≫ 

Ispovest sina ubijene medicinske sestre Ljubinke: Kupio je nož, branila se, bila na pogrešnom mestu

Ljubinku je Vilotić hladnokrvno ubio u šabačkom domu zdravlja

  • 2
Ljubinka Popović, Vukašin Vulotić, Šabac, napad, medicinska sestra, ubistvo

Foto: Privatni album

Medicinska sestra šabačkog doma zdravlja Ljubinka Popović hladnokrvno je ubijena na radnom mestu od strane Vukašina Vilotića. Iza nje su ostali suprug, dvoje dece i tada četvoro unučića, dok peto nije doživela da upozna.

Ovaj nemili događaj desio se pre pet godina, 12. januara, 2016. godine, a porodica ni danas ne može da veruje šta ju je snašlo.

- Dobili smo poziv iz opšte bolnice. Tamo su već saznali šta se desilo i nehotice pozvali da kažu, ne znajući da je u pitanju naša majka. Morao sam da proverim o čemu se radi. Čovek uvek prvo pomisli na najgore, ali nisam u potpunosti verovao da je među više od 500 radnika u pitanju baš moja majka. Zvao sam na fiksni, a potom i na mobilni telefon. Nije se javljala. Tada mi je intuicija govorila da je ona u pitanju - kaže za "Telegraf" sin ubijene, Saša Popović.

Kako kaže, nisu ulazili na društvene mreže, gde se priča već uveliko proširila, a onda ga je pozvala sestra od strica da pita da li je istina ono što ljudi pišu. Na kraju je pozvala svekrva njegove sestre, koja se u tom momentu vraćala sa puta. Ona je kroz suze rekla da ne brinu i da je Ljubinka možda još živa.

- Nismo mogli da dođemo sebi. Postepeno smo saznavali šta se dogodilo. Sestra je u tom momentu u kući bila sama sa detetom od dve i po godine. Obili su vrata da dođu do nje jer nisu znali da li je čula šta se dogodilo, da ne bi doživela nervni slom dok je sama sa malim detetom - dodaje.

Ljubinka je preminula od posledica uboda nožem. Imala je tri uboda u predelu desnog ramena, ka vratu, a presudan je bio onaj koji je presekao vratnu karotidu, te je iskrvarila u roku od nekoliko minuta.

- Prema nalazima obdukcije, ona se branila. Da je napravio barem neku pauzu između uboda, moguće je da se sve ne bi završilo tragično. Mislimo da nije ciljano ubio nju, a i veliki broj lekara takođe smatra da se samo našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Retko se dešava da ne izađe na pauzu, barem na pet minuta, a taj dan nije - priča Saša.

Kako kaže, doktorka, čija je Ljubinka bila medicinska sestra, bila je Vilotićev izabrani lekar. Ona ga je verovatno znala i verovala mu, čim ga je pustila da uđe, ali se to poverenje po nju završilo kobno. Saša smatra bi ishod, da je njegova majka izašla na pauzu, a da je tu bila doktorka, verovatno bio isti.

- Zbog toga želimo da apelujemo na to da se omogući sigurnost zdravstvenim radnicima na radnom mestu, da se oni zaštite, kako se sutra ovako nešto ne bi desilo nekoj drugoj porodici - ističe on.

Susret sa ubicom majke

 

Kada je održano prvo saslušanje, njihov otac nije mogao da izdrži i u očaju je napao osumnjičenog, ali ih je razdvojilo obezbeđenje.

- Kada sam ga video, osećanja su mi bila pomešana. Bio sam pun besa, ljutnje, očaja. Ništa nam se nije dopadalo tokom suđenja. On je prvo dobio advokata po službenoj dužnosti, a već nakon dva do tri ročišta imao je jednog od jačih advokata, koji je tada već bio u penziji. Nisu to bila čista posla - priča Saša.

Vukašin Vilotić, ubica medicinske setre u Šapcu

Foto: Facebook / Vukašin Vilotić

Ipak, prema rečima javnog tužioca, slučaj je bio jasan. Kako je retko da neko dobije zatvorsku kaznu od 40 godina, doneta je odluka da se traži kazna od 30 godina zatvora. Međutim, ceo sudski proces razvukao se na dve godine jer se osumnjičeni, pod raznim izgovorima, često nije pojavljivao na saslušanjima, a njegovom braniocu je čak dodeljena i novčana kazna zbog nedolazaka.

- Branilac je tražio odlaganje suđenja jer Vilotić navodno nije bio uračunljiv. Međutim, on je u startu veštačen pet meseci i ustanovljeno je da je potpuno uračunljiv, te da je našu majku ubio u svesnom stanju, sa predumišljajem - dodaje on.

Porodica bez odštete

 

Porodica Popović tužila je šabački Dom zdravlja. Taj spor traje već godinu dana.

- Dva puta smo dobili na sudu, ali su te presude naknadno poništene u korist Doma zdravlja. Zbog toga uložili žalbu Višem javnom tužilaštvu. Kada je Vrhovni sud potvrdio apelaciju pre godinu dana, išli smo na Ustavni sud. Od tada slučaj ne mrda - objašnjava Saša.

Otišao da kupi nož

 

Tokom postupka, Vilotić je pričao kako se ne seća da je ubio medicinsku sestru, ali detaljno opisuje kako je došao do noža. Tada je govorio da je, dok je sedeo u hodniku ispred ordinacije, došao na ideju da ode do prodavnice i kupi nož, što je i učinio.

Kako potvrđuju iz Višeg suda u Šapcu, Vukašin Vilotić je presudom ovog suda 20. jula 2018 proglašen krivim za delo teško ubistvo i osuđen na zatvorsku kaznu od 30 godina, u koju se uračunava vreme provedeno u pritvoru. Ova presuda potvrđena je od strane Apelacionog suda 15. oktobra iste godine, čime je postala pravosnažna.

Vilotić je, naime, tražio da se uputi na odsluženje kazne zatvora pre pravosnažnosti presude, što je sud dozvolio. On se nalazi na odsluživanju kazne u KPZ Sremska Mitrovica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    17. januar 2021 | 16:26

    Strašno, zdravstveni radnici su pored smešnih plata totalno nezaštićeni, idite u nemačku napadnite nekoga na radnom mestu, da vidite kako ćete proći, zato nam i prave sestre i tehničari idu u nemačku a leče nas prekvalifikovani frizeri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA