≫ 

Kako je Albanac, kom je otac presudio, pre 16 godina ubio Dimitrija (17): "Čuo se prasak, kao bomba"

Dimitrije popović ubijen je 5. juna 2004. godine u Gračanici, a njegov ubica, Aljbert Krasnići, stradao je juče od očeve ruke

  • 14
Dimitrije Popović Dimitrije Popović/ Foto: Privatna arhiva

Sedamnaestogodišnji Dimitrije Popović ubijen je u Gračanici kada je čekao u restoranu brze hrane. Na njega i još tri druga pucano je iz automatskog oružja 5. juna 2004. godine oko 2.30 ujutru. Aljbert Krasnići koji je ubio Dimitrija, i sam je ubijen sinoć. Presudio mu je rođeni otac.

Oni su stajali ispred kioska u centru Gračanice, u čijoj se blizini zaustavilo vozilo marke "audi", kosovskih tablica, iz koga je jedno lice izaslo i otvorilo vatru.

Porodica ubijenog Dimitrija nikad nije uspela da se izbori sa gubitkom deteta.

- Kada je stradao, bilo je 2.15. Ja se svake noći u to vreme budim i sve mislim da mi zvoni na vrata... Često odem pa otvorim vrata, pa se vratim i kažem "ne, nije"... Tražim sličnosti u deci koja prolaze, koja liče na njega... Sve je gore i teže. Ne samo pred godišnjicu. To traje 24 sata, to su godine tuge, bola, nespavanja, razmišljanja o svemu. Kako je moglo da se ubije jedno dete od 17 godina? Bio je primeran đak, primereno dete iz porodice. Samo zato što je Srbin. Dođu u sred Gračanice iz Prištine i pucaju, Aljbert Krasnići i Ljabinot Gaši. Pitala sam i KFOR koji je bio tu - kako je moglo to da se desi? Oni su došli sa ciljem da pucaju, to uopšte nije bilo slučajno - rekla je tada Dimitrijeva majka Jorgovanka Popović za Kossev.

Dimitrije je bio učenik četvrte godine Medicinske škole, a posebno je period matura težak za njegovu porodicu

- Nije dočekao maturu. 5. juna, svaka matura koja dođe, ja izađem i gledam onu decu. Radujem se, stala bih sa njiima u krug da ih podržim i kažem im bravo. Dimitrije je stalno pričao o toj maturi. Kazao mi je da neće slaviti 17 rođendan, već punoletstvo, a ni to nije dočekao - dodala je ona.

Sem Dimitrija, koji je odmah podlegao povredama zbog rikošetiranog metka koji ga je pogodio u glavu, niko nije povređen. Za ubistvo su uhapšena dva mladića albanske nacionalnosti - Ljabinot Gaši i Aljbert Krasnići, koji je osuđen najpre na šest i po godina zatvora, a potom na još tri.

- I da je doživotno osuđen, ja od toga nemam ništa. Ništa to nije. Izgubiti dete… a oni i dalje žive. Za mene nema suđenja, bolje da ih nisu ni osudili. Nisam zadovoljna i nikada neću biti zadovoljna - neutešna je majka.

Na dan pogibije, kako je ispričala, sin joj je rekao da su ga drugovi pozvali da to veče bude sa njima. Majka je, ipak, imala loš predosećaj.

- Ja sam se tako osećala loše, rekla sam mu: "Ne znam, Dimitrije, da li da ideš". Nije bio problematičan, nije nikada pravio probleme, pa da se bojim da ga pustim. Na kraju sam rekla: "Dobro, kako ti hoćeš..." Zvali su ga, došli kolima drugari pa ga pokupili, izašao je... Probudim se u 23.00 sata i pozovem ga, a on kaže: "Ne mogu da se vraćam sada sam po noći, kada celo društvo krene doći ću i ja sa njima". Pomislila sam "pa dobro ajde, bolje da dolazi s društvom..." Probudim se opet i da uzmem telefon, i kažem neću da ga zovem da mu dosađujem - ispričala je ona.

Nakon toga javili su joj najgore vesti koje jedna majka može da čuje.

Čuli rafale dok su čekali hranu

Kako je ispričao jedan od mladića koji se uu tom momentu nalazio sa Dimitrijem u kiosku brze hrane, dok su čekali zapričali su se, a onda su odjednom čuli rafale.

- Ušli smo da jedemo i stali smo za pultom, ja i Dimitrije. Moja ruka je bila naslonjena na njegovo rame. U trenutku sam osetio neki prasak, kao bomba. Kratko je trajalo sve. Okrenuo sam se na stranu i posle sekundu-dve okrenuo sam se i video da je on već dole. Prišao sam mu, drmao ga, ali on je već bio mrtav - ispričao je Dimitrijev prijatelj.

Meštani Gračanice u šoku

Nakon samog zločina, uspaničeni meštani stajali su na barikadama i nisu nikom dozvoljavali da se približi mestu pucnjave.

Njegov otac Dragan Popović, koji se sa porodicom u Gračanicu doselio iz Prištine pet godina ranije, nije dozvolio da se telo ubijenog sina vozi u albansku bolnicu u Prištinu, ni u Međunarodni patološki centar u Orahovac. Zatraženo je da obdukciju uradi specijalista za sudsku medicinu prof. dr Slaviša Dobričanin ili patolozi iz Niša.

Ubistvo Popovica bilo je prvo stradanje Srba na Kosovu posle relativnog zatišja od kako je u pokrajini 17. i 18. marta izbilo nasilje albanskih ekstremista, u kojem je ubijeno 19 ljudi, među kojima 11 Srba.

Ubijen Dimitrijev ubica

Kosovski Albanac Aljbert Krasnići, koji je usmrtio Dimitrija ubijen je sinoć u Prištini. Njemu je presudio otac Skender Krasnići.

- Ubistvo se dogodilo juče oko 17 sati. Policija je odmah izašla na lice mesta. Osumnjičeni je uhapšen, a pronađeno je i vatreno oružje za koje se sumnja da je korišćeno u ubistvu - kazali su u policiji.

Video: Dvojica Albanaca skinuli i izgazili srpsku zastavu kod Leposavića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hirurg

    28. januar 2021 | 13:52

    Sigurno ga nije ubio zbog toga sto je uradio pre 16 godina. Nesto drugo je u pitanju.

  • panic

    28. januar 2021 | 13:15

    pravda je stigla sa zakašnjenjem spora ali svakom po zasluzi

  • Oko za oko...

    28. januar 2021 | 13:19

    Neko to od gore vidi sve...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA