Stražar zatvora u Sremskoj Mitrovici završio iza rešetaka: Upao u kancelariju advokatu i napao ga

Prema navodima iz optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi, advokat je u to vreme zastupao klijenta u jednom sporu protiv okrivljenog

  • 2
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik Foto ilustracija: Shutterstock

Osnovni sud u Rumi izrekao je N. M, stražaru zatvora u Sremskoj Mitrovici, kaznu od deset meseci zatvora, uslovno na tri godine, za krivično delo ometanje pravde.

Sud je utvrdio da je N. M. 18. jula 2018. upao u kancelariju advokata Srbislava Spajića u Rumi, pretio mu, vređao ga, pljuvao u lice i odbio njegov zahtev da napusti kancelariju, a kada je advokat pokušao da pozove policiju - udario ga je tako da mu je iz ruke izbio mobilni telefon, piše "Politika".

Prema navodima iz optužnog predloga Osnovnog javnog tužilaštva u Rumi, advokat Spajić je u to vreme zastupao klijenta u jednom sporu protiv okrivljenog i to je bio razlog za ovaj incident.

Predstavnici advokature iz Radne grupe za praćenje svih napada na advokate i unapređenje krivičnopravne zaštite advokata, koja je nedavno osnovana pri Ministarstvu pravde, smatraju da je kazna blaga i neprimerena društvenoj opasnosti ovog krivičnog dela.

Prema podacima dostavljenim ovoj radnoj grupi, od 1997. godine do aprila 2019. prijavljena su 124 dela učinjena prema advokatima u vršenju advokatske službe, najviše tokom 2018. godine - 45, dok su za prva tri meseca 2019. godine zabeležena 22 dela napada na advokate.

Ukazuje da je evidentan trend porasta broja dela izvršenih prema advokatima, pa se nameće pitanje uzroka tog kriminalnog fenomena.

- Uzroci su brojni, tajanstveni i isprepleteni, sa svojim specifičnim osobenostima i unutrašnjim pobudama izvršilaca, ali se čini da se izdvajaju dva pretežna uzroka. Jedan leži u odnosu između izvršilaca i žrtvi, u tom nekada suptilnom odnosu stranke i advokata i protivne strane - kažu u Radnoj grupi.

Drugi uzrok za učestale napade na advokate vidi u tome što su vlasnici kapitala u privredi postali pojedinci, koji su neretko interesno povezani sa ljudima u državnim strukturama na svim nivoima i koji probleme svog kapitala i poslovanja svode na problem s advokatima i drugom stranom u sporu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    13. januar 2021 | 10:38

    Kakve bre resetke,osudjen uslovno..

  • Kopač kontejnera

    13. januar 2021 | 10:21

    Казна је веома блага. Сам његов посао затворског кључара га обавезује да то не може и несме да ради. Требао је да буде осуђен на најмање 5 година строгог затвора. Овако он ће и даље бити опсаност за адвоката и претња његовом животу а када га буде ликвидирао сви ћемо се питати како и зашто?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA