrev Foto: Pixabay

Prekršajni sud u Novom Sadu, odeljenje u Beočinu, kaznio je B. B. iz Žarkovca novčanom kaznom od 250.000 dinara za bespravnu seču šume u Nacionalnom parku "Fruška gora", piše portal 021.rs.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine konstatovali su zajedničkim nadzorom 15. jula 2019. godine da je preduzetnička radnja okrivljenog u periodu jesen-zima 2018/2019. bespravno sekla šumu na lokalitetu Ravni breg, koji se nalazi u režimu zaštite prvog stepena Nacionalnog parka "Fruška gora", kao i da je izvršena oplodna seča neposredno uz rub područja pod režimom zaštite prvog stepena, bez ostavljanja zaštitnog pojasa.

- Na lokalitetu 'Ravni breg', između Crvenog Čota i Beočina, nalazi se zajednica hrasta sladuna sa cerom, kao jedna od poslednjih očuvanih šumskih zajednica ovog tipa na Fruškoj gori i Vojvodini - navode u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

Ističu da je očuvanje šuma, posebno onih koje se nalaze u područjima pod režimom zaštite prvog stepena u Nacionalnom parku od izuzetne važnosti.

- Takve šume potrebno je potpuno sačuvati od bilo kakvih oblika ljudskih intervencija, kako bi se u njima nesmetano odvijali prirodni procesi i opstale retke biljne i životinjske vrste. Iz tih razloga, pored zabrane bilo kakve seče u režimu zaštite prvog stepena, propisane su i obaveze ostavljanja zaštitnih pojaseva oko njih - navode u ovoj instituciji.

(Telegrf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    30. septembar 2020 | 10:16

    Sta je sa upadanjem siptara u nase sume godinama?

  • Bratislav

    30. septembar 2020 | 10:19

    Koliko vidim iz teksta dotični nije posekao samo jedno stablo, već više stabala, tako da je ova kazna baš mala. Trebalo bi ga kazniti za svako stablo po 250.000 din.

  • Ns

    30. septembar 2020 | 10:01

    I toje malo štoče da plati ako i plati za primer 2, godine zatvora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA