Jedan od 11 hakera iz Niša pristao da bude izručen Americi: Ostali izričito odbili

Jedanaestoro programera, među kojima osim Srba ima i državljana Crne Gore, Australije i Filipina uhapšeno je jula ove godine u Nišu

  • 2
Haker, hakovanje, kompjuter, čovek s kapuljačom, sajber kriminal Foto ilustracija: Shutterstock

Odluka Nišlija A.S. osumnjičenog za računarsku prevaru da pristane da mu se sudi u Americi, koja traži njegovo izručenje, nije pokolebala ostalih deset srpskih državljana koji se terete za isto delo. Oni se protive ekstradiciji, smatrajući da će im u Americi biti uskraćeno pravo na kvalitetnu odbranu ali i zbog visine zaprećenih kazni.

Niški advokat Milan Petrović, čija kancelarija brani četvoricu programera, kaže da će nastaviti da se protivi njihovom izručenju američkom pravosuđu.

- Ne znam iz kojih razloga je jedan od optuženih pristao da mu bude suđeno u Americi. Mi smo se pred sudom izjasnili da se protivimo izručenju naših klijenata i pri tom stavu ostajemo. Krivično delo je izvršeno ovde, naš zakon ga prepoznaje, imamo tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, i sud koji se bavi ovom materijom - kaže advokat Petrović.

Takođe, kako je rečeno u ovoj advokatskoj kancelariji, ako im bude suđeno u Americi, biće im uskraćena prava, morali bi da pristanu na branioce koji im budu dodeljeni jer zbog visokih tarifa, ne bi mogli da angažuju izabranog advokata.

Rodbina uhapšenih sa strepnjom prati postupanje srpskih organa jer strahuje od njihovog izručenja Americi. Međutim, kako kažu, veruju srpskim sudovima i nadaju se da će se utvrditi prava istina o ovom slučaju.

- Od tih sedamdeset miliona dolara koje su navodno uzeli, on nije doneo ni cent kući. Vozi auto koji je kupio novcem od svadbe, živi u veoma skromnim uslovima. Šokirala sam se kada me je pozvao da budem svedok prilikom policijskog pretresa jer sam bila sigurna da ništa loše nije uradio. I dalje verujem da su i on i njegov drug, koji je takođe uhapšen a lično ga poznajem, žrtve čoveka koji ih je angažovao da rade za njega - kaže bliska rođaka B.R. kojem se na teret stavlja digitalna prevara.

Kompjuter, laptop, haker, tastatura Foto: Shutterstock

Objašnjava da je njen brat pravio platforme za drugog te da se tu njegov deo posla završavao.

- Njegov posao je bio programiranje, dakle, pravio je alat koji je neko koristio za nešto drugo a ne ono čemu je bio namenjen. On nije mogao da zna šta će sa tim biti, nije ni slutio da će biti umešan u nešto protivzakonito. Da je zaista postojala namera da se bavi kriminalom zaštitio bi svoje podatke, sigurno ga tako lako ne bi ni našli. Iz tog razloga sam ubeđena da će se ustanoviti da nema dokaza koji ni njega i druga sa kojim je radio, inkriminišu - navodi naša sagovornica.

Dodaje, da je on porodičan čovek koji ne bi rizikovao da ugrozi suprugu i dvoje male dece i uništi reputaciju.

- Iskreno se nadamo da neće biti izručen Americi jer bi to za njegovu porodicu i sve nas bilo užasno. Ne bismo više mogli ništa da učinimo za njega - rekla je rođaka uhapšenog Nišlije.

Jedanaestoro programera, među kojima osim Srba ima i državljana Crne Gore, Australije i Filipina uhapšeno je jula ove godine u Nišu. Kako je tada saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, oni se sumnjiče da su preko interneta kreirali najmanje šesnaest lažnih investicionih platformi posredstvom kojih su tražili investitore po celom svetu, a nakon što bi prebacili novac, gasili su postojeće a otvarali nove.

Oni su uhapšeni u zajedničkoj akciji domaćih istražnih organa i američkog FBI, zbog sumnje da su organizovanom prevarom, putem lažnih investicionih platformi, pribavili protivpravnu imovinsku korist od preko 70 miliona dolara.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lea

    28. oktobar 2020 | 22:44

    Taj sto se predao Amerikancima valjda misli da ce dobiti useljenicku vizu.

  • Febo

    29. oktobar 2020 | 16:04

    Ocemo i mi one sto su nas bombardovali i ubijali((to je mnogo veci zlocin od ovih hakera)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA