"Životi naše dece vrede po godinu dana": Roditelji na suđenju Nikoli koji je usmrtio četvoro ljudi

U sudaru BMV-a i "dačije" u avgustu prošle godine na Ibarskoj magistrali poginulo je četvoro, troje je teže povređeno i jedno lakše

  • 67
Nikola Mihailovic, Saobraćajna nesreća, Ljig, Županjac, uviđaj, policija

Foto: Facebook

Nikola Mihailović osuđen je u Višem sudu na četiri godine zatvora zbog saobraćajne nesreće, koja se dogodila u avgustu prošle godine na Ibarskoj magistrali, a u kojoj su poginuli Katarina Ivanković, Aleksandar Savatić, Đorđe Belušević i Đorđe Subotić. Njemu je izrečena i mera četiri godine zabrane vožnje u periodu kad izađe iz zatvora, pišu Novosti.

Mihailoviću je juče ukinut pritvor i zamenjen kućnim sa nanogvicom u kojem će biti u svojoj kući u Velikim Crljenima sve dok ga ne pozovu na izdržavanje kazne.

Sud je utvrdio da je on kriv što je u stanju teške alkoholisanosti i vozeći najmanje 117 kilometara na čas doveo u opasnost živote više ljudi. Tada je u sudaru BMV-a koji je vozio i taksi "dačije" poginulo četvoro, troje je teže povređeno i jedno lakše.

- Izvršio je teško delo protiv bezbednosti saobraćaja. Olako je držao da do toga neće doći ili da će izbeći posledice - kazala je sudija. - Ovo je bio tragičan događaj, a sud je utvrdio sve činjenice i one koje otažavaju, ali i one koje idu u prilog optuženom.

Poginuli u nesreci, Saobraćajna nesreća, Ljig, Županjac

Foto: Privatna arhiva

Majka poginule Katarine, Maja Ivanković bila je prilično razočarana i plakala je u sudnici:

- Sve nam je uzeo, uništi život, ne samo nama već svim ovim porodicama, a dobio je četriri godine. Njegov drug koji je tad vozio iza njega, pričao je posle da je išao 170 kilometara na čas, a da ispred uopšte nije video Mihailovića, što znači da je ovaj vozio 200 km/h. Tužiću Mihailovićevu advokaticu, jer je rekla da mu je Katarina bila devojka. Ona ga je tad drugi put u životu videla, a izašla je sa njima na piće, jer je zvala drugarica. Nisu se zabavljali, Katarina je imala drugog momka.

Deo odgovornosti snosi i Aleksandar Savatić

 

Sudija je navela da Mihailović nije sporio da je pio pre udesa i da je vozio brzo. Međutim, da mu kazna ne bude stroža uticalo je to i što su saobraćajni veštaci rekli da deo odgovornosti za izazivanje udesa snosi i Aleksandar Savatić, vozač "dačije" koji se bez zaustavljanja uključio na magistralu.

- Raskrsnica nije imala znak "stop", ali je vozač "dačije" morao da osmotri pravac iz kojeg je dolazio BMW - navela je u obrazloženju sudija. - Da je to učinio uočio bi svetla "bmv-a". Taj njegov propust je inicijalni uzročnik opasne situacije. Takođe, okrivljenom je u susret išao automobil sa upaljenim svetlima, što ga je sprečilo da ranije vidi "dačiju", ali je i svojom brzinom doprineo opasnoj situaciji, jer da je vozio 50 kilometara na čas mogao je izbeći.

Nikola Mihailovic, Saobraćajna nesreća, Ljig, Županjac, uviđaj, policija

Foto: Facebook

Kao olakšavajuće okolnosti Mihailoviću je uzeto, kako je sudija rekla i iskreno kajanje i žaljenje, što je mlad čovek i neosuđivan.

Kad je završeno izricanje presude roditelji poginulih su bili razočarani visinom izrečene kazne. Baka poginule Katarine Ivanković je izlazeći iz sudnice uzvikivala: "Sramota, ovo je sramota, ubico, ubio si Katarinu!" Mihailović je samo spustio glavu i ispred stražara izjurio na druga vrata sudnice.

"Životi naše dece vrede po godinu dana"

 

Marija Savatić, majka poginulog vozača "dačije" Aleksandra revoltirana je veštačenjem:

- Neka se gospodi veštacima sa Saobraćajnog fakulteta sve vrati kako su radili. Ne kažem da nema krivice i mog deteta, ali oni nisu ni otišli na teren, već su veštačili snimak. Aleksandar je propustio jedno vozilo i polako se uključio, ali je ovaj dojurio neverovatnom brzinom. Životi naše dece vrede po godinu dana.

Video: Snimak momenta kada BMW udara u Dačiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AcaFaca

    2. decembar 2020 | 18:00

    Sudija nema pojma da nije moguce videti vozilo koje izlazi iz krivine sa 180km/h. Mozes do sutra da gledas i stojis jer to vozilo u delicu sekunde se stvara. Da je isao 50-80 km/h pa ajde.

  • Sexo

    2. decembar 2020 | 17:47

    Olaksavajuca okolnost mlad i ne osuđivan!? Kada bude ime jedno 34god ubije petero pa sa 47 god ubije jos nekoga i tada cete ga (ne) časni sude shvatiti ozbiljno?

  • Sapcanin

    2. decembar 2020 | 17:41

    E Srbijo cetvoro ubio i to pijan i 4 godine zatvora dali sudija mirno spava ima boga svece naplatiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA