Povećana kazna za ubistvo u Galibabincu: Za neprijavljivanje ubistva Lidiji dve i po godine zatvora

Kazna zatvora od godinu i po dana preinačena je na dve i po godine

  • 1
Lidija Stejković iz Svrljiga optužena za ubistvo,  Momčilo Simonović  (59) u selo Galibabinac

Foto: Telegraf

Svrljižanka Lidija Stejković (49) pravosnažno je osuđena na dve i po godine zatvora jer nije prijavila ubistvo svog prijatelja Momčila Stevanovića (59) iz Galibabinca.

On je tokom razbojništva svirepo lišen života u noći između 7. i 8. novembra 2016. godine u svojoj kući. Lidiji je suđeno što, kako je sud obrazložio, nije prijavila teško ubistvo učinjeno u selu Galibabinac, iako je znala da je prilikom razbojništva prema oštećenom primenjena sila i izvršeno krivično delo za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od 30 do 40 godina. Ona se nalazila na licu mesta, što su dokazale mrlje krvi sa njenih farmerica, koje su po nalazu veštaka sudske medicine Ivana Stojanovića nastale jer je stajala u  blizini osobe koja je krvarila iz otvorenih povreda.

Stejkovićki je jula ove godine, tokom ponovljenog suđenja, izrečena kazna zatvora od godinu i po dana, na koliko je bila osuđena i presudom izrečenom 2018. godine,  koju je Apelacioni sud ukinuo. Na tu presudu žalbu su izjavili i Više javno tužilaštvo i Lidijini branioci, pa je Apelacioni sud Lidiji kaznu povećao za još  godinu dana.

- Presudom Apelacionog suda u Nišu delimično je usvojena žalba Višeg javnog tužilaštva, pa je preinačena presuda Višeg suda i to samo u delu odluke o kazni,  pa je optužena za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca iz člana 332. stav 1 Krivičnog zakonika, osuđena na dve godine i šest meseci zatvora. Žalba tužilaštva u ostalom delu kao, i žalba branilaca optužene,  odbijene su kao neosnovane i prvostpena presuda je u nepreinačenom delu potvrđena - saopštila je Irena Gušić, portparol niškog Višeg suda.

Lidija Stejković iz Svrljiga optužena za ubistvo,  Momčilo Simonović  (59) u selo Galibabinac

Foto: Telegraf

Tužilaštvo se žalilo na presudu tražeći da se Stejkovićki sudi za pomaganje u teškom ubistvu, ali je Apelacioni sud u tom delu njihovu žalbu odbacio jer nije bilo dokaza da je ona to krivično delo učinila.

Stejkovićki će u zatvorsku kaznu biti uračunato vreme provedeno u pritvoru u niškom KPZ od 18. novembra 2016. godine do 21. decembra 2017. godine kao i kućni pritvor koji joj je ukinut nakon izricanja prvostepene  presude.  

Tužilaštvo je Lidiju teretilo da je pomogla u ubistvu na taj način što je iskoristivši Momčilovo poverenje sa kojim je dugo bila u prijateljskim odnosima, dovela razbojnike u njegovu kuću. Lidija je to negirala, a krvave tragove na svojim farmericama objasnila ranijim događajem tokom kojeg je Momčilo krvario jer mu je pozlilo.

Istražni organi i dalje rade na otkrivanju Momčilovih ubica, s obzirom na to da nije dokazano da je Lidija neposredno lišila života svrljiškog poljoprivrednika.

I dalje je nerešen zločin u  svrljiškom selu Merdželat, nedaleko od Galibabinca koji se dogodio godinu dana nakon Momčilovog ubistva.  Tada je ubijen devedesettrogodišnji Veselin Božović, kog je zločinac pretukao sekirom, a onda ugušio jastukom. Njegova ćerka je tvrdila da je motiv ubistva pljačka. Ispituje se da li ovaj zločin ima veze sa najnovijim ubistvom koje je 22. decembra izvršeno u obližnjem selu Lalinac a čija je žrtvasedamdesetšestogodišnji Borisav Kostić koji je zaklan u svojoj kući.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA