≫ 

Stefan poginuo dok je pomagao Mladenu, a on je pobegao, krio se i lagao: Da li se "izvukao"?

Zakon predviđa krivično delo nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći, ali na osnovu njega se procesuira samo vozač koji je povredio žrtvu

  • 20
Niška Banja, saobraćajna nesreća, udes Foto: Telegraf, Privatna arhiva

Dejan Mitić (28) iz niškog naselja Brzi Brod osuđen je juče na osam godina zatvora jer je 8. avgusta prošle godine pijan i drogiran, vozeći neregistrovano vozilo bez dozvole, usmrtio Stefana Kocića (20) iz Niške Banje. Ono što ovaj događaj čini još tužnijim je što je Mitić kolima udario mladića, dok je pomagao Mladenu D, čoveku koga nije poznavao, da promeni gumu. Još strašnije je to što je on pobegao odmah nakon nesreće ne pokušavši da dvadesetogodišnjaku pomogne, i krio se dok ga policija nije pronašla.

Grižu savesti nije pokazivao ni nadalje, na suđenju je lagao pokušavajući da umanji svoju odgovornost iako je utvrđeno da ni on nema vozačku dozvolu, te da nije valjano parkirao svoj automobil zbog čega je doprineo nesreći koja je Stefana koštala života.

Bez obzira na sve ovo, njemu nije suđeno... Zakon predviđa krivično delo nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći ali na osnovu njega se procesuira samo vozač koji je povredio žrtvu, a to u ovom slučaju nije bio on. Eventualno, njegova odgovornost se mogla zasnovati na paragrafu koji predviđa odgovornost i za onog ko nije prijavio krivično delo, s obzirom na to da je Mladen bio prisutan kada je Stefan stradao a nije pozvao policiju. I kada je izgledalo da će se čovek koji je stvorio opasnu situaciju, izvući bez ikakve kazne, reagovala je sudija Višeg suda Tamara Savić.

Obrazlažući presudu izrečenu Mitiću, ona se osvrnula na Mladenov postupak i rekla da očekuje da će tužilaštvo protiv njega podneti krivičnu prijavu zbog lažnog svedočenja. Ovo iz razloga što je on na saslušanju 12. marta ove godine izneo svoju verziju događaja, koja odudara i od izjava drugih svedoka ali i od ostalih dokaza sa mesta nesreće.

Mladen uopšte nije pomenuo da je njegovo vozilo udareno, niti da je Stefan usmrćen dok mu je menjao točak. Priznao je da nije postavio trougao niti da je na sebi imao signalni prsluk, ali je isticao da je uključio sva četiri migavca što su prethodni svedoci osporili.

Sklonili su se od vozila

- Kretao sam se iz pravca Niške Banje ka Nišu kada mi je pukla guma pa sam se zaustavio uz desnu stranu kolovoza. Nisam imao dizalicu, bila mi je potrebna pomoć pa sam zaustavio tu trojicu momaka koje nisam poznavao. Taj dečko što je stradao je stavio točak i jedan šraf a ja sam podizao vozilo iznad točka koji je pokojni menjao. Bio sam pored njega, drugi mladić se nalazio ispred vozila a treći je stajao ispred vozačevih vrata. Čim je nastradali mladić stavio jedan šraf ja sam mu se zahvalio, i oni su se sklonili od vozila. Po njihovim glasovima zaključio sam da su stajali ispred mog automobila, nisam ih video jer sam stavljao drugi šraf na točak – svedočio je Mladen.

Kazao je da je BMW koji je udario u Stefana video samo letimice.

- Prošao je na pola metra od mene velikom brzinom, čuo sam da je nešto puklo i video delove automobila po putu. Prišao mi je jedan od tih momaka i kazao da pođem sa njim da vidim šta se desilo. Pokazao mi je tog dečka, ležao je na kolovozu, bio je sav krvav. Shvatio sam da je nastradao, kazao sam im da zovu Hitnu pomoć, a ja sam seo u kola i otišao – rekao je Davidović.

Izjava se ne poklapa sa dokazima

I sud i tužilaštvo i branilac optuženog i punomoćnik porodice poginulog mladića ukazali su mu da se njegova izjava ne poklapa sa dokazima, ali je on ili ostajao pri svojim navodima ili je tvrdio da se ne seća.

Već tada punomoćnik Stefanove porodice, advokat Bratislav Stojanović zapretio je Mladenu krivičnom prijavom zbog lažnog svedočenja. Iz tog razloga izrazio je zadovoljstvo što je sudija Savić pozvala tužilaštvo da reaguje.

- Stekli su se svi uslovi da se procesuira jer je njegovo izlaganje na glavnom pretresu školski primer lažnog svedočenja. Smatram da tužilaštvo treba da inicira njegovo gonjenje jer je i on doprineo nesreći a nije pokazao ni zrnce saosećanja za porodicu, niti želju da pomogne da se slučaj rasvetili time što bi govorio istinu – rekao je Stojanović.

Krivično delo lažnog svedočenja spada u nadležnost Osnovnog javnog tužilaštva. Kako saznajemo u ovoj pravosudnoj instituciji, da bi oni postupali potrebno je da im budu dostavljeni dokazi da je delo učinjeno.

Na pretres u martu doveden iz zatvora

- Više javno tužilaštvo bi trebalo da formira predmet i da nam ga dostavi. Ukoliko ustanovimo da ima elemenata izvršenog krivičnog dela, ima osnova za naše postupanje – rečeno nam je u niškom OJT.

Za krivično delo davanja lažnog iskaza, propisana je kazna zatvora do tri godine. Mladenu D, ako bude osuđen, to neće biti prva robija. Na glavni pretres u martu mesecu doveden je iz zatvora u Leskovcu gde je odležao tri meseca zbog nasilja u porodici.

Video: Uznemirujući snimak iz Paraćina: Pronađen vozač kamiona koji je pregazio devojčicu (9), pa pobegao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA