Ikonopisac hoće da izbegne robiju za ubistvo starice: Traži da ga iz zatvora prebace na psihijatriju

Sudija je odbila njegov zahtev

  • 5
vladan grahovac, Jelica Tatarovski

Foto: Telegraf.rs

Viši sud u Nišu odbio je danas zahtev ikonopisca Vladana Grahovca (27) iz Raške optuženog za teško ubistvo Nišlijke Jelice Tartarovski (82), da iz pritvorske jedinice Kazneno popravnog zavoda bude prebačen u Psihijatrijsku bolnicu u Gornjoj Toponici. Takođe, sudija Višeg suda Mirko Drašković nije prihvatio ni zahtev njegove odbrane da bude saslušan lekar zdravstvene ustanove u niškom zatvoru, koji bi navodno izneo razloge zbog čega je Grahovcu potrebno psihijatrijsko lečenje.

Obrazlažući ove svoje odluke, sudija Drašković se direktno obratio Grahovcu i upozorio ga da njegov zahtev ne može da bude prihvaćen, jer sud takve odluke donosi samo na osnovu izveštaju stručnih lica.

- To se tako ne radi, takve odluke se ne donose na osnovu vašeg predloga. Ako vam je u pritvoru uskraćeno neko pravo, obratite se Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Ukoliko stručno lice ustanovi da imate zdravstvene i psihičke tegobe, tada ćemo razmotriti takvu mogućnost – kazao je sudija.

Grahovčeva odbrana insistirala je na saslušanju zatvorskog lekara Saše Dimitrijevića ističući da je on najbolje upoznat sa njegovim zdravstvenim stanjem, počev od dana kada je pritvoren, te da ima podatke i o terapiji koja mu je prepisivana.

Međutim, sudija Drašković je istakao da Dimitrijević, nije veštak u ovom slučaju, te da su se Grahovčevim mentalnim zdravljem bavili veštaci, psiholozi i neuropsihijatri.

- Nakon prijema u Kazneno popravni zavod, Grahovac je upućen na veštačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu. Na osnovu tog veštačenja ustanovljeno je da je uračunljiv i sposoban da učestvuje sudskom postupku. Saslušanje zatvorskog lekara je nepotrebno jer on nije veštak u predmetu niti je svedok, tako njegov iskaz nije od uticaja na okolnosti relevantne za vođenje ovog krivičnog postupka – objasnio je Drašković.

Grahovac je svirepi zločin počinio 31. avgusta u stanu Jelice  Tartarovski u stambenoj zgradi na  Bulevaru Zorana Đinđića. Staricu, koju je poznavao jer je u njenoj gradi stanovao izvesno vreme dok je studirao u Nišu je izmasakrirao a zatim joj ukrao 760 evra.

Vladan Grahovac, ubio babu

Vladan G. Foto: Facebook

Na suđenju je zločin priznao, izrazio kajanje ali je isticao da ima psihičkih problema od detinjstva koji su posledica seksualnog napada porodičnog prijatelja, a zatim fizičkog i psihičkog nasilja koje je doživljavao od oca.

Na svom Fejsbuk profilu se predstavljao kao vernik i fotografisao se dok slika ikone.     

Na današnjem glavnom pretresu trebalo je da bude saslušan specijalista sudske medicine dr Radovan Karadžić, član komisije Zavoda za sudsku medicinu ali se on nije pojavio u sudu pa je Drašković odlučio da se suđenje odloži za 29. januar.

Grahovac se tereti za teško ubistvo za koje je maksimalna kazna propisana Krivičnim zakonikom doživotna robija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BobanKV

    21. decembar 2020 | 13:37

    Čuj, molim te, traži! On traži?! Nema šta on da traži, ko je on da bilo šta traži?! Podmukli ubica, eto to je on!

  • Beograd

    21. decembar 2020 | 13:09

    Boravak u psihij. zatvorskoj bolnici je gori od svake robije. Sebi čini medvedju uslugu.

  • Nova sam ovde

    21. decembar 2020 | 14:13

    Danas je 21.12...kad će taj smak sveta? Rekoše danas! 🤔😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA