≫ 

Doktor Sazdanović: Veoma sam pesimističan, epidemija se budi svuda u Srbiji

"Moramo biti pametni danas da ne bismo brinuli sutra"

  • 3
korona virus, koronavirus, bolnica, lekar Foto: Tanjug/AP

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu doktor Predrag Sazdanović kaže za RTS da se epidemija polako budi svuda u Srbiji. Istakao je da je veoma pesimističan i da moramo da budemo danas pametni da sutra ne bismo brinuli.

- Veoma sam pesimističan, ne poštuju se mere, razne gluposti vidimo preko društvenih mreža. Zaključak je jednostavan – ovde moramo da budemo danas pametni da se sutra ne bismo brinuli - rekao je Sazdanović.

Predrag Sazdanović Predrag Sazdanović / Printskrin: Youtube/RTV Kragujevac

Predrag Sazdanović je objasnio kako će se situacija razvijati ukoliko se "ne uzmemo u pamet".

- Zamislimo jednu situaciju da je novembar i da Srbija obara sve dnevne rekorde u broju novozaraženih i da treba da slavite svoju slavu, recimo Aranđelovdan, a vi nemate koga da pozovete, jer su svi koji poznajete su ili zaraženi ili na intezivnoj nezi - rekao je Sazdanović.

Ukazao je da navodi ovu apokaliptičnu verziju, jer ona može da se desi za 15-20 dana.

- Ukoliko danas nismo pametni, ako danas ne nosimo maske, nismo pažljivi i izbegavamo ilegalna okupljanja, ne držimo distancu i ne peremo ruke onda će nam se desiti da nećemo imati koga da pozovemo za svoje slave, jer će biti masovnog zaražavanja i biće mnogo bolesnih - dodao je Sazdanović.

Na pitanje da li brojke u Kragujevcu zabrinjavaju, Sazdanović kaže da brinu i da su juče imali preko 220 pregleda u respiratornim centru, a to su cifre iz jula kada je bila jako teška situacija.

- Plašim se da ponovo ulazimo u jedan ritam koji će nas za par dana uvesti u identičnu situaciju kao što je bila u julu. Ja sam tada govorio da nam preti španski i italijanski scenario, sada to više nije, sada je to evropski scenario, jer svuda je strašno - dodao je Sazdanović.

- Ako se ne uzmemo u pamet i ne budemo odgovorni prema sebi i svojim porodicama, ne nosimo masku i izbegavamo okupljanja biće nam još teže - zaključio je direktor Kliničkog centra Kragujevac.

"Od marta smo između dve vatre"

Sazdanović je objasnio da je Klinički centar u Kragujevcu regionalni klinički centar koji pokriva šest regiona sa preko dva miliona ljudi.

- U ovom trenutku u kovid sistemu imamo 40 zaraženih, od toga 11 pacijenata na intenzivnoj nezi. Od tih 40 zaraženih petoro je iz drugih gradova - rekao je Sazdanović i dodao je da je pet pacijenata na respiratorima.

Pored toga, leče se i drugi pacijenti koji nisu kovid pozitivni, tako da su pune i druge klinike Kliničkog centra Kragujevac.

- Od marta smo između dve vatre. Sa jedne strane lečimo pacijente koji su u kovid sistemu, a lečimo i sve druge pacijente koje moramo da lečimo, a to su hitni i onkološki pacijenti - rekao je Sazdanović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😂😂😂

    20. oktobar 2020 | 10:58

    Ahahah svi koji treba da vam dodju na slavu su na intenzivnoj?!! 😂😂😂 pa jel vi stvarno mislite da smo mi ovce?

  • Filip

    20. oktobar 2020 | 09:34

    Gospodin je potpuno u pravu... Gluposti u vezi korone su svuda oko nas. Pocev od nosenja maski koje nicemu ne sluze osim sto dokazano stete zdravlju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA