≫ 

Odbrana vozača "Nišekspresa", koji je osuđen na 8 godina, najavila vanredni pravni lek

- Razmišljamo i o Ustavnoj žalbi jer smatramo da ima osnova da se ovim slučajem pozabavi i najviša sudska instanca u državi - kaže advokat odbrane

  • 0
Milan Zdravković, vozač Niš Ekspresa, Voz, sudar Foto: Facebook/Milan Zdravkovic-Cudo, MUP Srbije

Odbrana Milana Zdravkovića (33) iz aleksinačkog sela Nozrina, najavila je vanredni pravni lek na pravosnažnu presudu kojom je osuđen na osam godina zatvora zbog saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo osam ljudi.

Reakcija njegovog branioca Predraga Tomovića usledila je nakon što je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Nišu od 3. marta ove godine kojom se Zdravkoviću izriče maksimalna kazna propisana za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Zdravković se 21. decembra 2018. godine upravljajući autobusom „Nišekspresa“ na pružnom prelazu u Donjem Međurovu sudario sa vozom. Sud ga je oglasio krivim smatrajući da snosi glavnu odgovornost za tragediju jer nije ispoštovao saobraćajnu signalizaciju o obaveznom zaustavljanju prilikom nailaska na pružni prelaz koji nije bio obezbeđen rampom.

Mada je prihvatio žalbene navode Zdravkovićevih branilaca da je bilo propusta na strani mašinovođe kao i da saobraćajna signalizacija na pružnom prelazu nije bila potpuna, Apelacioni sud je smatrao da ove činjenice nisu bile od presudnog uticaja na saobraćajnu nesreću.

Njegov advokat Predrag Tomović smatra da su te okolnosti, osnov za podnošenje vanrednog pravnog leka.

- Naravno da ćemo podneti vanredni pravni lek, zbog doprinosa Železnice saobraćajnoj nesreći, motorovođe ali i upravljača puta. Insistiraćemo na prostorno vremenskoj analizi, utvrđivanju povrede zakona a pokušavamo da dođemo i do nekih železničkih propisa na kojima ćemo zasnovati vanredni pravni lek - objasnio je Tomović.

Osim Zahteva za zaštitu zakonitosti, Tomović kaže da ima osnova i za obraćanje Ustavnom sudu.

- Razmišljamo i o Ustavnoj žalbi jer smatramo da ima osnova da se ovim slučajem pozabavi i najviša sudska instanca u državi - najavio je Tomović.

Vanredni pravni lekovi ne odlažu izvršenje sudskih odluka, tako da bi Zdravković odlučivanje po njima mogao da čeka i iza rešetaka.

U nezapamćenoj nesreći na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29.decembra 2018. a nekoliko dana kasnije i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Poslednja žrtva, Lena Ilić (16) preminula je u KC Niš 17.maja prošle godine.

Video: Manijak Vajnstin hrkao tokom izricanja presude, osuđen na 23 godine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA