Maloletniku, koji je zlostavljao devojčicu (11) na Ada Huji, određen pritvor: Može li u zatvor?

* Ovaj slučaj, koji je zgrozio javnost, dogodio se u nedelju * Advokat Željko Pavlović objašnjava da će okrivljeni, ako se dokaže da je kriv, dobiti samo vaspitnu meru

  • 75
Silovanje, zlostavljanje, maltretiranje, devojka

Foto-ilustracija: Shutterstock

Maloletniku (14) koji je u nedelju uhapšen i protiv kojeg je podneta krivična prijava pod sumnjom da je tog dana na Ada Huji u Beogradu počinio razbojništvo i seksualno napastvovao devojčicu od 11 godina, određen je pritvor do 30 dana, rečeno je za Telegraf.rs u Višem javnom tužilaštvu. Ukoliko se dokaže da je počinio delo seksualnog zlostavljanja, kako za naš portal kaže advokat Željko Pavlović, s obzirom na to da se radi o mlađem maloletniku, on može da dobije samo vaspitnu meru, a najstroža je vaspitno popravni dom od 6 meseci do 4 godine. 

Kako je u nedelju uveče saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, podneli su krivičnu prijavu protiv mladića (14), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela razbojništvo i silovanje.

- Sumnja se da je on, oko 18 časova na keju na Adi Huji, uz pretnje, napao dve maloletne osobe ukrao im mobilni telefon i blutut zvučnik, nakon čega je, jednu od oštećenih, seksualno napastvovao. Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom sudu - navdeno je tada u saopštenju MUP-.a.

U Višem javnom tužilaštvu kažu za Telegraf.rs kažu da slučaj vodi Odeljenje za maloletnike i da je ovom maloletniku određen pritivor do 30 dana.

Advokat Željko Pavlović podseća najpre za Telegraf.rs da se u ovom slučaju primenjuje Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti malolenih lica. Objašnjava zatim i da je u krivičnopravnom smislu dete do 14 godina i da ono ne može biti odgovorno.

- Maloletnik je od 14 do 18 godina, s tim da je mlađi maloletnik od 14 do 16 a stariji maloletnik od 16 do 18 godina. Ako je u pitanju mlađi maloletnik, kao što je ovde slučaj, ako se dokaže da je kriv, može mu se izreći samo vaspitna mera. Znači, nema maloletničkog zatvora, a kao najteža vaspitna mera je upućivanje u vaspitno popravni dom od 6 meseci do 4 godine - objašnjava Pavlović za Telegraf.rs.

Starijem maloletniku može se izreći izuzetno kazna maloletničkog zatvora u trajanju od 6 meseci do 5 godina:

- Pošto je seksualno zlostavljanje, i ipak je oštećena dete, starijem maloletniku može da se izrekne kazna zatvora do 10 godina. Dakle, s obzirom na to da se radi o mlađem maloletniku, ako se dokaže da je kriv, može dobiti samo vaspitnu meru.

Kao što smo već i objavili, devojčica u trenutku napada nije bila sama. Policiji je ovaj slučaj prijavilo troje dece od oko 10 godina. Oni su policiji, koja je brzo stigla na mesto događaja, ispričali da ih je napala grupa, koja im je otela novac i mobilne telefone.

Mediji su izvestili da su im rekli da je "njihova drugarica otišla za trojicom pripadnika romske nacionalnosti i jednom Romkinjom, tražeći od njih da joj vrate telefon koji su joj ukrali".

Policija je devojčicu, navodno, našla kod mračne šljunkare, bez delova garderobe. Pronađena devojčica rekla je su je seksualno napali i ona je zajedno sa roditeljima prevezena u bolnicu na pregled.

U obližnjem romskom naselju ubrzo je priveden Đ. M. (14) i Đurica S. (21), kod kojih je pronašla mobilni telefon i novac ukraden od napadnute devojčice.

Uhapšena Đurica S. policajcima je rekla da navodno nije videla da je devojčica silovana, ali je čula da su joj trojica pripadnika romske nacionalnosti skinula donji veš, probali da je siluju i primorali na oralni seks.

Video: Ispovest majke zlostavljane devojčice: Zapaliću ga, imao je alkohol u krvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Juca

    27. januar 2021 | 20:26

    Nemam predrasuda, ali deca romske pripadnosti znaju biti jako agresivni i neprijatni. Meni se desilo letos da mi jedan takav mali na kiosku bukvalno istrgao novac pri placanju i pobegao. Kada sam ga sutradan srela, rekla sam da sam ga prepoznala i da cu ga prijaviti policiji,poceo je i mene i maloletnu cerku da vredja najogavnije i fizcki krenuo ka nama, iako se radi o vrlo prometnoj ulici, jedan prolaznik je stao u nasu odbranu i njega je cak udario u nogu. Ne smes im nista jer su pripadnici manjine i krajnje su nasilni, nesto se mora uraditi, a ovaj zakon menjati, da na primer ukoliko mladji maloletnik uradi ovakvo gnusno delo, moze mu se izreci i zatvorska kazna u duzem trajanju, jer se ocito radi o nasilnoj i bolesnoj osobi bez empatije, tako da se ne moze kriti iza manjkavog zakona, a i on ce verovatno kada izadje iz popvranog doma vrlo brzo ponoviti delo. Spreciti nasilnika da naudi jos nekom neduznom bicu.

  • Dejan Simić

    27. januar 2021 | 18:26

    Gamad!

  • Vlajko

    27. januar 2021 | 19:23

    Nije Hitler bio lud.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA