≫ 

Samoubistva među policajcima: U dva dana tragedije u Pančevu i Kragujevcu, koji su znakovi i rizici?

Policajci spadaju u visokorizičnu grupu za suicid jer je njihov posao povezan sa različitim vrstama trauma

  • 22
Samoubistvo, samoubica, leš mrtvo telo, pištolj, depresija, Krvavi pištolj, ubistvo, pretnja, nasilje, kriminal, utoka, uviđaj

Foto-ilustracija:Shutterstock

Dva samoubistva policajaca, u Kragujevcu i Pančevu, koja su se dogodila u razmaku od svega dva dana, uznemirila su javnost. Budući da se na godišnjem nivou dogodi otprilike deset takvih slučaja, ovo je bio svojevrstan šok. Ipak, poznato je da su ne samo policajci, već i vojnici, u nešto većem riziku od suicidnog ponašanja.

To osetljivo pitanje u domenu je, pre svega, psihologije i psihijatrije. Iako ima veze sa stresom koji nosi sam ovaj poziv, obično se kontretni slučaji ne vezuju i za neku konkretnu situaciju na poslu. Nažalost, taj čin je često nenajavljen i iznenadan. Desilo se, tako, jednom prilikom u Šapcu da je policajac naudio sebi u toaletu kafića, gde je sedeo sa dva prijatelja, a mladi Kragujevčanin oduzeo je sebi život odmah pošto su otišli gosti koji su bili na proslavi njegovog braka.

U nekim slučajevima, postojali su, ipak, znakovi, poput slučaja samoubistva policajca na Kalemegdanu, koji je i pre kobnog pucnja dva puta pokušao da se ubije zbog dugova.

Postoje i slučaji porodičnog nasilja, koji se možda i najmanje mogu povezati sa poslom koji obavlja sam policajac. Iako bi trebalo da ima i veću svest, policajac je u ulozi nasilnika, ipak, nezavisno od uniforme koju nosi. Tako smo imali jedan slučaj u Zemun polju, kada je policajac ubio svoju bivšu devojku nasred ulice, a potom presudio i sebi.

Ne treba zaboraviti i da se mnogi svesno odluče na to da život oduzmu sebi zbog teške bolesti koja im se dijagnostifikuje. Moguće je da su neki od policajaca koji su počinili samoubistvo imali i taj motiv, ali da to nije naknadno objavljeno u javnosti.

U medijima se u proteklih skoro 5 godina (od januara 2016. godine do danas) spominje nekih 12 zabeleženih slučaja. Ipak, to je bilans koji može biti zabeležen i u samo jednoj godini, ali zvaničnih podataka za period od 2016. godine do danas nismo uspeli da dobijemo.

U jednom obraćanju MUP iz 2015. godine, a povodom optužbi jednog policijskog sindikata da se za 10 godina ubilo 130 policajaca, tadi konkretni brojevi takvih slučaja za 9 godina.

Podaci su sledeći:

- 2014. godina: 5 slučaja

- 2013. godina: 8 slučaja

- 2012. godina: 10 slučaja

- 2011. godina: 14 slučaja

- 2010. godina: 11 slučaja

- 2009. godina: 10 slučaja

- 2008. godina: 8 slučaja

- 2007. godina: 13 slučaja

- 2006. godina: 12 slučaja

Stručnjaci upozoravaju da su policajci u rizičnoj grupi, kada su u pitanju samoubistva, a o tome svedoče brojne analize iz čitavog sveta, koje nam pomažu i da dokučimo neke od razloga za takvo ponašanje.

- Policajci spadaju u visokorizičnu grupu za suicid jer je njihov posao povezan sa različitim vrstama trauma (sličnim su izloženi vojnici i vatrogasci). U pitanju su: nesreće sa smrtnim ishodom, zlostavljanje dece, ubistva, samoubistva, silovanja... Prisutno je i često izlaganje situacijama opasnim po život. Zato policajci mogu da obole od posttraumatskog stresnog poremećaja koji je povezan sa zloupotrebom alkohola i samoubistvom. U toku čitavog radnog veka i kroz različite životne cikluse mogu da se suočavaju sa traumatičnim događajima - navodi se u knjjizi "Samoubistvo različiti diskursi" autorke Slađane Dragišić Labaš.

Navodi se i da se policajci koji su imali traumatične događaje pre zapošljavanja teže se suočavaju sa novim traumama povezanim sa poslom.

Maj 2016: Obesio se u garaži

 

Stranice crne hronike ispisao je policajac I. S. iz Vranja, koji je inače radio u Bujanovcu. On je u policiji radio 13 godina, a na taj čin odlučio se uprkos tome što je imao troje dece - dve ćerke i sina, žive roditelje i suprugu.

Septembar 2016: Pucanj u glavu na godišnjicu venčanja

 

Velika misterija je okončanje jednog mladog života - M. M. (28), koji je radio u Kniću, pucao je sebi u glavu kada je ispratio goste. Kumovi, najbliži rođaci i prijatelji bili su u njegovom stanu na proslavi godišnjice venčanja. Kada su otišli, M. M. je ostao sa suprugom, otišao u drugu prostoriju i tragično završio život.

Decembar 2017: Metak u srce nakon zločina

 

Saobraćajni policajac M. J. (49) ubio je svoju partnerku na ulici u Zemun polju pucnjem u glavu. Nakon ovog užasnog čina, povukao se u krug obližnje fabrike prislonio je cev na svoje srce i povukao obarač.

Februar 2018: Otac dvoje dece skončao u automobilu

 

Mladi policajac B. L. ubio se u automobilu, koji je pronađen nedaleko od porodičnog imanja u okolini Arilja. Ovaj saobraćajni policajac presudio je sebi pucnjem u glavu. Ostavio je dvoje dece.

Maj 2018: Suicid u porodičnoj kući

 

Policajac D. R. (54) koji je radio u Medveđi, presudio je sebi pucnjem u glavu u porodičnoj kući u Leskovcu.

Novembar 2018: Očajnički potez na Kalemegdanu

 

Pripadnik žandarmerije S. J. (42) ubio se iz vatrenog oružja kod spomenika Pobednik na Kalemegdanu. On je to pokušavao i ranije, čak dva puta. Prijatelji su govorili o finansijskim problemima i dugovima...

Februar 2019: Samoubistvo na Novom Beogradu

 

Policajac B. Ž. (38) presudio je sebi na Novom Beogradu. Prema nezvaničnim podacima, to se dogodilo u Palati Srbija.

Mart 2019: Eksplozija u svinjcu

 

Policajac M. M. (57) tragično je okončao život u pomoćnom objektu svoje kuće u Senti. On je u svinjcu aktivirao ručnu bombu. Nažalost, svedoci su govorili da je bio na ratištima i otvoreno govorio o problemu posttraumatskog stresnog poremećaja.

Novembar 2019: Smrt u kafiću

 

Jedan od najdramatičnijih slučaja samoubistva dogodio se u Šapcu, kada je inspektor granične policije G. P. (45) pucao sebi u slepoočnicu u toaletu kafića. On je, prethodno, tu sedeo sa dva svoja prijatelja, a metak koji je ispalio probio je vrata toaleta, staklo ulaznih vrata i tendu.

Avgust 2020: Obesio se bivši načelnik OKP

 

M. P. (53), bivši načelnik OKP PU Kruševac obesio se u selu Vitanovac.

Novembar 2020: Hitac iz pištolja u porodičnoj kući

 

Jedan od dva najsvežija tragična slučaja dogodio se u Kragujevcu, kada je L. T. (35) presudio sebi hicem iz pištolja u porodičnoj kući.

Novembar 2020: Pančevo

 

D. S. (51) oduzeo je sebi život u policijskoj stanici Pančevo pucnjem u glavu. On je u tom trenutku bio van dužnosti.

Video: Drama na Brankovom mostu: Muškarca koji je visio sa ograde odvezla Hitna pomoć

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nešo

    27. novembar 2020 | 20:47

    Dok je bila MILICIJA to se baš retko događalo.sad ste profesiju srozali do dna pa morate primati i kurtu i murtu jer kvalitetni neće u policiju

  • Marko

    27. novembar 2020 | 22:27

    Stresan posao, male plate, veliki krediti, lose staresine...

  • X

    27. novembar 2020 | 21:07

    Ti su ljudi upetljani u sve i svasta, tj. PRLJAVE POSLOVE.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA