≫ 

Komitet za bezbednost saobraćaja traži oštrije kazne za bahate vozače

Komitet takođe predlaže da se osuđenima za najteža krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja izvršenim sa umišljajem, trajno oduzima vozilo kojim je učinjeno krivično delo

  • 5
Saobraćajna nesreća

Foto-ilustracija: Shutterstock

Komitet za bezbednost saobraćaja danas Ministarstvu pravde Republike Srbije podneo zvaničan predlog za izmene i dopune važećeg Krivičnog zakonika.

Među predlozima Komiteta za bezbednost saobraćaja jeste i izmena zaprećene kazne za član 297. stav 2. Krivičnog zakonika (umišljajno izazivanje saobraćajne nezgode sa smrtnom posledicom) tako da propisani raspon umesto 2 do 12 godina zatvora bude 5 do 15 godina zatvora.

Komitet takođe predlaže da se osuđenima za najteža krivična dela protiv bezbednosti saobraćaja izvršenim sa umišljajem, trajno oduzima vozilo kojim je učinjeno krivično delo.

Među predlozima jeste i pooštravanje zaprećenih kazni za saobraćajnu nezgodu ako je lice zadobilo osobito teške telesne povrede (trajni invalididet, amputacija ekstremiteta, unakaženost i sl.)

Nažalost, svedoci smo da su se u poslednje vreme, uprkos trendu smanjenja saobraćajnih nesreća, događali stravični udesi usled nepažnje vozača putničkog vozila.

Tako je poslednji tragičan udes zabeležen u Nišu, četvtog dana Nove godine, kada je jedan Beograđanin (19), pokosio i usmrtio dva pešaka, koji su se kretali trotoarom. Jedan od njih bio je i dvanaestogodišnji dečak.

Video: Nesreća ispred crkve u Jagodini: Auto prevrnut na krov

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    22. januar 2021 | 14:31

    Zakon je dosta strog, ali sudije ga ne sprovode kako treba.Nemogu kazne da budu zamenute sa desetak sati rada u humanitarne svrhe i desetak hiljada dinara.Država Srbija treba da zaposli mnogo više saobraćajnih policajaca, koji će kazniti svaki prekršaj.Kod nas parkira gde ko hoće, u jednosmernim ulicama se vozi u suprotnom smeru, parkira se na parking mesta za invalide, divlja se svagde. Nema kulture u saobraćaju, još uvek vlada zakon jačega. Nema kulture u

  • Bixy

    22. januar 2021 | 23:43

    To, to i samo to!

  • Aleksandar

    22. januar 2021 | 20:16

    Gospodo Iz komiteta za saobraćaj. Resite jednom problem. Sto ste dozvolili vozacima B kategorije da netreba lekarsko uverenje 47 godina. Sto znaci uzme ga jednom kad podlozi vozacki lspit u18 godina i netreba mu do 65 godina. Pa makar neka bude kada produžuje vozacku dozvolu na deset godina. Ni tad mu netreba. Cudno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA