Otkazano suđenje za špijunažu penzionisanom generalu Perišiću: Slučaj zatvoren za javnost

* Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine * Perišić uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru"

  • 5
Momčilo Perišić Foto: Marko Todorović

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću, i još dvojici optuženih za špijunažu, koje se inače odvija bez prisustva javnosti, nije održano danas u Višem sudu u Beogradu.

Suđenje koje je bilo zakazano i za sutra, otkazano je i pomereno za 19. i 20. januar sledeće godine, precizirala je za Tanjug portparol suda Tatjana Tešić.

Ovo suđenje se odvija bez prisustva javnosti, koju je sud isključio na početku pretresa, na zahtev tužilaštva, a radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila. Sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost, a presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mali

    21. decembar 2020 | 13:22

    Sta ga vise odlazete, osudite Spijuna na dozivotnu robiju za primer drugima...

  • PRC

    21. decembar 2020 | 13:46

    Svi ti JNA oficiri trebali su da završe na Goli otok zbog izdaje. Dali su zakletvu da će braniti svaku stopu Jugoslavije po ceni života i to pogazili a uživali su sve privilegije u Jugoslaviji.

  • Laku

    21. decembar 2020 | 16:36

    Dusooo prodana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA