≫ 

Neviđena odbrana ikonopisca na sudu: "Da su me uhapsili kad sam obio prodavnicu, ne bih ubio Jelicu"

Ponovio je da se ne seća zločina jer je, kako je kazao popio tri litre vina, par limenki piva te konzumirao 15 grama marihuane i 10 mililitara droge „dži“,

  • 8
vladan grahovac, Jelica Tatarovski Foto: Telegraf.rs

Vladan Grahovac (27) iz Raške koji je 31. avgusta prošle godine u njenom stanu na Bulevaru Zorana Đinđića, izmasakrirao Nišlijku Jelicu Tartarovski (82), danas je ponovo odbacio odgovornost za svirepi zločin. On je kazao da je neposredno pre ubistva obio prodavnicu, ali da ga je policija nakon toga pustila što mu je omogućilo da izvrši zločin.

- Moje ponašanje do tog dana nije bilo destruktivno, nego autodestruktivno. Tog dana kada sam provalio u prodavnicu, policija je trebala da mi odredi zadržavanje do 48 sati. Da su to uradili, do ubistva ne bi došlo – rekao je Grahovac.

On je ponovio da se ne seća zločina jer je, kako je kazao popio tri litre vina, par limenki piva te konzumirao 15 grama marihuane i 10 mililitara droge „dži“.

Predstavnik Komisije veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu Veselin Pečenica posvedočio je da Grahovac ne pati od duševnog oboljenja koje bi uticalo na njegovu svest i upravljanje postupcima, te da to što je zavisnik od alkohola i narkotika takođe nije osnov za isključenje njegove odgovornosti za svirepi zločin.

- Na osnovu analize podataka iz sudskog spisa koji se odnosi na preddeliktni period, deliktnu situaciju i postdeliktno ponašanje okrivljenog, nesporno smo zaključili da je njegovo ponašanje u značajnoj meri racionalno a kontrola postupka pod dominantnom voljom - kazao je Pečenica odgovarajući na pitanje zamenika VJT Andrija Ivić, da li bi se neuračunljiva osoba nakon zločina presvukla, izbegavala nadzorne kamere, otišla kod lekara da previje ranu, a zatim otputovala u Beograd.

Komentarišući Grahovčeve navode o količini alkohola i narkotika koje je uzeo pre zločina, Pečenica je izrazio sumnju u njihovu verodostojnost.

- Alkohol i psihoaktivne suspstance deluju depresivno na centralni nervni sistem, da je zaista uzeo toliku količinu psihoaktivnih supstanci bila bi mu potrebna hitna medicinska pomoć, bio bi pospan, ne bi bio sposoban da preduzima radnje koje je izvršio – rekao je Pečenica.

On je potvrdio da je Komisija veštaka kod Grahovca pronašla politoksikomansku zavisnost ali je naglasio da „ni alkoholizam, niti narkomanije u užem psihijatrijskom ali ni u forenzičkom psihijatrijskom smislu ne spadaju u duševnu bolest“.

Pečenica je kazao da je na osnovu Grahovčeve anamneze ustanovljeno da pati od depresije, ali nije mogao da potvrdi postojanje psihotičnih epizoda koje bi mogle da objasne napad na nemoćnu staricu, na čemu je odbrana insistirala.

- Imali smo uvida u medicinsku dokumentaciju o lečenju okrivljenog i otpusne liste referentnih ustanova kao što je i VMA, ali se ni u jednoj ne navodi postojanje psihotičnih simptoma – kazao je Pečenica.

Takođe, u prilog njegove tvrdnje da je Grahovac bio svestan šta radi, ukazao je da veliki broj povreda, njihov intenzitet i činjenicu da su nanete u periodu možda i dužem od 15 minuta, mogu da sugerišu na dominantnu voljnu aktivnost da se započeta radnja dovrši.

Grahovčeva odbrana angažovala je i stručnog savetnika iz domena psihijatrije Zorana Ćirića koji je osporio nalaz veštaka SZB koji je ustanovio da kod njega postoji poremećaj ličnosti ali ne i duševna bolest.

- Smatram da je nalaz nepotpun, nije uzeto u obzir da je okrivljeni od malena bio izložen agresivnosti do stepena brutalnosti, te da je bio žrtva ozbiljnog psihotraumatskog događaja koji je uticao na razvoj ličnosti do njene disharmonične nestabilnosti. Takođe, bolesti zavisnosti takođe spadaju u duševne bolesti, a to potvrđuje i to što je Komisija veštaka predložila izricanje mere lečenja od narkomanije – kazao je Ćirić.

Od toga da li će sud prihvatiti stav veštaka ili odbrane, zavisi da li će mu biti izrečena dugogodišnja kazna zatvora propisana za teško ubistvo, ili će biti poslat na lečenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu što zakon propisuje za slučaj neuračunljivosti.

Grahovac je staricu, koju je poznavao jer je u njenoj zgradi stanovao izvesno vreme dok je studirao u Nišu, izmasakrirao a zatim joj ukrao 760 evra. Na svom FB profilu predstavljao se kao vernik a bavio se i ikonopisom.

Video: Muž i žena razgovarali, a onda je iz džepa izvadio pištolj i pucao u nju nekoliko puta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SAVVA

    27. novembar 2020 | 16:20

    Za ovakav cinizam, satanskog nivoa, i treba da postoji dvostruka smrtna kazna.

  • Miki

    27. novembar 2020 | 18:00

    Zanimljivo kako se seća šta je sve konzumirao a ne seća se da je ubio.

  • Myk

    27. novembar 2020 | 16:54

    Ne bi trebalo ni da ga sude. S obzirom da je priznao da je ubio, metak u čelo, i gotovo. Kakve veze ima njegovo stanje, depresija i ostalo. Nije za društvo, i gotovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA