≫ 

Slučaj Zakintos: Dušan Ranković uslovno pušten iz zatvora, stigao je u Srbiju

To je potvrdila i njegova majka

  • 6
Bakari Henderson, Zakintos

Bakari Henderson Foto: Tanjug/AP//John Gramlich

Dušan Ranković, mladić iz Srbije koji je 2018. godine osuđen na 10 godina zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda Amerikancu Bakariju Hendersonu u tuči na Zakintosu, pušten je uslovno iz zatvora u Grčkoj i vratio se u Srbiju.

Ranković je krajem prošle godine odslužio trećinu kazne, i vlasti u Grčkoj razmatrale su da li ima predispozicija da bude uslovno pušten na slobodu. Očigledno je procenjeno da su stečeni svi uslovi, i on je 21. januara doputovao u Srbiju, piše Blic.

To je potvrdila i njegova majka Mila Ranković, ali ona nije želela mnogo da se upušta u priču.

- Izvinite, ne želim da dajem nikakve komentare, ni uopšte da razgovaram sa novinarima. Moj sin nije ni trebalo da se nađe u zatvoru, tamo je završio zahvaljujući celoj buci koja se digla i sistemu. Sve je to mučno. Srećna sam što mi se sin vratio. Dalje zaista ne bih davala nikakve komentare - kazala je Mila Ranković.

Ova priča, o brutalnoj tuči i smrti mladog Hendersona na Zakintosu, podigla je veliku prašinu u Srbiji, SAD ali i Grčkoj. Dušan Ranković je zajedno sa petoricom Srba osuđen na kazne zatvora od pet do 10 godina zbog nanošenja teških telesnih povreda Amerikancu Bakariju Hendersonu, dok su dvojica mladića oslobođena optužbe.

Osuđeni su za krivično delo teške telesne povrede, a ne za teško ubistvo kako je to tvrdilo tužilaštvo tokom postupka. Najvišu kaznu dobio je upravo Ranković - 10 godina zatvora, a Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić, kao mlađi punoletnici, dobili su po devet godina robije, dok je Miloš Senić dobio pet godina iza rešetaka.

Amir Omardžić, engleski državljanin, bosanskog porekla, osuđen je na 15 godina zatvora. Odlukom suda oslobođen je i barmen Jorgos Skijadopulos, koji se posle izmena optužnice nije više teretio za ubistvo, već za tuču.

Svi oni završili su iza rešetaka nakon što je Amerikanac Henderson (22) iz Teksasa pretučen u noći između 7. i 8. jula 2017 u klubu "Bar kod" u mestu Laganas na Zakintosu. O scenariju koji je prethodio brutalnom prebijanju, govorilo se iz nekoliko uglova.

Od zadobijenih povreda Henderson je ubrzo preminuo, a o krvavovom obračunu ostalo je da svedoči nekoliko video-snimaka sa sigurnosnih kamera, prema kojoj je grčka policija rekonstruisala događaj.

Odbrana je tokom suđenja tvrdila da Hendersonu niko od mladića iz Srbije nije naneo povredu koja je dovela ili uticala na smrtni ishod. Takođe, odbrana je tvrdila da do svađe i tuče nije došlo zbog selfija sa konobaricom, kako su prenosili mediji u Grčkoj i SAD.

Suđenje sedmorici srpskih državljana počelo je u julu prošle godine. Svi oni poricali su da su ubili mladog preduzetnika u sukobu u baru. Grčki tužioci su tvrdili da su svi okrivljeni krivi. U međuvremenu, Hendersonovi roditelji su izjavljivali za američke medije da su na kazne čekali dugo i da se samim tim njih bes samo produbljivao.

- Ponadala sam se da će okrivljeni pokazati makar malo saosećanja i kajanja, da će se makar izjaviti saučešće. Ponašali su se kao da nisu bili uključeni u to, kao da ih nije briga - rekla je tada Džil Henderson, Bakarijeva majka.

Odbrana je tvrdila da Hendersonu niko od mladića iz Srbije nije naneo povredu koja je dovela ili uticala na smrtni ishod. Dvojica državljana sa juga Srbije Nenad Jovanović iz Rečice i Siniša Petrović iz Žitnog Potoka su pušteni uz kauciju iz pritvora.

Video: Izbacivač prebio Poljaka ispred noćnog kluba na Malti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Audi3 2018

    26. januar 2021 | 20:34

    Svi nevino osudeni a jedan mladic ubijen....

  • mrki

    26. januar 2021 | 22:01

    takve kabadahije na dozivotnu ma ko oni bili

  • Pkv

    27. januar 2021 | 11:01

    Nije trebao da bude osuđen !!!( kako reče majka od ovog ubice), trebao je doživotno da bude osuđen ološ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA