≫ 

Odbrana Koluvije: Nisam imao policijsku značku, vec značku Internacionalne policijske asocijacije

Kaže da ju je dobio od predsednika te asocijacije, kao njihov počasni član i da poseduje i značku policijskog sindikata

  • 3
Predrag Koluvija Printskrin: Youtube

Većinski vlasnik poljoprivrednog dobra "Jovanjica" Predrag Koluvija nastavio je danas iznošenje svoje odbrane pred Specijalnim sudom u Beogradu, gde mu se sudi povodom optužbi da je bio organizator kriminalne grupe koja je na tom dobru proizvodila marihuanu, radi dalje prodaje.

Odgovarajući na pitanje sudije, Koluvija je rekao da prilikom hapšenja nije imao policijsku značku, vec značku Internacionalne policijske asocijacije (IPA), koju je dobio od predsednika te asocijacije, kao njihov počasni član. Dodao je da poseduje i značku policijskog sindikata.

On je prethodno osporavao, pored ostalog, i veštačenje njegovih telefona, tvrdeći da je tu nešto brisano i podmetano, a tvrdi da se dokazi u ovom postupku nameštaju na njegovu štetu.

Nakon Koluvijinog izlaganja postupajući tužilac Saša Drecun zatražio je od suda da pribavi prvostepenu presudu suda u Segedinu o događaju iz 2011. godine kada su, kako je naveo, drugooptuženi Sergej Mrđa i Marko Bukvić bili uhapšeni na graničnom prelazu Roske zbog transporta skanka ka Mađarskoj. Mrđa je inače u bekstvu i u ovom postupku mu se sudi u odsustvu. I optuženi Vladan Živojinović, rukovodilac proizvodnje u “Jovanjici”, je negirao krivicu.

Koluvija je juče na početku izlaganja svoje odbrane ustvrdio da se na "Jovanjici" uzgajala konoplja, uz saglasnost svih nadležnih organa, a ne opojna droga.

Spomenuo je i da mu je nakon hapšenja nuđeno da postane saradnik policije i da prizna da je radio sa Andrejom Vučićem i Zvonkom Veselinovićem, što je on odbio, jer, kako, je naveo, nije hteo da lažno svedoči. Pored ostalog u prilog svojoj odbrani naveo je da iza optužbi protiv njega "stoje odredene interesne grupe" i da postupak "ima za cilj urušavanje bezbednosnih struktura u Srbiji”.

Koluvija se tereti da je organizator kriminalne grupe, čiji su pripadnici ostali optuženi, koja je na poljoprivrednom dobru "Jovanjica" uzgajala marihuanu radi dalje prodaje. Terete se za teško krivično delo nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, za koje je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina. Jedan optuženi Srđan Mrđa je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.

Prema optužnici tužilaštva za organizovani kriminal, oni su od maja 2016. do novembra 2019. u staklenicima na Jovanjici uzgajali opojnu drogu kanabis.

Prema važećim zakonskim propisima dozvoljeno je gajiti samo sorte konoplje koje u sebi sadrže manje od 0,3 odsto psihoaktivne komponente THC, a u ilegalnoj laboratoriji u Jovanjici pronađen je kanabis sa, kako tvrdi tužilaštvo, daleko većim procentom THC.

Prilikom hapšenja Koluvije i ostalih u novembru 2019, godine zaplenjeno je više od 649,4 kilograma osušene marihuane i 65. 581 stabljika ove opojne droge u sirovom stanju, težine skoro četiri tone.

Pored Koluvije i Mrđe optuženi su Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Zdravko Milošević, Stevan Holić, Vule Bojović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Boban Jovanović. Svi optuženi se i dalje nalaze u pritvoru, od hapšenja u novembru prošle godine. U nastavku istrage ovog slučaja početkom jula je uhapšeno još sedam osumnjičenih da su bili pripadnici ove grupe, među kojima je i pet radnika MUP-a i BIA. Protiv njih je krajem novembra podignuta optužnica, koja još nije potvrđena. Oni su sredinom septembra pušteni da se brane sa slobode.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    29. decembar 2020 | 15:33

    Ahahaha,pocasni clan,e bas se lepo ismejah...

  • Mile

    29. decembar 2020 | 15:22

    Jos ce policajci ispasti negativci na kraju!?

  • Buxy

    29. decembar 2020 | 17:35

    Ovaj bre neka velika zverka. Šta će njemu naša policijska značka, on je internacionalna zverka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA