Za zločin u Lovasu zatvor za šestoricu, dvojica oslobođena: Broj žrtava, prema optužnici, iznosi 28

Osuđeni su jer su kao pripadnici različitih formacija među kojima TO, JNA i paravojne formacije "Dušan Silni", u oktobru i novembru 1991. u hrvatskom mestu Lovas izvršili napad na civile, prema njima nečovečno postupali, mučili ih, povređivali i ubijali

  • 1
Zatvor, rešetke, ćelija, zatvorenik

Foto ilustracija: Shutterstock

Apelacioni sud u Beogradu je nakon više od 12 godina od početka postupka, pravosnažno oslobodio nekadašsnje komandire milicije u hrvatskim mestima Tovarnik i Lovas Milana Devčića i pripadnika Sašu Krnjajića, optužbi da su izvršili ratni zločin nad civilima u Lovasu 1991. godine, dok je šestoricu pravosnažno osudio na zatvorske kazne.

Ovom odlukom Apelacionog suda preinačena je druga prvostepena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojom je Devčić bio osuđen na osam, a Krnjajić na šest godina zatvora, dok su ostalim optuženim zatvorske kazne smanjene za po godinu ili tri godine.

Sašu Stojanovića Apelacioni sud je osudio na kaznu zatvora od šest godina, Darka Perića i Radovana Vlajkovića na po četiri godine zatvora, dok je Radisava Josipovića, Jovana Dimitrijevića i Zorana Kosijera osudio na po tri godine.

Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnicu, navodi se u odluci Apelaciono suda koja je objavljena na njegovom sajtu.

U obraloženju odluke Apelacionog suda, koja je objavljena na njegovom sajtu, navodi se da su Devčić i Krnjajić oslobođeni, jer je prvostepenom presudom protiv njih bila prekoračena optužba.

U odnosu na Krnjajića, Apelacioni sud smatra da je prekoračena optužba, jer njega optužnica tereti da je naredbu izdao isključivo pripadnicima svoje oružane grupe, koja se kretala tačno navedenim ulicama Lovasa, dok je u činjeničnom opisu prvostepene presude navedeno da je naredbu izdao pripadnicima svih oružanih snaga koje su učestvovale u napadu na selo Lovas.

Takođe, Apelacioni sud smatra da dokazi izvedeni u odnosu na Krnjajića i tvrdnje tužilaštva da je naredio pripadnicima svoje oružane grupe da otvaraju vatru iz pešadijskog naoružanja, bacaju bombe i druge eksplozivne naprave na kuće meštana hrvatske nacionalnosti, "nisu utvrđene činjenice koje bi bile međusobno čvrto i logički povezane tako da predstavljaju kompletnu i konačnu sliku kritičnog događaja i koje bi sa punom sigurnošću uputile na zaključak da je upravo on izdao naredbu". Pored toga, ovaj sud smatra i da nema dokaza da je Krnjajić lično primenjivao mere zastrašivanja prema civilnim licima hrvatske nacionalnosti.

U odnosu na Devčića, Apelacioni sud takođe nalazi da je prekoračena optužnica jer je u presudi, za razliku od optužnice, sud dodao da je "zatvore formirala samovlasno uspostavljena lokalna vlast civilno - vojnog karaktera", te da su „tela lica nakon 18. oktobra 1991. godine, pronađena na različitim lokacijama u selu Lovas“, čime je sud izmenio činjenični opis iz optužnice, uvećavajući "kriminalnu količinu iz optužnog akta" i tako povredio "objektivni identitet optužbe i presude".

Apelacioni sud dalje nalazi da nema dokaza da je došlo do teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava, uključujući i teške posledice po žrtve, te da nema dokaza da je Devčić, zajedno sa sada Ljubanom Devetkom i Milanom Radojčićem, učestvovao u zadržavanju i zatvaranju oštećenih u improvizovane, nehigijenske i prostorno neuslovne zatvore.

Smatra i da nije dokazano da je on nečovečno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti tako što je naređivao primenu ponižavajućih i diskriminatorskih mera, niti da je telesno povređivao privedena i zatvorena civilna lica.

Ostali su osuđeni na zatvorske kazne zbog zločina protiv čovečnosti u saizvršilaštvu, ratni zločin protiv civilnog stanovništva i nečovečno postupanje.

Osuđeni su jer su kao pripadnici različitih formacija među kojima TO, JNA i paravojne formacije "Dušan Silni", u oktobru i novembru 1991. u hrvatskom mestu Lovas izvršili napad na civile, prema njima nečovečno postupali, mučili ih, povređivali i ubijali.

Broj njihovih žrtava prema optužnici iznosi 28.

Suđenje za zločin u Lovasu počelo je 2008. godine, a prvostepenu presudu kojom je njih 13 bilo osuđeno na ukupno 128 godina zatvora 2014. je ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

Postupak je okončan ovom pravosnažnom presudom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA